
„A fiam egy olyan nőt akar feleségül venni, akit gyűlölök”
Egy aggódó apuka számolt be a családi dilemmáról.
Kolbásszal, tarhonyával és ropogós kovászos kenyérrel készíti a legjellegzetesebb magyar ételt Paskó Csaba atya. A séf-papként híressé vált berhidai plébános mindig is kedvelte a különleges ízeket. Az egyik kedvenc étele a lecsó.
Paskó Csaba, Berhida közkedvelt plébánosa nem csupán a lelkek, hanem az ízek és a dallamok szakértője is. Kiváló séf, aki rendszeresen szervez különleges lakomákat, vacsorákat, ha éppen nem egy szimfonikus zenekart vezényel, és nem is szentmisét celebrál. Olykor lecsót is készít.
A Metropol megkérte a plébánost, árulja el a saját lecsója receptjét. A katolikus pap szerint a jó lecsó olyan, mint az élet: színes, illatos, néha füstös, néha édes, de mindig abból fő, amit a nyár bősége kínál. Ha van kenyér, kolbász, és van kivel megosztani – akkor mindenünk megvan. A legismertebb magyar ételnek számtalan változata létezik, hiszen egy kicsit mindenki másképp készíti.
Én tarhonyával, és friss, sült kolbásszal kínálom
– mosolygott a plébános, majd elárulta, hogy 4 főre melyik összetevőből mennyi szükséges a kiváló ízélmény eléréséhez.
Az első lépés a tarhonya előkészítése:
Egy nagyobb lábasban zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk a tarhonyát (szárazon, folyamatos keverés mellett). Ha kész, félretesszük egy tálba.
Ezek után következik a lecsó megfőzése. A lábasba tesszük az apróra vágott füstölt szalonnát, és kis lángon zsírjára sütjük. Rádobjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk a szalonnazsíron. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az édesnemes paprikát, majd azonnal mehet bele a csíkokra vágott zöldpaprika és a fokhagyma. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, majd fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és 5 percig főzzük, míg levet ereszt. Ekkor hozzákeverjük a pirított tarhonyát, és kb. 2,5-3 dl forró vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Lefedve, kis lángon 15-20 percig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul, és a lecsó sűrű, ragyogó szaftot nem kap.
Ha mindezzel megvagyunk, megsütjük a kolbászt. Egy serpenyőbe tesszük a friss kolbászokat, hozzáöntjük a vizet és az evőkanál zsírt. Lefedve, közepes lángon
10-15 percig pároljuk, amíg a víz teljesen elpárolog. Ezután a fedőt levesszük, és a kolbászokat mindkét oldalukon szép pirosra, ropogósra sütjük.
A tányérokba mély merőkanállal adagoljuk a szaftos, tarhonyás lecsót. Tetejére egy-egy ropogósra sült friss kolbász kerül. Mellé vastag szelet kovászos kenyér, és aki szereti, kovászos uborka vagy egy pohár házi fröccs is dukál.
Persze, mint a videóból is kitűnik, az atya nemcsak lecsókészítésben van otthon!
Egy aggódó apuka számolt be a családi dilemmáról.
A természet legyőzhetetlen erejű...
Az áldozat egy 26 éves izraeli férfi.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.