Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba Magyarországon. Az egészségügyi ellátórendszer el tudja látni a betegeket minden szempontból – mondta korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Van elég infektológiai, intenzív- és terápiás ágy, rendelkezésre állnak a szükséges gépek, műszerek, eszközök, és persze a személyzet is. Van elég orvos, nővér, ápoló a kórházakban – hangsúlyozta a miniszter. Azt is hozzátette, hogy többféle vakcina érkezik Magyarországra, amelyeket először megvizsgálnak. „Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba Magyarországon„ – emelte ki Kásler Miklós.

Szerdán volt kormányülés, ahol újabb döntésekről döntött a kormány

Az eddig korlátozó intézkedésekkel az a céljuk, hogy lassítsák a járvány terjedését, kiegyensúlyozottabbá tegyék az egészségügyi rendszer terheltségét.

Itt követheti élőben

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/134666158201472

A mostani prognózisok szerint decemberben tetőzhet a járvány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, a fertőzöttek számát tekintve Magyarország a 12.helyen van az unióban. A halálozásokat tekintve az uniós átlagnál kedvezőbbek a magyar adatok – tette hozzá. Még mindig emelkedik a halálozások száma, de ez még mindig jobb adat, mint az uniós átlag – mondta a miniszter. A mostani prognózisok szerint decemberben tetőzhet a járvány.

Elindul az előjegyzés

A kormány döntött arról, hogy elindul a vakcina előjegyzési kampány. A nyugdíjasokat levélben keresik meg, amiben lesz egy regisztrációs lap, amit kitöltve csak vissza kell küldeni.

A vakcina.koronavirus.gov.hu oldalon pedig lehet regisztrálni azoknak, akik szeretnék majd beoltatni magukat.

A Pfizer először az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba szállít majd az oltóanyagokból – ismertette Gulyás Gergely.

Döntés majd a konzultációk után dönt arról, milyen intézkedésekre lesz szükség december 11. után

Csak az állam szervez védőoltást

Oltás csak önkéntes lesz, de csak állami szervezésben lesznek – mondta Gulyás Gergely. Az újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott Magyarország, ebből is látszik, hogy minden lehetőséget kihasználunk. A Pfizer esetében hónapokat csúszhat a szállítás Európába – tette hozzá.

Nem lehet adókat emelnie az önkormányzatoknak

A kormány tárgyalt a jelenlegi korlátozásokról, a mostaniak december 11-ig marad fenn. A miniszterelnök csütörtöktől konzultációba kezd szakemberekkel, és döntés ezután lesz a következő intézkedésekről – mondta Gulyás. A karantén nem csupán az egészségre káros, hanem a gazdaságra is. Az újraindítást szolgálja, hogy nem szabad adót növelni, hanem csökkenteni kell. Néhány önkormányzat ezzel ellentétes irányba döntött, ezért a kormány szerint ez megengedhetetlen, és a kormány a 2019. december 31-i szinten szabályozta az árak mértékét.

Elutasítjuk a legújabb migrációs terveket

Gulyás szólt arról is, hogy a bizottság egy újabb migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra. A tervezet szavazati jogot és lakást akar adni a migránsoknak – tette hozzá. Ha Magyarország nem tart ki a költségvetési vitában, akkor minden eszközt elveszítünk a bevándorlás elleni küzdelemben – mondta Gulyás. A kormány semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és abban sem, hogy semmilyen nem körülírt jogállamisági mechanizmust elfogadjon – tette hozzá. Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba a Next Generation alap és a hétéves költségvetés – tette hozzá.

Egyértelmű a Fidesz álláspontja Szájer-ügyben

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott a Szájer-ügyről, és az egyértelművé teszi a párt álláspontját. Személyesen is nagyra becsüli Szájer József munkáját, de semmilyen találgatást nem kíván kommentálni a magyar kormány.

Nem kényszerítenek senkit tesztelésre

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy sokan vettek részt a célzott tesztelésben, és sokan úgy döntöttek nem vesznek részt benne, és nem kényszeríteni senkit erre.