
Krasznahorkai László kapta az irodalmi Nobel-díjat – Videó!
Videón a Nobel-díj átadó.
A Prima Primissima-jelölt Kassai Lajos lovasíjász tetszését is elnyerte a tokaji aszús finomság. A pecsenye kacsamájat el is neveztük róla.
Kassai Lajos lovasíjászhoz mentem látogatóba a Kassai-völgybe és vittem pecsenye kacsamájat a vendégséghez. Az aszalt gyümölccsel és tokaji aszúval, házilag kisütött kacsazsírral készült csemege mellé tricolor színben paprikát és fehér retket tálaltam, de a Prima Primissima-díjra jelölt lovasíjász mester lilahagymát és pirítóst is kért mellé a feleségétől és úgy kóstolta, miközben igen elismerő jelzővel illette. A tiszteletére róla neveztem el ezt a fogást.

50 dkg pecsenye kacsamáj
20-25 dkg pecsenye kacsa bőrös háj
10-15 dkg magozott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, datolya, füge)
1 dl tokaji aszú
Só, majoranna

A bőrös hájat alapos mosás és szükség esetén ”szőrtelenítés” után egy lábosban feltesszük főni annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha elfőtt a víz, szépen kisül a zsírja. Amíg a háj sül, a mosott és megtisztított májat belehelyezzük egy magasabb falú jénaiba, aminek az aljára szórjuk előbb az aszalt gyümölcsöt.
A gyümölcságyra fektetett májdarabok tetejére kevés majorannát hintünk (nem muszáj), majd meglocsoljuk az időközben leszűrt friss kacsazsírral. (A tepertődarabokat pedig sózva bekapjuk, amíg még ropogós – ez a szakács jutalma!) Ezután már csak a tokaji aszút kell rálocsolni, és mehet a sütőbe. 150 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20-30 percig pirítjuk. (Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz a máj) Ha már puha a máj, 5-10 percet pirítjuk: ki mennyire ropogósan szereti.

A májat csak sütés után sózzuk, amíg még serceg. Nyersen besózva megkeményedik.

Ha van fedele a jénainak, rátehetjük az elején a sütéskor, de nem muszáj, ha ellepi a kacsazsír, sülhet úgy is, még egyenletesebben is pirul.

Videón a Nobel-díj átadó.

Itt a meteorológiai tanszék válasza!

A sármos férfi, mindössze 42 éves volt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.