Pontosan 55 éve kezdődött meg minden idők legfontosabb fesztiválja

1969. augusztus 15-én vette kezdetét a legendás rockfesztivál, de nem csak ez az egy jeles esemény kötődik a mai naphoz.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.15.
Módosítva: 2024.08.15.
ez lesz ma Nagyboldogasszony Paul Simon woodstock

Paul Simon koncertje a Central Parkban

1991. augusztus 15-én, pontosan 33 éve Paul Simon a „Born at the Right Time” turnéja részeként élő zenekaros, ingyenes koncertet adott a New York-i Central Parkban. A fellépés áttekintést nyújtott a tucatnyi Grammy-díjjal rendelkező énekes két legutóbbi albumáról, valamint bőségesen merített korábbi albumaiból. A koncert hasonló volt a 10 évvel az előtti Simon és Garfunkel-féle „The Concert in Central Park” fellépéséhez. A napjainkban is aktív zenész, Paul Simon koncertjét egyes becslések szerint mintegy 750 ezren hallgatták a helyszínen a Central Parkban, míg az HBO televíziós hálózatának köszönhetően milliók nézték a televízió előtt. 

Százezrek követték figyelemmel Paul Simon koncertjét 1991-ben a Central Parkban, New Yorkban – Fotó: AFP

55 éve kezdődött a woodstocki rockfesztivál

Ezen a napon, 1969. augusztus 15-én kezdődött el 55 éve a legendássá vált woodstocki rockfesztivál. A világ eddigi legnagyobb rockfesztiválja, a „Woodstock Music and Art Fair” egy nemzetközi és ingyenes rendezvény volt, ami az open-air mozgalom csúcspontját is jelentette White Lake-ben, New York államban az Egyesült Államokban. Olyan világhírű sztárok léptek fel, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joe Cocker. Az esős hétvégén, a szabad ég alatt harminckét előadó és zenekar lépett fel mintegy 500 000 néző előtt. A hatalmas tömeg kétségbeejtette a hatóságokat, de semmilyen botrány vagy rendzavarás nem történt, ami annak is köszönhető, hogy a kábítószer-árusítást is engedélyezték.

50th anniversary of Woodstock music festival
Woodstock neve egybeforrt a fesztiválozással – Fotó: AFP

Ma van Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony a Boldogságos Szűz Mária neve a katolikus magyarok ajkán, a Nagyasszony változata. A Nagyboldogasszony szóban a nagy Mária föltámadására és megdicsőülésére utal. Mária halálának, illetve mennybevételének ünnepe. Az ősegyházig, azaz több mint 1624 évre visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának a holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe. Ezt a népi hiedelemben is évszázadokon át öröklődő nézetet XII. Pius pápa 1951-ben emelte dogmai rangra. Ezzel elismerte a szakrális folklórhagyomány élő szavas tanúságtételét is.

Nagyboldogasszony napját is ünnepli a kereszténység augusztus 15-én – Fotó: Ron Lach / Pexels (illusztráció)

Tér-Zene a Kossuth téren

A Tér-Zene ingyenes szabadtéri koncertsorozat részeként különféle zenei stílusokkal találkozhat az érdeklődő a szabad ég alatt! A rendezvény során tehetséges zenészek lépnek fel, és varázslatos dallamokkal töltik meg a teret. Az ingyenes, szabadtéri koncertsorozat kivételes zenei programmal várja a Kossuth térre látogatókat. Az Országház főbejárata előtti színpadon augusztus 15-én Zenei utazás határok nélkül címmel Szenthelyi Krisztián baritonénekes, Faludi Judit csellóművész és Demeniv Mihály tangóharmónika-művész ad koncertet 17 órától.

Tárlatvezetés a Kelet-európai szépség című kiállításon

Augusztus 15-én 16 órától aKelet-európai szépség” című kiállításon tart tárlatvezetést a tárlaton kiállító Tombor Zoltán, felesége és egyben modellje, Tombor Nelli, illetve Nyáry Luca a Capa Központban. A kiállítás tizenhét fotográfiai projekt segítségével lehetséges magyarázatokat ad arra, hogy miben áll a „kelet-európai esztétika”, mik a főbb jellemzői, és milyen jelentéseket kaphat mindez a nemzetközi művészeti, fotográfiai és divatszíntéren. A kiállítótér egyik felében olyan magyar fotográfusok mutatják be a szakmájukról és a „kelet-európai esztétikáról” alkotott elképzeléseiket a saját munkáikon keresztül, akik amellett, hogy a divatiparban is dolgoznak, önálló, autonóm művészeti gyakorlattal is rendelkeznek. A galéria másik felében különböző szakemberek fejtik ki a véleményüket a témáról egy-egy általuk kiválasztott régióbeli divatfotós anyag, fotóriport, fotókönyv, kiadvány vagy egy eredeti személyiség, divatikon bemutatásán keresztül.

Rendezvény miatt változik több autóbusz közlekedése is a fővárosban

  • A 216-os autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Hild tér, a Széchenyi István tér, a Krisztina tér, a Clark Ádám tér, a József nádor tér megállót és a József Attila utcában a Deák Ferenc tér M megállót.
  • A 116-os és a 16A autóbusz rövidített útvonalon közlekedik, nem érinti a Dísz tér és a Szentháromság tér megállót, illetve megáll az Országház utcában a Szentháromság utca előtt.
  • A 107-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Szent Gellért tér–Műegyetem M és a Petőfi híd, budai hídfő megállót a BudaPart felé.
  • A 178-as autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Clark Ádám tér megállót, valamint Pest felé a Széchenyi István tér és a József nádor tér megállót sem.
  • A 16-os autóbusz nem közlekedik.
  • A 105-ös, a 210-es és a 210B autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Clark Ádám tér megállót, valamint Pest felé a Széchenyi István tér és a József nádor tér megállót sem.
  • 6 óra és 21:37 között a 251-es, a 251A és a 251E autóbusz vonalán kísérleti jelleggel egy e251-es, egy e251A és egy e251E elektromos autóbusz is közlekedik, melyen díjmentesen lehet utazni! 

Négy helyszínen lesz véradás Budapesten

  • 07:00 és 19:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 09:30 és 14:00 között a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontban (1033 Budapest Polgár utca 8-10.)
  • 12:00 és 17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00 és 18:00 között a Pólus Centerben (1152 Budapest, Szentmihályi út 131.)

Fokozódik a hőség

A köpönyeg.hu augusztus 15-i előrejelzése szerint napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati, délnyugati szél mérsékelt, időnként élénk lesz, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. Továbbra is kitart a hőség, a csúcshőmérséklet 37 fok körül alakulhat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás