A zuglói betörők éjszaka bejutottak a házba, majd először a tetőre vezető ajtót törték fel, utána a tetőről alpinistakötelet engedtek le a lent várakozó társaikhoz. Az akciót szerencsére időben észrevették a lakók, így értesítették a rendőrséget. A bűnözőknek azonban még a zsaruk kiérkezése előtt sikerült elmenekülniük a helyszínről. Jelenleg az épület liftjében egy figyelemfelhívó közlemény tanúskodik a veszélyről.

Ez az üzenet fogadta reggel a liftben az éjszakát átalvókat (Fotó: Metropol)

A házban élők a történtek után az új zárak mellett biztonsági láncot is szereltek a tetőre vezető ajtóra. Az Intéző Bizottság pedig fontolóra veszi egy földszinti kamerarendszer kiépítését.

Biztonságban megoldás a felső emeletre vezető ajtón (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Egy kiskutya buktatta le a bűnbandát

Éjjel fél 1-kor riadtunk fel, mert a yorki kiskutyánk ugatott rendületlenül„ – mondta el a Metropolnak a második emeleten lakó Jutka, akinek a lánya tett bejelentést végül a rendőrségen – „Ekkor beszélgetésre, farecsegésre és valamilyen karcolódó fém hangjára lettünk figyelmesek. Amikor kinéztünk az ablakon, láttuk, hogy egy kötél van leengedve a tetőről, és vélhetően az ezen lévő karabiner adta a fémes zörejt. Tudtuk, hogy a tetőkijáró szigorúan le van zárva, ezért azonnal gyanús lett a dolog. A lányom kiszólt a két embernek, hogy mégis mit csinálnak itt, amire az egyik azt válaszolta, hogy ők alpinistagyakornokok. Ezek után a lányom azonnal értesítette a rendőrséget, de ezalatt a betörők elszaladtak” – árulta el lapunknak a házban lakó hölgy.

yorkshire terrier

Alpinista betörők ellen hasznos egy yorkie a lakásban (Fotó: Wikimedia Commons)

 

A lehúzott redőnyű ablaknál lógott a férfi – mutatja István (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

„Szerencsére nem jutottak be sehová, mert észrevettük őket„ – folytatta lapunknak István, Jutka férje – „A homlokfal részén most is ott van a kötél és a karabiner nyoma. Tehát legalább egy embernek a tetőn kellett lennie, hogy a lent lévő másik kettőnek leeressze a kötelet. Ha a kis yorki nem kezd ugatni, hogy jelezze a veszélyt, akkor lehet, benyomták volna az ablakot, és a fene tudja, mi történik” – mutatta meg nekünk a férfi a karabiner nyomát az ablakpárkányon.

A lakók megmutatták nekünk, hogy hogyan nézett ki a tetőre vezető ajtó zárja (Fotó: Olvasói fotó)

Egy profinak meg sem kottyan egy ilyen akció

Az elmúlt tíz évben több alkalommal is visszaköszönt a nagyvárosi tolvajpraktika, az úgynevezett alpinistabetörés. A Metropol megkérdezett a témáról egy alpinistaoktatót is, aki kérdésünkre elárulta, egy rutinos mászónak gyerekjáték egy ilyen akció.

„Egy gyakorlott alpinista számára teljesen veszélytelen mutatvány„ – árulta el a szakember. – „Egy tízemeletes házba pedig bejutni gyerekjáték. Helyszíne válogatja, hogy hogyan oldják meg a biztosítást a tetőn, de 10 perc alatt össze lehet állítani fent a felszerelést. Ilyen eszközöket az ember akár boltban megvásárolhatja… – Az oktató hozzátette: a leggyorsabb képzésen négy nap alatt akár egy amatőr is elsajátíthatja az ehhez szükséges tudást”.

Nem tűnik veszélytelennek a mutatvány (Fotó: Shutterstock)

Az alpinistapáros és a szórakozott betörő

2018-ban Terézvárosban a tetőablakon át leereszkedve rabolt ki egy lakást egy páros. Rövid időn belül kattant a csuklójukon a bilincs, ugyanis az általuk elrejtett lopott ékszereket és egy mobiltelefont megtalálták a szomszédos tetőn végzett felújítási munkák helyszínén.

Igazi pancser volt az a betörő, aki idén februárban próbálkozott meg az erkélyre leereszkedős módszerrel. B. László módszere az volt, hogy többször is becsöngetett egy lakásba, majd miután megbizonyosodott róla, hogy nincsenek otthon a lakók, leereszkedett a lakás erkélyére. Egy alkalommal azonban rajtavesztett. Sikeresen leereszkedett egy 3. emeleti ablakból, majd bejutott az üresen álló lakásba. Ezután lecsavarozta a bejárati ajtót, és egy tévével a hóna alatt távozott. Izgalmában azonban ott felejtette a táskáját az összes személyes iratával. Néhány óra múlva már nála csöngettek – természetesen a hatóság emberei.

A legendás Szigony utcai Pókember

Éppen tíz éve egy 22 éves fiatalember, G. Csaba tartotta rettegésben a VIII. kerületi panelházakban élőket. A férfi példátlanul ügyes volt, szinte pókként mászott fel a panelházak oldalán, majd az erkélyeken keresztül hatolt be. Végül 2011-ben októberében „munkahelyi baleset” okozta a vesztét: egy Szigony utcai betörés közben lezuhant a hetedik emeletről, és szörnyethalt. A hírek szerint akár 12 betörés is szerepelhetett a bűnlajstromán.

A rendőrség is vizsgálódik

A döbbenetes esettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is, akik azt a tájékoztatást adták, hogy az egyik lakó bejelentése szerint a helyszínen két ember felmászott egy fára, a bejelentő szerint azzal a céllal, hogy bemenjenek az épületbe az ablakon keresztül. A kerületi körzeti megbízott 5 percen belül kiért a helyszínre és felvette a kapcsolatot a bejelentővel. A rendőr a lakóépületet, a lépcsőházat, a tetőt és a közeli fát is átvizsgálta, de kötelet, valamint rongálási nyomot akkor nem talált. A fa és az épület elhelyezkedéséből adódóan a fáról az épületbe, illetve a tetőre való feljutás a rendőr megítélése szerint a távolság miatt lett volna lehetséges.

Július 16-án 12 óra 35 perckor újabb bejelentés érkezett a fenti címről, hogy a tetőre kivezető vasajtó zárbetétjét ismeretlen személy eltörte.

A kerületi körzeti megbízott ismételten kiment a fenti címre, ahol a bejelentő elmondta, hogy reggel nappali fénynél a tetőn megtalálta a megrongált zárbetétet. A helyszínen egy másik férfi arról tájékoztatta a rendőrt, hogy korábban köteleket látott a tetőről lelógni, de a rendőrség ennek semmi nyomát nem találta.

A kerületi rendőrkapitányság rongálás szabálysértése gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rongálódás pontos körülményeit az eljárás feladata tisztázni.