Dubaji csoki miatt figyelmeztetnek a szakértők: ne edd meg, ha jót akarsz magadnak!

Hatalmas népszerűségnek örvend a közösségi médiában a „Can’t Get Knafeh Of It” nevű dubaji csokoládé, ám a brit élelmiszerbiztonsági hatóság most életveszélyes kockázatokra figyelmeztet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.06.12.
Módosítva: 2025.06.12.
figyelmeztetés Dubai csoki allergia

A virális desszertet, amely pisztáciát és ropogós cérnametéltszerű, úgynevezett kadayif tésztát tartalmaz, eredetileg Sarah Hamouda brit-egyiptomi cukrász készítette saját magának. A dubaji csoki népszerűsége nyomán megjelentek a hamisítványok – és ezek akár halálosak is lehetnek.

Dubai,Chocolate,With,Green,Cataifi,And,Pistachio,Paste.,Trend,Dessert
Illusztráció/Fotó: Natalya Bond

A brit Food Standards Agency (FSA) szerint egyes, az Egyesült Királyságba importált dubaji stílusú csokoládék illegális ételszínezékeket, penészgombák által termelt méreganyagokat, sőt rákkeltő vegyületeket is tartalmazhatnak

A legtöbb brit élelmiszer biztonságos, de ezek a termékek nem felelnek meg az előírásainknak, és különösen veszélyesek lehetnek allergiások számára

– idézi prof. Robin Mayt, az FSA vezető tanácsadóját a Daily Mail.

A hatóság különösen a gyermekeket tartja veszélyeztetettnek. „A gyerekek kisebb testtömege miatt egy kis mennyiségű allergén is súlyos reakciót válthat ki, és mivel gyakran még nem ismertek az allergiáik, a szülőknél nem mindig van kéznél életmentő injekció” – áll a jelentésben.

A szakemberek azt javasolják, hogy csak olyan megbízható boltokban vásároljunk, ahol az élelmiszerek megfelelnek az uniós előírásoknak. „Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a termék európai piacra készült, inkább ne vegyük meg, főleg, ha allergiásak vagyunk” – tanácsolta prof. May.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás