Budapest: nincs vezetése a városnak, alkudozással kezdődik az új korszak: átláthatósági vizsgálat, BKK-rendészet, visszaszerelendő kukák...

Megvizsgálják a Közösségi Költségvetést, átláthatósági vizsgálatnak vetik alá a fővárost, BKK-rendészetet hoznak létre 0-24 órában. Erről is döntött az új Fővárosi Közgyűlés. Kínlódva, de lépett kicsit előre a vezetés nélküli Budapest.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.05. 05:00
közösségi költségvetés Karácsony Gergely bkk Fővárosi Közgyűlés Budapest

A Karácsonyék által leszerelt 3 ezer közterületi kuka visszaszerelését és a köztisztaság rendezését kérte Szentkirályi Alexandra és a Fidesz-KDNP frakció a közgyűlésen, ahol átláthatósági vizsgálatokról és a BKK-rendészetről is döntött nagy nehezen a testület - ezzel megkezdődött Budapest új közgyűlési időszaka a június önkormányzati választások után. A városnak nincs igazi vezetése, mivel a pár száz szavazat többséggel megválasztott Karácsony Gergely főpolgármester mögött nincs közgyűlési többség, és nincs a láthatáron megválasztható helyettes sem. Bár kimértek voltak a képviselők és csigatempóban haladt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, számos döntést hozott a széttöredezett testület. 

budapest
Budapest: Vitézy Dávid és Karácsony Gergely első találkozása a közgyűlésen, a főpolgármester nem jelölt főpolgármester-helyettest Fotó: Metropol

Az nem is téma, hogy a Fővárosi Közgyűlés levegőjében ott a robbanás szele, a kérdés csak az, mi lesz a szikra. Egyelőre az új fővárosi képviselők visszafogottan, mesterségesen előzékenyen és mindennél lassabban döntöttek, illetve viselkedtek egymással. A legegyértelműbb és egyszerűbb napirendben sem volt egyetértés, minden javaslatot szétszedtek, de végül mindenki labdához is jutott ilyen-olyan mértékben. A BKK-rendészetet elfogadták, az átvizsgálásokról is döntöttek, és igen, lesznek újra kukák – visszakerülhetnek, amiket Karácsony Gergely leszereltetett...

MK__8017
Szentkirályi Alexandra és a Fidesz-KDNP frakció három javaslatot tett a közgyűlés asztalára: közbiztonság, köztisztaság és hajléktalanügyek Fotó: Metropol

 Amikor Karácsony Gergely spórolásra hivatkozva leszedette a kukákat, akkor a főváros egyúttal rátolta a kerületekre a szemétszállítás és kukák kihelyezésének mindenkori költségeit is, ugyanis a szemét az intézkedéstől nem lett kevesebb Budapesten, csak a kukák száma... 

"A fővárosiaknak nem hatásvizsgálatra van szükségük, hanem kukákra" – érvelt Szentkirályi. Ugyanis a kukák visszaszereléséről szóló napirendről is nehézkesen szavazott az új testület, Tüttő Kata korábbi főpolgármester-helyettes a szemétszállítás rejtelmeibe is belebonyolódott hosszasan, és egy felmérés szükségességéről beszélt, mire megszületett a Fidesz-KDNP előterjesztéséről szóló döntés. Ennek értelmében visszaszerelik a szemeteseket.

Budapest: Lesz BKK-rendészet

Vitézy Dávid javaslatát támogatta a Fidesz-KDNP, és végül elfogadta a közgyűlés - bár korábban a Karácsony-féle vezetés ezt fölöslegesnek gondolta. Így a BKK-rendészet fellép majd a tömegközlekedési eszközökön, aluljárókban és a közlekedést akadályozó autókkal szemben is. A BKK-rendészet 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jön létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet (FÖRI) létszámbővítésével. Emellett állandó járőrt biztosítanának a város közlekedési csomópontjain.

A fideszes Gulyás Gergely Kristóf arról beszélt, hogy nem kizárólag a BKK-járatokkal, hanem egész Budapesttel kellene foglalkozni. Ezért a képviselő egy módosítót nyújtott be Vitézy javaslatához azzal, hogy készüljön egy helyzetelemzés is a Fővárosi Rendészet fejlesztéséről és igényeiről. Szentkirályi Alexandra a Fidesz frakcióvezetője szerint az ő javaslatuk sokkal átfogóbb, mint Vitézyé, de végül Vitézyét fogaták el, Karácsony Gergely módosító javaslatával.

A rendőrség és a közterület-felügyelet közös járőrözése

A járőrözéssel és az utcákon tapasztalható renddel kapcsolatban tett javaslatot Szentkirályi Alexandra. Ebben arra kérték a főpolgármestert, hogy készítsen tervet arra, mennyivel kell növelni a közterület-felügyelők számát ahhoz, hogy „a fővárosiak biztonságérzete és a köztisztaság is javuljon”. Emellett felélesztenék a 2019 előtti helyzetet, amikor a rendőrség és a közterület-felügyelet közösen járőrözött. A frakcióvezető arról számolt be, hogy azóta több ezer órával csökkent a közös járőrözés száma. A javaslatot végül módosítókkal együtt fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Megvizsgálják a Közösségi Költségvetést, átláthatósági vizsgálatnak vetik alá a fővárost

 Átláthatósági vizsgálatnak vetik alá a fővárost, erről is döntött az új Fővárosi Közgyűlés Fotó: Metropol
  • Vitézy Dávid egyszerű szemfényvesztésnek tartotta az MKKP átláthatósági javaslatát, miután szerinte már 2019-ben is elfogadta a közgyűlés az Ez itt a minimum! programot. Az LMP-s képviselő arról beszélt, az elmúlt öt évben a BKK átláthatósága terén semmi nem történt, ma is alig lehet megtalálni a szerződéseket. Hangsúlyozta, hogy nem támogatja, hogy a Városházával összefonódó szervezetekre, többek között az Átlátszóra bízzák az antikorrupciós vizsgálatot, hiszen az Átlátszó volt vezetője, Tordai Csaba ma Karácsony Gergely jogi tanácsadója. Végül pontokba szedték a javaslatot és csak egy részét fogadta el a közgyűlés a Kutyapárt javaslatának.
  • Szintén a Kutyapárt javasolta, hogy a két éve működő közösségi költségvetésről készítsenek utólagos hatásvizsgálatot, nézzék meg, hogy miért maradtak el vagy készültek el késve az ott szóban forgó projektek. A Fidesz-KDNP azt szorgalmazta, hogy teljes körű vizsgálatnak vessék alá a Közösségi Költségvetést: reklám, informatika, és egyéb fejlesztések szintjén. Az LMP módosítója pedig a tartalomra vonatkozott, e szerint valódi fővárosi hatáskörű és egyedi projektek érkezhetnének rá. Mindkét módosítást megszavazta a testület.
  • Mint korábban megírtuk, a főpolgármesternek fogalma sincs, mennyi hajléktalan él Budapest közterületein. A baloldalmegszavazta a főpolgármester módosítóját, amely a hajléktalanhelyzet önkéntesekkel való felmérése előtt nyitja meg a kaput. A gond csak az, hogy 120 önkéntes végzi majd ezt, szemrevételezéssel... Karácsony szerint a közterületi hajléktalanok száma folyamatosan növekszik, ezért nehéz meghatározni az aktuális létszámot, és ezért volna szükség a szemrevételezésre.

Hogy lehet az, tisztelt főpolgármester úr, hogy még csak diagnózist sem tudnak adni a budapesti hajléktalanhelyzetről?

kérdezte az immár 5 éve főpolgármesterkedő Karácsony Gergelyt Szentkirályi Alexandra...

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás