
Lebukott a magyar férfi: megerőszakolta a főnöke feleségét – a vád szerint
Nem ússza meg a börtönt...
Nem olyan egészséges az Omega-3 zsírsav, mint azt ahogyan mi hittük: gyulladást, valamint szívproblémákat, de rákos megbetegedést is okozhat.
A tudósok szerint az olajos halak, a diófélék és az avokádó – amelyeket az „egészséges” zsírok forrásaiként tartanak számon – talán mégsem annyira jótékony hatással vannak ránk, mint azt korábban gondolták.
Ausztrál kutatók szerint a fő bűnös az ezekben az élelmiszerekben található omega-3 zsírsavak, amelyekről korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy védik a szív egészségét.
Új bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak összefüggésben állnak a szervezetben fellépő gyulladásokkal, növelve az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és akár a szívroham kockázatát is.
Az eredmények egy nagyszabású, 2800 résztvevő bevonásával készült tanulmányból származnak, amely a valaha elvégzett egyik legrészletesebb hosszú távú egészségügyi vizsgálat volt, mindezt az Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) intézményében végezték el a kutatók, ahol több, mint 1400 család egészségügyi állapotát követték nyomon.
Miután figyelembe vették az életmódbeli tényezőket - mint például a dohányzás -, a tudósok észrevették, hogy az omega-6-ban gazdag étrend a GlycA magasabb szintjével jár – ez egy vérbiomarker, amely a krónikus gyulladással, rákkal és szívproblémákkal hozható összefüggésbe. A kutatók azoknál is megnövekedett GlycA-szintet találtak, akik omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztottak, amelyeket általában szívbarát ételeknek tekintettek.
Thomas Holland professzor, a chicagói RUSH Egészséges Öregedés Intézet munkatársa ugyan nem vett részt a tanulmányban, de a Medical News Today-nek elmondta, hogy az eredmények „váratlanok” voltak.
A legtöbb ember úgy gondol rájuk, mint az immunrendszer nyugtató hatására. Ebben a tanulmányban azonban a magasabb omega-3-szint több gyulladással, nem pedig kevesebbel volt összefüggésben.
A tanulmány vezető szerzője, Daisy Crick professzor, a Queenslandi Egyetem molekuláris tudományok szakértője elmondta: „Eredményeink arra utalnak, hogy nem olyan egyszerű ez az egész, nem kijelenthető, hogy az omega-3 gyulladáscsökkentő, az omega-6 pedig gyulladáskeltő.”
Hozzátette, hogy az omega-3 bevitelének növelése önmagában nem biztos, hogy elegendő a gyulladás csökkentéséhez vagy a szívbetegségek elleni védelemhez. „A két zsír közötti egyensúly javítása jobb módszer lehet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szervezetükben a gyulladást” – mondta.
Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány további kutatásokat sürget annak jobb megértése érdekében, hogy a különböző zsírsavak hogyan befolyásolják a hosszú távú egészséget.
A magvakból származó olajok – mint például a napraforgó, a szója és a repceolaj – magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalommal rendelkeznek, és régóta a telített zsírok, például a vaj és a disznózsír „szívbarát” alternatívájaként népszerűsítik őket.
Holland professzor azonban figyelmeztetett, hogy a magvakból származó olajok növekvő fogyasztása elősegítheti az elhízást, a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és akár az autoimmun betegségeket is.
"Az Egyesült Királyságban körülbelül 6,3 millió embernek emelkedett a koleszterinszintje, ami kezeletlenül szívrohamot és stroke-ot okozhat, és a magvakból származó olajok is hozzájárulhatnak ehhez" – véli Holland professzor.
Nem ússza meg a börtönt...
Drámai véget ért a hosszú hetekig tartó keresés.
A válasz egyszerűbb, mint gondolnád.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.