Ez a magyar pap volt minden idők egyik legnépszerűbb fizikatanára: 45 éve hunyt el a professzor

A népszerű fizikusprofesszor tanítói diplomájának megszerzését követően bencés és piarista tanulmányokat is folytatott és pappá is szentelték. Ma van Öveges József halálának évfordulója.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.04.
Módosítva: 2024.09.04.
ez lesz ma Öveges József

45 éve hunyt el Öveges József

Öveges József ősei apai ágon legalább kétszáz évre visszamenően néptanítók voltak, ő maga 1919-ben szerzett tanítói diplomát. Elsősorban a matematikai és a fizika érdekelte, de bencés és piarista tanulmányait követően pappá is szentelték. A természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakjaként nagyon sokat tett a tudományos igényű ismeretterjesztés területén, többek között a Tudományos Ismeretterjesztő Társulaton (TIT) keresztül. Ő vezette főszerkesztőként 1958-tól a Magyar Televízió 100 kérdés – 100 felelet című műsorát, ez a népszerű adás 135 alkalommal volt műsoron. Legkedvesebb kísérleteim című műsorában egyszerűen elvégezhető, mégis látványos kísérleteket mutatott be, miközben élvezetesen, magával ragadó lelkesedéssel és könnyen érthetően el is magyarázta azokat – olvasható a Wikipédián. A Magyar Rádióban 256 előadást tartott. Öveges József az 1948-ban alapított Kossuth-díj első kitüntetettjei közé tartozott.

fortepan_117125_ÖvegesJózsef
45 éve hunyt el Öveges József professzor. Fotó: Fortepan

Horthy Miklóst is ezen a napon temették újra

1993. szeptember 4-én temették újra Horthyt. Azért ekkor, mert végakarata szerint addig nem szállíthatták haza holttestét, amíg a szovjet csapatok ki nem vonultak Magyarországról. Az újratemetés Kenderesen, a család és a kormány egybevágó szándéka szerint nem állami szertartás keretében történt.

187 éve mutatták be a távírót

Samuel Morse 1837. szeptember 4-én mutatta be találmányát a New York-i egyetemen. A távíró elvét még 1832-ben álmodta meg, ezután következett a megvalósítás hosszú időszaka. Morse a bemutatón fél kilométerrel távolabb levő munkatársától kapott kódokat, amiket egybeolvasva a következő szöveget kapta: „Sikeres kísérlet a telegráffal 1837. szeptember 4-én.” Az egységes nemzetközi jelzésrendszerré vált pont-vonal kombinációt Morse csak 1839-ben dolgozta ki. Az első távíróvonal Baltimore és Washington között épült, amelyen 1844-ben futott végig az első mondat.

Egy másik találmányt, a filmes fényképezőgépet is szeptemberben mutatták be

George Eastman feltaláló 1888. szeptember 4-én mutatta be az első rollfilm kamerát és bejelentette saját nevére a Kodak védjegyet. A Kodak atyja egyébként a húszas éveiben még bankárként dolgozott, majd egy hosszabb utazásra készülve szeretett bele a fényképezésbe. Három év alatt az otthoni laboratóriumában megalkotta az úgynevezett nedves üveglemez helyett a szárazlemezt. Zselatinréteggel bevont találmányát szabadalmaztatta Angliában és az USA-ban is, majd felmondott a banknál, és megalapította saját kis vállalatát Rochesterben. Kifejlesztette a papíralapú tekercsfilmet és hozzá egy egyszerű kamerát: a Kodakot, amit 25 dollárért már bárki megvehetett.

Germany,-,Oct,27,,2023:kodak,Funsaver,Disposable,Camera,And,Kodak eldobható fényképező gép fényképező film
George Eastman feltaláló egy szeptember 4-ei napon mutatta be első rollfilm kamerát és bejelentette saját nevére a Kodak védjegyet. Fotó: VGV MEDIA / Shutterstock

A Google születésnapja is ma van

A Google különböző napokon ünnepli a születésnapját: néhányan úgy tartják, hogy az alapításának születésnapja a domain bejegyzésének napja, ami 1997. szeptember 15-én volt. Fontos dátum ezen kívül a cég alapításához szükséges iratok aláírásának a napja is, ami 1998-ban ezen a napon történt meg.

Marad a szárazság és a meleg

A köpönyeg.hu szerdai előrejelzése szerint továbbra is forróságra és szárazságra kell számítani, a hőmérséklet 32–37 fok között alakul. Az aszály továbbra is sújtja hazánkat, csapadék nem várható. Néhol azonban élénk szél frissítheti a levegőt.

Három helyen is lesz ma véradás

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 15:00–18:00 óra között a Savoya Parkban (1117 Budapest, Hunyadi János út 17.)

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás