Karácsony Gergely nem akar nonstop BKK-rendészetet – pedig egyre több a botrány a járatokon

Semmi eredménye Karácsony Gergely alkalmi razziájának. A főpolgármester nem akar nonstop BKK-rendészetet, mert csak a látszatintézkedéseket szereti, a megoldásokat nem, az alkalmi budapesti járatellenőrzés csak porhintés...



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.16.
BKK járatellenőrzés BKV Budapest Facebook

Hol van ilyenkor a BKK-rendészet? „Szálljál le a villamosról, hát mit gondolsz magadról Rozinánte!?”– kiabálta egy férfi az egyik budapesti villamoson dohányzó, láthatóan ittas állapotban lévő, üvöltöző és ápolatlan nőnek, aki hosszas unszolásra hagyta csak el a járatot, de még visszaordította az utastérbe: „A...nak kiabáljáááá, dö...jön meg a családod!” A villamoson ijedt gyerekek és felháborodott felnőttek utaztak, egyikük videóra is vette a jelenetet azzal, hogy ez csak egy szokásos szombati BKV-zás... 

BKK-rendészet
Karácsony Gergely és az őt támogató Gyurcsány Ferenc – ha rajtuk múlik, sose lesz BKK-rendészet  Fotó:MW

Nincs nonstop BKK-rendészet

A zsúfolt járaton persze nem volt senki a Karácsony-féle, időnkénti rendészeti ellenőrzők közül. Alig ismerni olyan embert, aki már találkozott volna velük... Pont ennyit is ér a főpolgármester által indított, eseti ellenőrzési akció.

Karácsony Gergely a napokban Facebook-posztban büszkélkedett azzal, hogy

 „Összehangolt fővárosi járatellenőrzési akció keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelten ellenőrizte a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalát, annak megállóit és környezetét. A cél egyértelmű: az utasok biztonságban érezzék magukat, és javuljon a közösségi közlekedés általános minősége”.  A BKK  is azt írta oldalán, hogy nagy erőket mozgósítottak a nagy forgalmú villamosok, a megállóik és azok környezetének ellenőrzésére.
De kár, hogy csak egyszer...

Legutóbb a 4-6-os villamoson tartottak ellenőrzést Fotó: BKK

De sajnos a járatokon ugyanúgy nincs rend két razzia között

Az alábbi videó az egyik budapesti villamoson készült, egy szimpla hétvégi hangulatot tükröz...

Budapesti járatok: az utasok joggal várják el a rendet

Gyakran az utasok inkább átszállnak egy másik járatra, ha balhé van az utastérben, vagy ha egy ellátatlan hajléktalan tócsát hagy maga után, vagy hangoskodik, netán agresszív vagy szimplán olyan szagot áraszt... Ráadásul egyre több a drogos, akik viselkedése kiszámíthatatlan. Az „élmények” tárháza kimeríthetetlen, előfordult nemegyszer olyan is, hogy pillangókéssel vagy hasonlóval játszadoznak, brahiból ijesztegetnek ártatlan utasokat. Az ilyen helyzetekben a járatvezető sem elég, a megoldást egy állandó hatósági jelenlét biztosítaná. Így véli ezt Vitézy Dávid LMP-s politikus, aki kampányában vetette fel először a 0–24 órás BKK-rendészeti szolgálat fontosságát. Karácsony azonban tagadja, hogy a probléma olyan jelentős volna, rossznak bélyegezte Vitézy felvetését, így elutasította.

Karácsony járatellenőrzési látványakciója csak PR, és nem megoldás...

20211013_Vitezy_David_07_KB_Metropol
Vitézy Dávid az új közgyűlés elé vinné az állandó BKV-rendészet létrehozásának kérdését 
Fotó: Keresztesi Balázs

Főpolgármester úr, örülök, hogy kezded felismerni a probléma létezését és súlyát – a kampányban még tagadtad és elküldtél a fenébe”. – Ezt már Vitézy Dávid üzente a főpolgármesternek, mikor az bejelentette a 4-6-os villamos ellenőrzését.

Azonban azt javaslom továbbra is, hogy eseti, külön Facebook-posztot érdemlő razziák helyett az önkormányzati rendészeten belül hozzuk létre az év minden napján 24 órában működő, és nem korlátozott jogkörű, magán- biztonsági őrökből, hanem hatósági személyekből álló BKK-rendészetet, mely gyorsan segítségére tud sietni az utasoknak és járművezetőknek, amikor és ahol kell. Az első érdemi közgyűlésre hozom a javaslatot, bízom benne, hogy támogatni fogod, az általad vezetett DK–MSZP-lista képviselőivel közösen

– írta posztjában a fővárosi politikus, szintén rámutatva, hogy a mostani ellenőrzések nem hatékonyak. 

 

Két hónap alatt 700 beavatkozást igénylő panasz

Mint megírtuk, míg Karácsony Gergely tagadja  a probléma súlyát, aközben a BKK napi rendszerességgel gyűjti ezeket az adatokat. Két hónap alatt 700 olyan panasz érkezett a BKK-hoz, amely miatt beavatkozásra volt szükség. Vitézy korábban videójában ezekből fel is olvasott.

„Nézzük mondjuk az 1-es villamost, délután kettőkor: az utazási feltételeknek meg nem felelő személy a villamoson végezte el a szükségleteit, majd elaludt, és nem volt hajlandó a szerelvényt elhagyni. Egy másik: egy feltehetően ittas, vagy tudatmódosító szer hatása alatt álló személy a villamos padlóján fekszik, végül rendőr segítségével sikerült eltávolítani a járműről. Vagy utasok verekedtek az utastérben. Vagy utas be akarja törni a jármű első üvegét”.

Ilyenek az állapotok most a budapesti tömegközlekedési járatokon – de Karácsony Gergely persze most sem tesz semmit egy jól kiposztolható látszatrazzián kívül...

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás