Se bérlakás, se kórház – Az újpesti baloldal sem teljesítette kampányígéreteit





Hatósági vizsgálatok, másfél milliárdos kártérítési per, nyögvenyelősen összehozott éves költségvetés – Nagy István szerint a baloldal 2019-ben és most is hazugságokkal kampányol.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.02.21.
Módosítva: 2024.02.21.
újpesti baloldal kampányígéret bérlakás kórház

„Hazugságkampány után hazugságpolitika” – Nagy István így summázza az újpesti baloldal négyéves tevékenységét. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta: sem a kórház, sem a beígért évi 50 bérlakás építése nem valósult meg, sok mással együtt. Ráadásul a baloldali városvezetés annyira alkalmatlan, hogy négy év alatt egyetlen éves költségvetést sem tudott összerakni helyesen… 

A DK-s kerületvezetés 4,2 millió forintot költött a Levendulapark egyéves bulijára kampányjelleggel, ez a park kialakítási költségeinek majdnem 10%-a Fotó: Metropol 

Nem jutott tovább a „mézesmadzag” szintjénél az Ady Endre Művelődési Ház ügye, a baloldal 2019-ben azt ígérte, hogy annak területén egy zöld és modern XXI. századi közparkot hoz létre. Az új Ady park alatt egy hatalmas mélygarázst létesítenek, hogy enyhítsék a parkolási válságot. Beépítés helyett parkosításról beszéltek, mint fogalmaztak akkor: „Ne hagyjuk, hogy a beton fontosabb legyen a természetnél!” felhanggal „vágtak bele” Újpest zöldítésébe. De végül az elmúlt négy évben csak minimális új zöldfelületet hoztak létre. Az Újpesti Plázs programról négy évig szó sem esett, az is maradt csak kampányígéret. Lehet, hogy jobb is, hogy nem teljesítette ígéreteit a baloldali összefogás, hiszen Nagy István úgy véli: „az íjászközpont esete például tipikus példája annak, hogyha a baloldal bárminek nekilát, azt biztosan tönkreteszi.” 

Ez volt az egyetlen ígéret, amit be akartak tartani. Először hivatali visszaéléssel akarták jobb belátásra bírni a Magyar Íjász Szövetséget (MÍSZ), az építési telek tulajdonosát. Ez nem jött be, mert az íjászok perrel fenyegettek. A városvezetők megijedtek, egyezségre akartak jutni, ezért az íjászok telkéért egy másik építési telket ajánlottak cserébe. Ez sem jött be. A képviselő-testület által jóváhagyott csereszerződést meghamisították, amit bejelentésünk után a kormányhivatal vizsgált és hiánypótlásokat kért. Az alaposabb vizsgálat elől elmenekültek, a polgármester a képviselő-testület döntése nélkül az engedélyezési kérelmet visszavonta. Az ügyet jelenleg az Állami Számvevőszék vizsgálja. A cserébe felajánlott telken egy építési engedély nélkül készült, az önkormányzat biztatására és beleegyezésével felépült, acélszerkezetű torzó áll. Az íjászok tulajdonában álló telek és az önkormányzati telek is befagyott, az ügynek nincs jó megoldása, az íjászok pedig másfél milliárdos kártérítési pert indítottak az önkormányzat ellen

– részletezte a kormánypárti politikus, aki szerint, a ma már Trippon Norbert vezette baloldal ezt az egy ígéretét akarta megvalósítani.

Trippon Norbert DK-s alpolgármester irányítja a kerületet, Déri már évek óta súlytalan Fotó: Facebook

Lakhatási válság helyett bérlakásépítést!

A baloldal természetesen belengette a bérlakásfejlesztést is 2019-ben. Mint hirdették: „250 bérlakást kell építeni a következő 5 évben, és önköltségi áron fogjuk az újpestiek rendelkezésére bocsátani. Ez egy 50 nm-es lakás esetén kevesebb, mint 30 000 forintot jelent majd.” 

Erre szokták mondani: Én is szerettem volna…

– jegyezte meg Nagy István gúnyosan. A politikus hozzátette: „A beígért 250 bérlakásnak nyoma sincs, mert az eleve teljesíthetetlen kampányígéretből sem lett semmi. Ehelyett sunyi módon a lakbéreket megemelték 65%-kal, miközben azt hazudták, hogy csökkentették. A lakbérek „csökkentése” éves szinten 230-250 millió forint lakbérbevétel-növekedést jelentett az önkormányzatnak.
Az előző, fideszes városvezetés mindezzel szemben, egy VEKOP-pályázaton elnyert kétmilliárd forintból 29 önkormányzati bérlakás építésébe kezdett. A fél évvel később elkezdett beruházás 2023 elejére elkészült, amit most saját eredményként próbálnak eladni Trippon Norberték.”

Ebből sem lett semmi: munkásszálló helyett kórház
Nem zárhatjuk be és alakíthatjuk át munkásszállóvá az utolsó újpesti kórházat, az Árpád Kórházat, hanem összefogva a szomszédos XV. és XIII. kerületekkel, valamint az új fővárosi vezetéssel létre kell hoznunk egy új, XXI. századi kórházat Újpesten”– ígérte a baloldal négy évvel ezelőtt.

Hazugság, Újpestnek még mindig van eszerint a terminológia szerint két (két telephelyes) kórháza, ahol rehabilitáció és krónikus betegellátás folyik. Az emberek azonban elhitték, hogy az önkormányzat képes lehet egy új kórház építésére. Ebből csak annyi lett, hogy elégettek 14,5 millió forintot egy »Kórházat Újpestnek« című előtanulmányra. A hibás adatokból kiinduló – még az újpesti lakosságszám is hibásan szerepelt benne –, hibás ellátási szükségletekkel, alábecsült beruházási és megalapozatlan működési költségekkel számoló kamu előtanulmányra, Déri Tibor és Varju László »Újpestnek kórház kell!« jelszóval politikai akciót szervezett, kettejük konzultációját követően Varju László módosító indítványokat nyújtott be a 2023-as központi költségvetéshez, amiben a kórházon kívül további javaslatokat tett. Ez a 2019-es baloldali kommunikáció tipikus példája: A kormány teljesítse, amit ők ígértek. Az új kórházból, ahogy a második ügyeleti patikából sem lett semmi

– hangsúlyozta az újpesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője. 


 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás