Döbbenetes: megrázó fotók kerültek elő Titanicról – Videó

Egyre elkeserítőbb a hajó helyzete lent a mélyben.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.09.03.
roncs óceánjáró Titanic felfedezés

Látványos fotókat tettek közzé az elsüllyeszthetetlennek tartott, legendás óceánjáróról, mely bő 112 éve nyugszik a mélyben. A képek valóban látványosak, ám cseppet sem szívderítőek.

hajóroncs tengeralattjáró Titanic sablon illusztráció
Friss fotókat tettek közzé a Titanic roncsáról (Fotó: Pexels)

A nyáron merülés közben robotok által készített felvételek azt mutatják, hogy az utolsó, 2022-ben készült fotók óta a hajó orrán lévő korlát egy része leszakadt. Azonban a kutatómunka más érdekességet is tartogatott. Ugyanis előkerült a versailles-i Diana bronzszobra, amely az első osztály társalgóját díszítette – az alkotás arccal felfelé feküdt a tengerfenéken. Utoljára 1986-ban fényképezte le Robert Ballard, aki egy évvel korábban találta meg a Titanic roncsát.

A Titanic orra egyszerűen ikonikus – elég, hogyha csak a filmben Jack és Rose jelenetére gondolunk – és ez jut eszünkbe, amikor a hajótörésre gondolunk. És ez már nem az az állapot, mint ami akkor volt. Ez csak egy újabb emlékeztető a nap mint nap bekövetkező pusztulásra

– magyarázta Tomasina Ray, az expedíciót végző RMS Titanic Inc. gyűjteményi igazgatója.

Amikor két évvel ezelőtt a Magellan mélytengeri térképészeti cég és az Atlantic Productions dokumentumfilm-készítő vállalat fényképeket és digitális szkenneléseket készített az orról, a korlát még a helyén volt, de már kezdett leválni. Azonban nem ez a hajó egyetlen bomló része, lassan az egész fémszerkezetet felemésztik a mikrobák.

Amikor a hajó 1912-ben elsüllyedt, kettéhasadt, az orr és a tatja mintegy 800 méterre feküdt egymástól, törmelékekkel körülvéve. A törmelékek között volt a 60 cm-es versailles-i Diana bronzszobra.

Az RMS Titanic Inc. az egyetlen cég, amely jogosult a hajó részeinek kiemelésére, és az évek során több ezer tárgyat juttatott a felszínre, amelyeket világszerte kiállított. Azt tervezik, hogy jövőre visszatérnek a helyszínre, hogy még több maradványt megmentsenek, köztük reményeik szerint Dianát is – írja a brit Metro.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás