Újpest: botrány az íjászközpont körül, feljelentést tesznek

A baloldali városvezetéshez köthető bűncselekmények valósulhattak meg Nagy István fideszes képviselő szerint.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.08.
Nagy István Trippon Norbert telek Újpest íjász

Nagy István szerint az Állami Számvevővészék (ÁSZ) jelentése több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját igazolta Újpest baloldali testületének vagyongazdálkodása tekintetében. A helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője azt állítja, többek között a hivatali visszaélés bűncselekményét is. A jelentésből kiderül, hogy Déri Tibor polgármester, Czigler László jobbikos és Trippon Norbert DK-s alpolgármester az íjászközpont ügyében többször jogsértő módon járt el.

Nagy István az íjász központ ügyében elkövetett, az ÁSZ jelentésben és a Kormányhivatali felhívásokban megerősített jogsértések miatt tesz feljelentést Fotó: Facebook

Az ÁSZ Újpest Önkormányzatának vagyongazdálkodását, annak szabályszerűségét vizsgálta. A jelentésben rengeteg, a jelenlegi városvezetés dilettantizmusát igazoló megállapítás szerepel Nagy István szerint.  Sőt, úgy véli, hogy az ÁSZ megállapításai alapján hivatali visszaélés és közokirathamisítás történt, ezekben megállapítható a bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja, és a jogosulatlan, fedezet nélküli kötelezettségvállalás és csalás esetében a bűncselekmények elkövetésének kísérletére is alapos lehet a gyanú.

Az ÁSZ-jelentés alapján megteszem a feljelentést, ugyanis négy olyan ügy is van, amelyet alátámasztott a vizsgálat

– mondta lapunknak Nagy István, aki szerint egy baloldali képviselő sem olvasta el az ÁSZ-jelentést, mert a vonatkozó képviselő-testületi ülés – a kapcsolódó intézkedési terv megtárgyalásával együtt – mindössze hat percig tartott, és az ülés előtt mindössze 20 órával küldték ki a 76 oldalas anyagot a képviselőknek. 

2018-ban a képviselő-testület – Trippon Norbert akkor még MSZP-s képviselővel együtt – egyhangúan döntött arról, hogy íjászközpont létesítésére eladnak egy építési telket a Magyar Íjász Szövetségnek (MÍSZ), amely egy évvel később meg is történt. A 2019-es önkormányzati választási kampányban a baloldal az építési telket erdőnek állította be, noha valójában ugyan bokros, fás volt, de nem erdő. De ezzel sikerült félrevezetniük a szavazókat. Az új, baloldali többségű testület alakuló ülésén Trippon Norbert kérte és megkapta a támogatást ahhoz, hogy az ingatlanvásárlási szerződés felbontásáról tárgyalásokba kezdjen a MÍSZ-szel. Ezt követően kezdeményezték a Káposztásmegyeri Építési Szabályzat módosítását, aminek a lényege, hogy az ott lévő zöldterületek maradjanak is azok, ne lehessen ezeket beépíteni. A szabályzat ürügyén Déri Tibor polgármester a covid járvány idején egyszemélyben rendelt el változtatási tilalmat az íjász telekre, jogsértő módon. A polgármester egy helyrajzi számra, kifejezetten a MÍSZ felerész tulajdonában és felerész használatában lévő telekre rendelt el változtatási tilalmat. Ezzel az önkormányzat jogtalan előnyre tett szert, mert érdekeltként, kifejezetten egy tulajdonos jogainak korlátozására, nyomásgyakorlás céljából rendelte el a változtatási tilalmat, ami hivatali visszaélés

– kezdte Nagy István. Hozzátette:"Nyomásgyakorlással is éltek Tripponék, de az íjászszövetség keménykedett és joggal perrel fenyegetőzött, amire az önkormányzat cseretelket ajánlott fel.  Létrejött a csere-szerződés, ebben azonban szerepelt egy pont, egy használati megállapodás, amit Újpest testülete jóvá is hagyott. Itt merül ki a közokirathamisítás alapos gyanúja, miután a használati szerződésből, egyszer csak –a testület jóváhagyása nélkül– együttműködési megállapodás lett, illetve több ponton megmásították a testület által jóváhagyott szerződés szövegét is. Ráadásul a testület által el nem fogadott, új szerződést küldték be a kormányhivatalnak".

Mint ahogy Nagy István elmondta, az együttműködési megállapodásban az önkormányzat nevében ráadásul kötelezettségeket vállalt a polgármester. A félmilliárdos, jogosulatlan fedezet nélküli kötelezettségeket az önkormányzatot képviselve Déri Tibor írta alá. Felhatalmazás nélkül azt vállalta, hogy közművesítik a telket és kialakítják a közúti kapcsolatát. Az önkormányzat számára előnytelen, és az ingatlancsere értékarányosságára kiható együttműködési megállapodást aláírása felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A történetnek itt még mindig nincs vége, mert a csere-szerződésben Déri Tibor és Czigler László 20 évre kötelezettséget vállalt egy olyan telekre is, amely a főváros tulajdonában van. Ez azt jelenti, hogy más tulajdonában álló ingatlant sajátjaként állítottak be, amely kimeríti a csalás bűncselekményének gyanúját

 A cserébe felajánlott telken egy építési engedély nélkül készült, az önkormányzat biztatására és beleegyezésével felépült, acélszerkezetű torzó áll. Az íjászok tulajdonában álló telek és az önkormányzati telek is befagyott, az ügynek nincs jó megoldása. 

A Magyar Íjász Szövetség a károkozás miatt az önkormányzat ellen 1,5 milliárd forintos kártérítési pert indított.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás