Bejelentették a szakemberek: tovább terjed a vírus Magyarországon, baj van!

A járványvédelmi előírások betartására hívták fel a figyelmet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.15. 17:20
Nébih madárinfluenza járványvédelem

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van, a járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

Hétfőn - Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően - Csongrád-Csanád vármegyében is madárinfluenza jelenlétét azonosította a hatóság laboratóriuma. Ezúttal a Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. 

A 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak a betegségre. Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 kilométer sugarú védőkörzeteket és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is kéri az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. A közlemény szerint tekintettel arra, hogy az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében.

Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni - írták.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás