9 dolog, amire mindenképpen figyelj készpénzfelvételnél

Mikor és milyen összegben? Egyszerre vagy több részletben? Összegyűjtöttük a készpénzfelvétellel kapcsolatos legfontosabb információkat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.14.
bankkártya készpénz atm

Ma már sokan bankkártyát használnak, de vannak, akik a készpénzes fizetést részesítik előnyben. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha ATM-et használunk, a készpénzfelvételnek ugyanis van pár buktatója, amivel nem árt tisztában lenni. A Fanny magazin segítségével vesszük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

CZT_5391
Készpénzfelvétel ATM-ből? Mutatjuk, mire figyelj!  Fotó: Czímer Tamás

9 tipp ATM-es készpénzfelvételhez

1. Havi kétszer ingyenes

Ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a havi ingyenes keretet, mert a készpénzfelvétel havonta csak az első két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forintig díjmentes. A nyilatkozatot személyesen a bankfiókban, vagy legtöbb banknál a netbankban vagy bankfiókban is leadhatjuk.

2. Keressük a saját automatát!

Ha már túlléptük a havi ingyenes keretet, érdemes a saját bankunk automatáját használni, mivel így kedvezőbb díjakkal számolhatunk. Ha nincs a közelben saját ATM, számoljunk utána, hogyan járunk jobban: ha személyesen ellátogatunk a saját bankfiókunkba, vagy ha egy másik bank automatáját használjuk.

3. Ne aprózzuk el!

Előre számoljuk ki, mennyi készpénzre lesz szükségünk egy hónapban, és próbáljuk meg egyszerre felvenni ezt az összeget. Kerüljük el a gyakori készpénzfelvételeket, mivel minden tranzakciónál fix költséget számítanak fel, amelyhez hozzáadódhatnak a felvett összeggel arányos díjak is.

4. Csak egy érintés!

Néhány ATM már bankkártya behelyezése nélkül is használható, így elkerülhetjük, hogy az automata elnyelje a kártyánkat, esetleg beleragadjon, vagy egyszerűen ott felejtsük. Ezen kívül digitalizált kártyával, telefonunkkal is felvehetünk készpénzt, ha olyan ATM-et választunk, amely támogatja az érintéses, azaz NFC-s kártyaolvasást.

5. Férjünk bele a keretbe!

Ha az automatából nagyobb összeget szeretnénk felvenni, mint amit a napi limitünk enged, a bankunk ATM-jénél könnyen módosíthatjuk ezt a beállítást. Az összeg felvétele után a biztonság érdekében ne felejtsük el visszaállítani a limitet.

6. Ez a maximum!

Bankonként változó, mekkora összeget lehet egyszerre felvenni az ATM-ből. Ha a kívánt összeg meghaladja a limitet, csak bankfiókban tudjuk felvenni a pénzt. Készüljünk előre, mert nagyobb összeg esetén előfordulhat, hogy már az előző napon be kell jelenteni a felvételi szándékot.

7. Forint helyett eurót?

Ha utazásunkhoz euróra van szükségünk, nem kell sorban állnunk a pénztáraknál, mivel néhány automatából eurót is felvehetünk. A bankok weboldalán, az ATM-kereső segítségével könnyen rákereshetünk, hol található eurófelvételre alkalmas automata a közelünkben.

8. Kérdezzük le az egyenleget!

Ha nem vagyunk biztosak a számlaegyenlegünkben, bármikor lekérdezhetjük azt az ATM-ből. Fontos, hogy csupán megszokásból ne kérjük le az egyenleget, mert ezért a legtöbb bank akár 80-100 forintot is felszámíthat.

9. Az összegtől is függ

Külföldi utazásaink során is szükségünk lehet készpénzre. Ne felejtsük el, hogy csak belföldön élhetünk a díjmentes 150 ezer forint készpénzfelvétellel. Keressük meg az anyabankhoz tartozó pénzintézet automatáját, mert ezeknél kedvezőbb költséggel számolhatunk, de gyakran az átváltott összeg mértéke is befolyásolja a díjakat. 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás