Több kamera vagy több rendész? A budapestiek a rendészeket választanák a BKK-járatokon

Karácsony Gergelyék döntöttek, inkább több kamera lesz a BKK-járatokon, nem pedig több rendész. A budapestiek többsége szerint így maradnak a tarthatatlan állapotok a buszokon, villamosokon...



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.13.
Módosítva: 2024.08.15.
bkk Budapest tömegközlekedés

Mint nemrég megírtuk, megint kiverte a biztosítékot Karácsony Gergely főpolgármester, mivel nem úgy döntött, ahogy a budapestiek szeretnék: nem lesz több BKK-rendész a budapesti járatokon, amelyeken sokszor elviselhetetlenek az állapotok a gyakran illuminált hajléktalanok miatt. A budapestiek többsége a megoldást Vitézy Dávid  javaslatában látja, amely szerint létre kellene hozni egy komolyabb jogosultságokkal felruházott BKK-rendészetet. 

A Budapesti Közlekedési Központ a napokban adott ki egy sajtóközleményt, miszerint az évente elvégzett reprezentatív felmérésük azt mutatja, hogy az utasok leginkább a kamerák miatt érzik magukat biztonságban a különböző fővárosi tömegközlekedési eszközökön. Hozzátették, hogy emiatt ez az a terület, amelyet a jövőben fejleszteni kívánnak – nem pedig a BKK-rendészet. 

rendész bkk busz tömegközlekedés közösségi közlekedés
A lapunknak nyilatkozó tömegközlekedők szerint a kamerával felszerelt járatokon bőven elférnének még a BKK-rendészek is Fotó: Andrássy Áron

A Metropol is megkérdezte a tömegközlekedőket, hogy mi az ő álláspontjuk a témában.

Mária a Corvin-negyedben a 4-es 6-os villamosra várva azt mondta lapunknak, hogy önmagában a kamera nem bír különösebb visszatartó erővel.

Szerintem, ha rendészek lennének, az nagyobb biztonságérzetet adna az utasoknak

 – mondta az idős hölgy.

Ferenc – bár azt mondja, hogy ő maga soha nem érezte még veszélyeztetve magát a közösségi közlekedésben – inkább kamerapárti.

Sok olyan utas nyilatkozott a Metropolnak, akik szerint mindkettőre, tehát kamerákra és BKK-rendészekre is szükség lenne. Márta szerint, ha mindkettő van, az a legbiztosabb megoldás, míg Nóra azt mondta:

Igazából szerintem mindkettőre szükség lenne, pláne itt a 4-es 6-os vonalán. Kamerák már vannak a szerelvényeken, de bőven elférnének még melléjük a rendészek is!

Én leginkább akkor érezném biztonságban magam, ha mindkettő lenne tömegközlekedési eszközökön, tehát kamerák és rendészet is. Ha csak az egyik járható út, akkor én azt mondom, hogy rendészek legyenek

 – mondta Rozália.

 

Gyula azon a véleményen van, hogy aránylag biztonságos a budapesti tömegközlekedés.

Ezzel együtt is azt mondom, hogy nyugodtabb lennék, ha lennének rendészek a különböző járatokon, ez világos! Sok a drogos, akik miatt én az unokámat sem szívesen engedem egyedül közlekedni.

Máté és Noémi a Blaha Lujza téren nyilatkozott a Metropolnak a kérdésben. A két fiatal a rendészek jelenlétében nyugodtabban utazna a BKK járatain.

Azért örülnék jobban a rendészeknek, mint a kameráknak, mert ők ott lennének személyesen, vagyis sokkal inkább közbe tudnának lépni egy-egy kényes szituációban

 – mondta Máté, akivel Noémi is teljes mértékben egyetértett.

Jó dolog a kamera, de ha például egy utast elkezd zaklatni valaki, akkor a kamera nem sokat ér, míg egy rendész a helyszínen ilyenkor közbe tudna avatkozni. Ez nekem nagyobb biztonságérzetet adna

 – mondta a fiatal lány, aki szerint kamerák már most is vannak, de egy-egy eset jól példázza, hogy ez önmagában még nem elegendő visszatartó erő. 

A megoldást a tömegközlekedők többsége egy komolyabb jogosultsággal felruházott BKK-rendészet létrehozásában látja.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás