Szabadstrandok Budapest környékén: top 5 szabadvízi fürdőhely, amit nem szabad kihagynod!

Ha nem akarunk súlyos összegeket otthagyni egy-egy budapesti strand belépőjére, akkor érdemes szétnézni a szabadvízi lehetőségek között is. Budapest környékén ugyanis szuper szabadstrandok és tavak vannak, amikben lehet fürdeni, csupán 1-2 ezer forintért. Ráadásul itt a tömeget is elkerülhetjük.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.07.09.
Módosítva: 2024.07.09.
olcsó dunai szabadvízi Budapest szabadstrand

A nyár bármennyire is csodálatos évszak, a folyamatos kánikula bizony megterheli a szervezetünket. Éppen ezért is menekül mindenki a fővárosból vízpartra hétvégén, hiszen nincs is jobb program, mint a családdal lubickolni egy jót. Azonban ha körbenézünk a budapesti fürdők belépőjegyárai között, hamar elmegy a kedvünk a strandolástól. A legtöbbnél ugyanis 4000 forintnál kezdődnek a felnőttbelépők, ami egy négyfős családnak már eléggé megterhelő. Éppen ezért megnéztük, melyek a top 5 legjobb Budapest környéki szabadstrandok és szabadvízi fürdőhelyek, ahol teljesen ingyen vagy csupán 1-2 ezer forintért mártózhat meg a család.

szabadstrandok Godi szabadtrand_VI__0903
A szabadstrandok közül az egyik legnépszerűbb a gödi és a dunakeszi – Fotó: mw archív

Top 1: A dunai szabadstrandok: Göd, Dunakeszi, Szentendre

Budapest szerencsés abból a helyzetből, hogy vízparton fekszik, így nem kell messzire menni, hogy olyan helyet találjunk, ahol bemehetünk a Dunába. Ilyen például a Gödi szabadstrand, ahol 300 méteren mehetünk be a hűsítő folyóba, teljesen ingyen. A parton játszótér, mosdó, öltöző és éttermek is szolgálják a kényelmet. Szinte ugyanez mondható el a Dunakeszi szabadstrandról is, ami nincs is messze Gödtől, így akár egy nap alatt ellátogathatunk mindkét helyre. Az ingyenes strandon elvonulhatunk a budapesti nyüzsgés elől, és a természet közelében hűsölhetünk. És itt még nem ér véget a lista: ha inkább a Duna túlpartja esik közelebb hozzánk, akkor irány a szentendrei Postás strand, ahol homokos parton szaladhatunk be a kellemes vizű Dunába. 

Top 2: Dorog, avagy a Palatinus-Tófürdő

Ha valaki nem szeret a Dunában fürdeni, de olcsóbban szeretne hűsölni, érdemes autóba ülni és szétnézni a környező településeken. Alig egyórányi autóútra ugyanis fantasztikus szabadvízi strandok várják a fürdeni vágyókat, tiszta vízzel és gyönyörű környezettel. Az egyik ilyen „titkos gyöngyszem” a Dorogi-tó, ami már nem is annyira titkos, hiszen nemcsak az Esztergom környékiek járnak ide szívesen hűsölni, de sokan érkeznek a fővárosból is. Nevét is éppen a pestiektől kapta, akik a Palatinus Strandfürdőhöz hasonlították a tó vizét. A tó egyik legnagyobb előnye a belépő, ami mindössze 800 forint egy felnőttnek, 6–14 éves korig pedig csak 400 forint. 

D-Beach-Domonyvolgy
Igazi mediterrán hangulattal várja a strandolókat a Domonyvölgyi-tó szabadvízi strandja, ami bár nem szabadstrand, de viszonylag olcsó – Fotó: Facebook

Top 3: D-Beach strand, azaz a Domonyvölgyi-tó

Bár a Domonyvölgyi-tó strandbelépője kicsit drágább, cserébe viszont kicsivel közelebb is van Budapesthez, mint Dorog, ráadásul igazi mediterrán hangulattal várja a strandolókat. Az M3-as autópályán könnyen megközelíthető D-Beach strand homokos parttal, napernyőkkel és csúszdával várja a strandolókat, a fokozatosan mélyülő tó vize pedig kristálytiszta. Egy egész napos felnőttjegy 2000 forintba kerül, a gyerekeknek 3–14 év kor között 1500 forint a belépés, és ugyanez a kedvezmény vonatkozik egy négytagú családra is. Így összevetve egy pesti fürdő belépőárával szinte a feléből megúszhatják a strandolást Domonyvölgyben. 

Top 4: Nomád elvonulás Budapest szomszédságában: a Délegyházi strand

Ha még ennél is közelebb szeretnénk maradni Budapesthez, akkor ideális helyszín lehet a délegyházi tavak IV-es tava, ahol a Nomád parton pihenhetünk és fürödhetünk, csupán 27 km-re a fővárostól. A tiszta és igényes part túloldalán ráadásul lakatlan szigetek várják a látogatókat, így teljes lehet a család nyugalma, csupán 2000 forintos napi jegyért cserébe, de a gyerekeknek itt is olcsóbb a belépő. 

Bánkon pár éve nyitott meg a tó strandrésze, amit azóta is imádnak a környéken, rengetegen járnak ide fürdeni –  Fotó: Komka Péter / MTI

 

Top 5: Bánki tófürdő – a Nógrád vármegyei „tengerszem”

Ha bevállalósak vagyunk és nem okoz gondot kicsit többet utazni, Nógrád vármegyéig meg sem érdemes állni. Az M2-es autópályán egy órán belül elérjük a palóc tájegység gyöngyszemét, a Bánki-tavat, ahol kiépített strand várja a látogatókat. A tavat szinte teljesen körbe lehet sétálni, de a strandon kívül horgászstégekre is le lehet telepedni, hogy gyönyörködjünk a nógrádi erdők és a tó tökéletes összképében. A felnőttbelépő 2300 forint egy napra, de vízibiciklit és SUP-ot is lehet bérelni, hogy teljes legyen az élmény.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás