Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán jelentette be, a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.
A KOVIDők megosztott a Facebook-oldalán egy táblázatot, amin számszerűen megmutatják, mennyire gyakori, hogy vérrögképződés alakul ki egy beoltottnál.
„Sokan még mindig bizonytalanok abban, elfogadják-e az AstraZeneca Covid-vakcináját, mert az elmúlt hetek hírei nyomán félnek a vérrögképződéstől, pedig a tényleges kockázat elenyésző (250 000 ezer oltott közül legfeljebb 1-nél fordult elő), és az sem egyértelmű, hogy valóban összefüggés lenne az oltás és az azt követő 14 napban kialakult trombózis között.
Sajnos, a vérrögképződés nem kifejezetten ritka jelenség az átlagpopulációban: számos egyéni jellemző – köztük bizonyos génmutációk, a nagyobb műtétek, a tartós mozgáshiány (pl. hosszú utazás), nőknél a terhesség és a gyermekágyi időszak alatti hormonális változások, illetve mindkét nemnél az elhízás, a dohányzás – növelik annak az esélyét, hogy fokozódik a véralvadási készség, és ennek következtében vérrög zárja el az érpályát, ami a vérárammal elsodródva a tüdő verőerébe kerülhet, és megakadályozhatja a tüdő vérellátását (ilyenkor beszélünk tüdőembóliáról)” – ismertetik a lehetséges okokat.

Sokan még mindig bizonytalanok abban, elfogadják-e az AstraZeneca COVID-vakcináját, mert az elmúlt hetek hírei nyomán…

Posted by KOVIDők on Saturday, March 27, 2021