Az évszázad legmelegebb szombatja után egészen extrém vasárnap jön

Már a szeptember is kiugróan magas hőmérsékleti átlagértékeket produkált, ahogy a mostani, nyárutót idéző hétvégi időjárás is merőben eltér az ilyenkor megszokottól. Az utóbbi száz év egyik legmelegebb szombatja után az már nem is meglepő, ha a szakemberek szerint az idei lesz az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.10.12. 18:00
időjárás hőmérséklet klímaváltozás

Már a szombat reggeli órákban is csupán az északkeleti országrészben volt tapasztalható elvétve némi köd, de ez a délelőtti órákban mindenütt felszakadozott, míg a verőfényes napsütés, ami ezen a hétvégén jellemzi majd az időjárásunkat szintén nem olyasmi, amihez október közepén hozzá vagyunk szokva itt, a Kárpát-medencében.

legmelegebb szombat
Az évszakhoz képest meglehetősen kellemes időjárással érkezett meg az elmúlt évek legmelegebb szombatja, októberben. Fotó: Pixabay / Pexels

Szombaton általában többórás napsütés várható, emellett csak helyenként élénkül  meg a szél - írja a köpönyeg.hu. Már a kora hajnali órákban tapasztalt 4 és 12 fok közötti értékek is jócskán az ilyenkor szokásos átlag feletti adatoknak számítanak, de a napközben országszerte mérhető 20, vagy afölötti értékek alapján kijelenthető, hogy az elmúlt száz év egyik legforróbb októberi hétvégéje köszöntött ránk.

Vasárnap már változóan felhős időre van kilátás, a szombatihoz viszonyítva valamivel kevesebb napsütéssel és sokfelé megélénkülő széllel. A hőmérséklet azonban a hét utolsó napján is kellemes lesz a 22 fok körüli csúcsértékeknek köszönhetően.

 

Folyamatos a felmelegedés

Amellett, hogy örülünk az októberben szokatlanul „kirándulóbarát” időnek, azért hosszú távon ez némi aggodalomra is okot ad. A klímaváltozás egyértelmű jelei ugyanis gyakorlatilag szép csendben bekúsztak a mindennapjainkba. Mindezt számos friss adat is alátámasztja. Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata által összegyűjtött adatok szerint már a mögöttünk hagyott szeptember is a valaha mért második legmelegebb volt, épphogy lemaradva a tavaly szeptember mögött.

A berlini székhelyű Copernicus Intézet 1950-től figyeli a hőmérsékleti adatokat, amelyek szerint 16,17 Celsius-fokos átlagos hőmérsékletével az idei volt a második legmelegebb szeptember, a szakemberek szerint pedig már most biztosra vehető az is, hogy az idei a valaha mért legmelegebb év lesz majd a Föld történelmében – közölte az Európai Unió. Csak összehasonlításként: az idei szeptember átlagos hőmérséklete 1,54 Celsius-fokkal volt az iparosodás előtti szint felett.

Az idén január és szeptember közötti időszakban mért globális átlaghőmérséklet 0,71 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát, ami a legmagasabb rekordot jelenti ebben az időszakban, és 0,19 Celsius-fokkal melegebb, mint 2023 azonos időszakában. Az idei év hátralévő hónapjaiban az átlagos hőmérsékletnek több mint 0,4 Celsius-fokkal kellene csökkennie ahhoz, hogy 2024 ne legyen melegebb a 2023-as évnél.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás