Csaknem ezer éve védi a hazánkat a Magyarok Nagyasszonya

Fontos dátum hazánk történelmében az október 8-a. Ezen napon emlékezünk hazánk védőszentjére, ez a Magyarok Nagyasszonya ünnepe.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.08. 11:30
magyarok védőszent Szűz Mária Szent Istvan Lendvai Zoltán

Október 8-án tartják a katolikusok a Magyarok Nagyasszonya ünnepét. Lendvai Zoltán, a gördeszkás papként ismertté vált lenti plébános mesélt az ünnep eredetéről a Metropolnak.

Lendvai Zoltán
magyarok nagyasszonya
pap
gördeszkás pap
plébános
Lendvai Zoltán atya kiemelten fontosnak tartja a Magyarok Nagyasszonya ünnepét

A legmagyarabb szent a Magyarok Nagyasszonya 

Szent István király a halála előtt Máriának ajánlotta országunkat. A régi magyar nyelven a nagyasszony királynőt jelentett. Így lett Magyarország Mária országa, és így vált a Szűzanya a magyarok királynőjévé

 – magyarázta a katolikus pap, és hozzátette: kevés nép mondhatja el magáról, hogy saját kápolnával rendelkezik a római Szent Péter bazilika altemplomában.

Amikor kibővítették a Szent Péter bazilikát az útban levő zarándokházat le kellett bontani, de helyette megkaptuk a kápolnát. Én magam is többször miséztem ott. Felemelő élmény volt

 – mesélte Zoltán atya.

Létezik egy álláspont, amely szerint István politikai okokból ajánlotta országunkat az égi anyának. Akkoriban a mainál lényegesen erősebb volt a pápa és a németek befolyása Európában, a király pedig ezzel a taktikával juttatta kifejezésre, hogy Magyarország már Máriáé, vagyis a földi hatalmasságok nem szólhatnak bele az ügyeibe. Lendvai atya ezt a nézetet nem osztja.

Nincs annál nagyobb fájdalom, mint amikor egy szülő elveszíti a gyermekét. Szent István szeretett fia, Szent Imre herceg egy vadászat közben életét vesztette, amikor egy vadkan megsebesítette. A királyunk bánatában ajánlotta a koronát a Szent Szűznek.

A magyarok nagyasszonya külön ünneplését egyébként csak XIII. Leó pápa engedélyezte 1896-ban, amikor a millennium alkalmából Vaszary Kolos bíboros prímás ezt kérte tőle. Az ünnepet először október második vasárnapján tartották, ám X. Piusz pápa áttette október 8-ra.

Ehhez a naphoz egyébként egy népi megfigyelés is kötődik: ha ezen a napon sokat süt a nap, a következő tavasszal is kellemes időjárás várható.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás