RETRO RÁDIÓ

Átadták Budapest első zöld és kék szemléletű közparkját a belvárosban - Fotók!





Multifunkcionális park, zöld- és kék szemléletű innovációk, és a helytörténelem bemutatásra alkalmas bemutatótér is létrejött a belvárosi Bástya parkban. A projekt 3,1 milliárd forintos állami támogatással valósult meg, egyedülálló kezdeményezés az országban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.23.
V. kerület zöld budapest

A fejlesztés nem csak egy játszótér megújítását eredményezte, hanem a környékén komplex beruházásokat valósított meg. Megújult a Bástya park, emellett a Vámház utcában egy 400 négyzetméteres helytörténeti bemutatóteret is kialakítottak. Nemcsak a park zöldfelületét fejlesztették, hanem a parkot szegélyező három társasház számára zöld homlokzatot is kialakítottak. Megtartották a városfalat eredeti formájában, sőt egy üveg gyilokjáraton (védőfolyosón) végig sétálhatnak az érdeklődők a fal mentén, és láthatják a magasból a Gellért-hegyet és a Dunát. Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerület polgármestere vezette körbe a Metropolt a Bástya park területén.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián
A parkban még egy „lebegő focipálya” is található Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Már a tervezésnél is figyelembe vettük a Belvárosiak véleményét és segítségét. Én azt szoktam mondani: lássak az ő szemükkel is, mondják el, hogy mit szeretnének és mi megpróbáljuk összerakni. Az egyik legfontosabb dolog volt itt, hogy a bástya utcai óvodát ez a park kiszolgálja, erre volt a legnagyobb igény, ezt szerintem a legmagasabb fokúan sikerült kielégíteni. Illetve a környéken lakók megjegyezték, hogy szeretnének pihenőpark részt, szeretnék, hogy a városfal közelről megtekinthető legyen. Én azt gondolom, hogy a lehetőségekhez mérten, minden igényt beleterveztünk a megvalósításba” - mondta el a lapunknak a polgármester.

A multifunkcionális és klímabarát játszótér a Bástya utcai pihenőparkban valósították meg, itt a térszint alatt portát, akadálymentes mellékhelyiséget és még pelenkázót is létrehoztak a gyerekek játékai mellett. Az itt megvalósult zöld és kék szemléletű újításokról is mesélt a Metropolnak Szentgyörgyvölgyi Péter a helyszínen.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Itt a 4%-os zöldfelületből varázsoltunk 54%-os felületet, 23 nagy méretű fát ültettünk el, és az utcán is még 7 darabot. Ezen felül bokorcserjék és egyéb évelők, és örökzöldek, illetve új gyepfelület található itt a Bástya utcai parkban. Ami még nagyon fontos és egyedülálló Magyarországon szinten, hogy nem csak a zöld-, hanem a kék szemlélet is átjárja a telket. Esővíz tartályok vannak a földben és fúrt kutunk is van, ezek szolgálják az öntözést.” - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás