Rejtély: Több mint 100 éve nem tudni, mi robbant fel a Szovjetunióban

Valami becsapódott, de nem tudni mi. Több mint 100 éve foglalkoztatja a tudósokat a rejtély.



Megosztás
Szerző: H. M.
Létrehozva: 2024.10.28. 12:00
szovjetunió rejtély robbanás

1908. június 30-án valami olyan rejtélyes és egyben ismeretlen erő rázta meg a földet az akkori Szovjetunió területén, ami a hiroshima-i atombombánál is nagyobbat robbant. Ez a robbanás a mai napig a világ egyik legnagyobb robbanásának számít. A Tunguszka-robbanás 10-15 megatonna TNT-nyi energiát szabadított fel, és 2000 négyzetkilométernyi erőterületet pusztított el Szibériában, ami körülbelül 80 millió fának felel meg. A legmeglepőbb az volt, hogy a pusztító esemény után nem találtak krátert, ami gondolkodóba ejtette a tudósokat. 

Szibéria a Tunguszkai-eseményen kivül számos rejtély helyszíne (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels/Kassandra

A rejtély sokakat foglakoztatott

Mark Boslough fizikus, a Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársa így nyilatkozott a megmagyarázhatatlan eseményről:

Bármennyire is érdekes volt a Tunguszkai-eset, engem jobban érdekelt a következő Tunguszka. Tudtuk, hogy a kis objektumok sokkal nagyobb számban léteznek odakint az űrben, mint a nagyok, ezért meg akartuk volna nézni, mekkora kárt tudtak volna okozni.

Spekulációk természetesen napról-napra születtek, hogy mi okozhatta a pusztítást: vulkanikus tevékenység, nukleáris láncreakció, földönkívüliek és fegyvertesztelés. A szovjet hatóságok politikai okokra hivatkozva nem kívántak foglalkozni a robbanással, így a fantáziadús elmék számára ez a hallgatás beismerő vallomást jelentett. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás