Zelenszkij a NATO-val lövetné le az orosz rakétákat Ukrajna felett

A NATO-főtitkár szerint egy ilyen lépés bevonná a szövetséget a háborúba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.08.
Ukrajna Kijev nato

Volodimir Zeleszkij ukrán elnök vasárnap egy Kijev melletti repülőtéren bemutatta az Ukrajnába érkezett első F-16-os vadászgépeket. Megjegyezte, hogy számuk még nem elegendő, de hamarosan újabb gépek érkeznek. Elmondta azt is: utasította diplomatáit, kezdjenek tárgyalásokat a NATO-tagállamokkal, hogy vegyenek rész az ország légvédelmében. Ezzel megismételte egy korábbi, hasonló tartalmú javaslatát, amire a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg úgy reagált, egy ilyen lépés a szövetséget háborúba vonná.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij (középen) a szomszéd országok légvédelmi rendszereit is bevonná a háborúba  Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Az ukrán elnök azonban nem tágít, vasárnap közölte:

„Ki kell dolgoznunk a technikai lehetőségeket, hogy a szomszédos országok légiereje is bevethető legyen bizonyos rakéták ellen, amelyek bár Ukrajnát támadják, de a szövetség országai felé tartanak. Úgy gondolom, hogy ez a döntés nehéz a partnerek számára, mert félnek a rakétáktól és az eszkalációtól, de dolgozunk rajta.”

Zelenszkij szerint egy ilyen kérdést az Ukrajna–NATO Tanács keretében lehet megvitatni – írta az rbc.ua hírportál.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter még július közepén közölte, hogy Varsó vizsgálja Kijev azon javaslatát, hogy a lengyel terület felé repülő orosz rakétákat még Ukrajna légterében lőjék le. 

Zelenszkij javaslatáról megkérdezték Matthew Millert, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivőjét is. Miller azt mondta, hogy egy ilyen döntést a szövetség tagjainak közösen kell meghozni. Ebből nem derült ki, hogy a NATO hajlandó lenne-e egy újabb vörös vonal átlépésére. Moszkva ugyanis közölte, a NATO területéről indított fegyvereket, azok hordozóit, kilövő állásait háborús célpontnak fogja tekinteni.

Tovább folyik tehát a politikai nyomásgyakorlás ukrán részről, azt próbálják kideríteni, hogy lennének-e partnerei egyfajta repüléstilalmi zóna létrehozásában Ukrajna felett. Március végén a lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a NATO olyan rakéták lelövését tárgyalja, amelyek túl közel kerültek a NATO-tagországokhoz. Egy német hírügynökség május 11-én arról számolt be, hogy a berlini törvényhozók megvitatták a NATO képességeinek felhasználását Nyugat-Ukrajna védelmére. Május közepén a finn parlament védelmi bizottságának elnöke, Jukka Kopra azt mondta a Breaking Defense-nek, hogy ez egy érdekes lehetőség. "A légvédelmi rendszerek a NATO-területén települhetnének, mivel hatósugaruk az ukrán légteret is elérné.” A repüléstilalmi övezet bevezetése a háború kitörése óta az ukránok egyik legfontosabb kérése a nyugati hatalmak felé, de számos tagország vezetője már korábban közölte, hogy erre nem kerülhet sor, mivel az a harmadik világháború kitöréséhez vezetne.

Megérkeztek az első F-16-osok Ukrajnába, nézd meg az erről készült videót!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás