Érkeznek a szeptemberi nyugdíjak: ők kapják meg először a juttatást

Szeptemberben a nyugdíjkifizetés napja nem hétvégére esik, így a legtöbben már a héten hozzájuthatnak a járandóságukhoz. Lesz azonban, aki már ma megkapja a nyugdíját!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.12.
ez lesz ma állatkert nyugdíj

Ők kapják ma meg a szeptemberi nyugdíjukat

A nyugdíj érkezésének napja általában a folyó hó 12. napja, kivéve ha ez a nap hétvégére esik, mert ilyenkor előbb utalják a járandóságot. Ebben a hónapban a pénz most csütörtökön megérkezik a nyugdíjasok számlájára, ha utalva kapják a járandóságot. Azok pedig, akik nem bankszámlára kapják az ellátást, hanem a postás hozza nekik, a postától kapott úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napokon juthatnak hozzá a pénzükhöz.

67 éve nyitott a Corvin mozi

1957. szeptember 12-én nyílt meg a helyreállított Corvin Filmszínház, ami az ország első állandó szélesvásznú mozija lett. Az épület az 1956. október 23. és november 6. közötti események során sérült meg. Ez a ma is üzemelő mozi a legrégibb és legjelentősebb budapesti filmszínház, ami 1924-ben nyílt meg először Corvin Színház néven. A mozit 1995 júniusától teljesen átépítették, és létrehozták az első magyar multiplex rendszerű filmszínházat, amelyet 1996. szeptember végén adtak át. A többtermes és többfunkcicós épületben egyszerre 1500 néző fér el, a legnagyobb teremben a mozivászon 140 négyzetméteres. Tolmácsfülkéket is kialakítottak, így a moziban kongresszusokat is lehet rendezni. A létesítmény építésze Töreky Dezső, belsőépítésze Rajk László volt.

Két év alatt kerülte meg a Földet a Szent Jupát

1987. szeptember 12-én érkezett meg kétéves útjáról a Szent Jupát, az első magyar vitorláshajó amelyik megkerülte a Földet. A hajó 1985. szeptember 26-án elindult Opatijából, fedélzetén Fa Nándorral és Gál Józseffel. Amikor két évvel később a 70 ezer kilométeres út után visszatértek, több ezer zászlót lobogtató, Himnuszt éneklő magyar várta őket a Magyarországhoz legközelebbi jugoszláv kikötőben. Ők voltak az elsők, akik magyarként egy vitorláson megkerülték a Földet. Hajójukat, a Közlekedési Múzeumban Farkas Bertalan űrkabinja mellett állították ki.

Újabb hidegfront érkezik ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint nap elején sok napsütés várható, de nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Délutánra nyugaton már esőre és záporokra is számítani lehet. A hőmérséklet csúcsa körülbelül 25 fok körül alakul. Estétől az északnyugati szél megélénkül.

Kezdődik a Budapest Borfesztivál

2024. szeptember 12–15. között harmincharmadik alkalommal rendezik meg az eseményt, ahol a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók hazai és külföldi kiállítók több ezer borát. A több száz kiállítót felvonultató, és több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál Európa egyik legszebb szabadtéri boros rendezvénye. Magyarország szinte minden borvidéke képviselteti magát, díszvendégként pedig Dél-Amerika különleges boraival és történetükkel ismerkedhetünk meg több ország bemutatkozásában. További részletet az eseményről itt olvashatnak.

Itt lesz ma forgalomkorlátozás a városban

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz szeptember 12. és szeptember 14. között az V. és IX. kerületben. Tilos megállni szeptember 12-én 18 órától szeptember 14-én 12 óráig az

  •  V. kerületben az Erzsébet körút páratlan számozású oldalán az Erzsébet körút 35. szám és a Király utca között (beleértve a hotel főbejárata előtti várakozó öblöt, valamint a taxidroszt területét),
  •  illetve az V. és IX. kerületben a pesti alsó rakpart mindkét oldalán a Havas utca és a Közraktár utca között. 

Ugyancsak egy delegáció miatt lesz ideiglenes forgalomkorlátozás az I. kerületben is. A rendőrség tájékoztatása szerint tilos megállni szeptember 12-én 9 órától 23 óráig a Szentháromság térnél, a Budavári Nagyboldogasszony-templom és a hotel közötti szervizút mindkét oldalán.

Egy sörfesztivál is ma kezdődik

2024. szeptember 12–15. között rendezik meg a Kraft Sörfesztivált a Dürer Kertben. Az összes fontos hazai sörpiaci szereplőt, de emellett külföldi, régiós neveket is felvonultató nagy sörös ünnepélyen lesznek koncertek és food truckok is. A fesztivál és a koncertek látogatása ingyenes. További részletek itt olvashatók a rendezvényről.

Esti séta lesz az állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert szeptember 12-én szélesre tárja kapuit az éjjeli baglyok előtt. Ezen az estén állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatjuk be az állatkertet és ismerhetjük meg a kulisszatitkokat. Az este során olyan épületek is megnyílnak, amelyek napközben nem látogathatók. A séta kiemelt helyszínei a Szavannaház: zsiráfok, a Xantus-ház és az elefántok, az esti séta pedig a főkaputól veszi kezdetét 18.30-kor. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Íme egy kis kedvcsináló az esti sétához: 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás