Neked is eleged van már a szúnyogokból? Itt a TOP5 tuti tipp ellenük!

Emberpróbáló a nyári időszak. A hőséggel mellett a szúnyogokkal is meg kell küzdeni ilyenkor. A nyár a vérszívóknak kedvez: nappal a meleg, este pedig a szúnyoginvázió miatt nem merünk kilépni az otthonunkból. Mutatjuk a háztáji tippeket, hogyan védekezz a szúnyogok ellen!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.07.14.
szúnyog módszer szúnyogirtás

A zümmögő hangjukkal aludni sem engednek, ha pedig megcsípnek a szúnyogok, elviselhetetlenül viszketni kezdünk tőlük. Ahogy beköszöntött a nyár, úgy a szúnyogok is bőséggel megjelentek. A vérszívók miatt rendszeresen járják a szúnyoggyérítők a településeket: földön és égen szórják a permetet ellenük, ám eddig úgy látszik, sok helyen csütörtököt mondott a védekezés.

A szúnyogok miatt sokan dühbe gurulnak. De hogyan tudunk ellenük védekezni? Mutatjuk! /
A szúnyogok miatt sokan dühbe gurulnak. De hogyan tudunk ellenük védekezni? Mutatjuk! / Fotó: Stokkete /  Shutterstock

Támadnak a szúnyogok

Judit egy ideje Sajószentpéteren eresztett gyökeret. Imádja a kertes otthonát, de ami július 9-én érte a kertjében, attól éktelen haragra gerjedt. A település egyik nyilvános Facebook-csoportjában fakadt ki, hogy a szúnyogok ellepték őt. 

Tegnap este locsoltam, mert muszáj volt. Utána úgy néztem ki, mint egy feldagadt, bebalzsamozott múmia! Nappal a hőség, este pedig a szúnyogok miatt vagyok „szobafogságra” ítélve. Hurrá!

 – panaszkodott az asszony, aki szerint sokan inkább maguk próbálnak védekezni a szúnyogok ellen, mert a szúnyog gyérítés „semmit nem ér”.

„Nem tudom ki, hogy érzi a hatását, de szerintem mit sem ér! Most legutóbb aludni sem tudtam a szúnyogoktól, ezért volt időm megfigyelni az irtókat. Jött a füst rendesen, de! Csak ott, ahol járt szúnyogirtó autó, távolabbi udvarokba, kertekbe nem jut el az irtó, ráadásul a füst felfelé száll, nem a felszínen terül el. Így nem jut el a kertekbe, perceken belül eloszlik” – árulta el Judit, mire sokan osztották véleményét.

Jönnek és csípnek

Egyesek szerint "semmit nem ér" a szúnyogirtás. Ha este kimegy az ember a szabadba, a szúnyogok már támadnak is. "A gyerekeket hiába fújjuk be, kenjük be bármivel, akkor is jönnek a szúnyogok és csípnek. Az irtás egyenlő a nullával! - panaszkodott Adrienn, mire Ferenc hozzáfűzte: 

Mi két napja gyomláltuk a kertet. A párom 36 csípést számolt meg rajta

 – jegyezte meg Ferenc.

Vannak akik tehát elvesztették hitüket a szúnyogirtók hatékonyságában. Nekik gyűjtöttük össze a top 5+1 háztáji tippet, mégis maguk hogyan tudnak védekezni a szúnyogok ellen. Hazánkban több, mint 50 csípőszúnyog él, amelyek a nyirkos és meleg levegőt szeretik. Pont jól hat rájuk a kánikula. Aktívabban, és imádják a vizet is, hiszen ott fejlődnek a lárváik, amelyek később bosszantó vérszívókká válnak. Az ANTSZ tájékoztatása szerint egyes fajok betegséget is terjeszthetnek, a többi között bőr- és szívférgességet, de akár nyugat-nílusi lázat is juttathatnak csípésükkel szervezetünkbe. Hogyan védekezz a szúnyogok ellen? Mutatjuk!

Tippek

  1. Egy hordó vízbe vagy pocsolyába csepegtess olajat, ami lefedi a víz felszínét. Az oda kerülő szúnyoglárvák elpusztulnak. Az olajat nem tudják áttörni és megfulladnak levegő nélkül.
  2. Szüntesd meg az állóvizet! A szúnyogok ellen úgy is tudsz védekezni, ha az esővízgyűjtőben és virágcserepekben lévő vizet eltávolítod. Így csökkentheted a kertedben lévő szúnyogpopulációt.
  3. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsd karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  4. Ne tárolj a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, így mint gumiabroncsot, és egyéb tárgyat, amelyben a víz összegyűlhet.
  5. Használj rovarriasztót! Vértezd fel magad a szúnyogok ellen bőrre és/vagy ruhára is kenhető, fújható szúnyogriasztóval. Ezzel az ötlettel nagyobb esélyed van megelőzni a szúnyogok csípését.

+ 1 Több szúnyogfaj is van hazánkban, amelyek úgy vészelik át a telet, hogy már ősszel fagytól védett helyre húzódnak be. Épp ezért fontos: tartsd zárva az őszi hónapokban a garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit, vagy védd szúnyoghálóval azokat!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás