Ma lesz az idei Kutatók Éjszakája – mutatjuk a programokat

A mostani hétvége egy igen népszerű programmal kezdődik és az ezt követő napok is bőven tartogatnak izgalmakat a város több pontján. Ilyen lesz az idei Kutatók Éjszakája és az azt követő napok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.27. 06:30
ez lesz ma program kutatók éjszakája

Szeptember 27-én lesz az idei Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. A részletes programok itt megtekinthetők.

Ma van a turizmus világnapja

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) kezdeményezésére az ágazat szeptember 27-én ünnepli a turizmus világnapját 1980 óta. A kiemelt nap célja, hogy felhívja a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A világnap egyben a Kutatók Éjszakájának első napja is. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) ezen események alkalmából délutántól egészen késő estig tartó, izgalmas programsorozattal készül. Akik ellátogatnak az egyetem Nagy Lajos király úti campusára, egy világ körüli utazás részesei lehetnek, tele humorral és meglepetésekkel fűszerezve. A további programokról itt lehet tájékozódni.

Budapesten is lesz Oktoberfest

Az idei Oktoberfest Budapest Sörfesztivál a város legszebb pontjain, a belvárosi Erzsébet téren, valamint a budai várban, a páratlan panorámájú Savoyai-teraszon lesz. Igazi sörkerthangulat eredeti müncheni fesztiválsörökkel és az ország legnépszerűbb német hagyományőrző zenekaraival! Oktoberfest-dallamok, bajor kolbász és perec, Drindl és Lederhosen. A fesztivál ideje alatt a legkiválóbb bajor hagyományőrző sramlizenekarok és DJ-k gondoskodnak a fergeteges hangulatról! A rendezvény ingyenesen látogatható. További információk itt érhetők el.

Ezen a napon nyílt meg az Operaház

Az Operaház építésének gondolatát 1872-ben Orczy Bódog, a Nemzeti Színház akkori igazgatója vetette fel először. Az épület tervezésére 1873-ban nemzetközi pályázatot hirdettek, az építkezés pedig 1875. október 11-én kezdődött és kilenc- évi munka után, 1884. szeptember 27-én tartották meg a nyitóelőadást.

Magyar Állami Operaház
9 évig épült az Operaház Fotó: Fortepan

Ilyen idő várható a hétvégén

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken északnyugaton erősen, máshol változóan felhős lesz az ég. Északon és nyugaton szórványosan eső is valószínű. ÉNy-on 19, DK-en 29 fok várható. Erős, néhol viharos lesz a DNy-i szél. Szombaton erősen felhős időre készülhetünk, de időnként napsütés is előfordulhat. Számos helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél sok helyen megerősödik, majd északnyugatira fordul. A hőmérséklet 17 és 26 fok között alakul. Vasárnap pedig marad a borongós idő, szórványosan további eső, zápor előfordulhat. Az északi szél erős lesz, helyenként viharossá fokozódhat. A hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul.

Most pénteken kezdődik az Eleven Ősz programsorozat

Ismét fergeteges programözönnel várják a Bartók Béla Boulevard-ra a látogatókat az Eleven Ősz nyárzáró fesztiválra. A művészeti, zenei és családi programok mellett a közösségé lesz a főszerep. Az őszi eseményen minden művészeti ág képviselője aktív résztvevője lesz a rendezvénynek idén is. Az eseményről további információ itt található.

Szombaton minden sportbarátot szeretettel vár a II. Magyar Közigazgatási Családi Sportnap

Lesz asztalitenisz, bográcsverseny, futás, labdarúgás női és férfi, röplabda, sakk, streetball, tenisz, tollaslabda, úszás és futás is. A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Sportközpont (1089 Budapest, Diószegi Sámuel u. 23.).

Karbantartás miatt a H9-es HÉV rövidített útvonalon jár

Karbantartás miatt 2024. szeptember 28-án és 29-én (szombaton és vasárnap) a H9-es HÉV rövidített útvonalon, csak az Örs vezér tere és Cinkota között jár. A kimaradó szakaszon – Cinkota és Csömör között – a H9-es pótlóbusz közlekedik – áll az üzemeltetők közleményében.

Szüreti mulatság lesz a XVIII. kerületben

Méghozzá Pestszentimrén, az Agóránál szeptember 28-án, szombaton 15.00 órától. Népzenei koncerttel, családi táncházzal, gyermekszínházi előadással, kézműves-foglalkozásokkal, állatbemutatóval, állatsimogatóval, szőlőpréseléssel, kalácsfonással, ugrálóvárral, arcfestéssel, népi fajátékokkal és különböző egyedi programokkal várnak mindenkit a mulatságra. Helyszín: Pestszentimrei Agóra (1188 Bp., Nemes u. 20.). A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Forgalomkorlátozás lesz a I. és II. kerületben

Sportrendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. szeptember 28-án és 29-én Budapest I. és II. kerületében – közölte a rendőrség. Tilos lesz megállni szeptember 28-án 6 órától szeptember 29-én 16 óráig az Attila út 107. és 135. szám között a Vérmező oldalában (a belső parkolókban is), szeptember 29-én 0 órától 12 óra 30 percig pedig az Angelo Rotta rakparton a Batthyány téri gyalogos lépcsőtől 80 méter hosszan. Ezenkívül lezárják szeptember 29-én 6 órától 16 óráig az Attila utat a Krisztina körút és a Korlát utca között.

Szombaton lesz az Óbudai Underground Kulturális Minifesztivál

Hiánypótló egynapos rendezvénnyel jelentkezik szeptember 28-án az Esernyős, amely a zenei és alkotóművészeti programokat freestyle sportpárbajjal és graffiti versennyel fejeli meg. Az Óbudai Underground Kulturális Minifesztivál alkalmával két színpadot vesznek birtokba a műfaj ismert képviselői, és a szervezők elektronikus zenei workshopokra is hívják a résztvevőket. Az óbudai graffitifalnál megrendezendő fesztiválon 15 művész alkotási folyamatába nyerhettek betekintést, és élőben drukkolhattok a Street Workout atlétáinak megmérettetésén. Az eseményről további információ itt található.

A Hagyományok Házába is érdemes lesz szombaton ellátogatni

Idén szeptember 28-án 4. alkalommal rendezik meg a verbunk napját, amelyen a Kárpát-medencében több száz táncos járja a legszebb verbunkokat. A nap a Hagyományok Házában zárul nagyszabású gálaműsorral, ahol 8-tól 88 évesig minden korosztály felvonul az amatőr táncostól a hivatásos előadóművészekig. A részletes programok itt találhatók.

Aranyséta lesz szeptember 28-án

Az arany a gyermekrák elleni harc nemzetközi színe, amely a bátorságot és a reményt jelképezi. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának szervezésében szeptember 28-án, szombaton arany kivilágítást kap több fővárosi épület, emellett pedig egy, a Dunakorzótól a Széchenyi István térig tartó sétával demonstrálják, hogy a gyermekkori rákos megbetegedések a felnőttekhez képest sokkal rövidebb idő alatt alakulnak ki, ezért a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit. A rendezvény jótékonysági nagykövete Epres Panni lesz.

Vasárnap lesz a szív világnapja

Szeptember 29. a szív világnapja, amely világszerte emberek millióinak figyelmét irányítja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Az ötlet 1999-ben született meg Antoni Bayés de Luna, a Szív Világszövetség (World Heart Federation) akkori elnöke fejében. A cél egyszerű volt: egy nap, amikor mindenki a szíve egészségére koncentrál. Magyarországon mindig szeptember utolsó vasárnapján tartják az eseményt.

A hallássérültek világnapja is 29-én van

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a hallássérültek világnapját. A nap célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozó szervek figyelmét a siketek és a nagyothallók sajátos kommunikációs problémáira, melynek következtében életminőségi hátrányba kerülnek.

A kávé világnapja is most vasárnap lesz

Eredetileg Japánból indult a kezdeményezés még a nyolcvanas években, de 2009 óta már az egész világ köszönti szeptember 29-én a kávé és kávézás élményét a kávé világnapja alkalmából. A kávé világnapja Magyarországon is egyre népszerűbb ünnep, úgy a kávézók, mint a kávéfogyasztók szempontjából.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás