Ez a szent védi az európaiakat és a barlangkutatókat is – ma rá emlékezünk

60 évvel ezelőtt választották meg Európa védőszentjének, de ő volt a nyugati keresztény szerzetesség megalapítója is. Ezt érdemes tudni Nursiai Benedekről!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.11.
Módosítva: 2024.07.11.
ez lesz ma világnap Szent Benedek

Ma van Szent Benedek napja

Nursiai Benedek volt a bencés rend alapítója és regulájának kidolgozója is. 1964-ben VI. Pál pápa a nyugati szerzetesség alapítójaként és az európai szellemiség alakítójaként Európa védőszentjévé nyilvánította. Emellett XII. Piusz pápa a barlangkutatók védőszentjévé is nyilvánította Szent Benedeket. Életéről azt érdemes tudni a Wikipédia szerint, hogy egy rövid ideig egy aszkéta életet élő közösségbe tartozott, majd teljes magányba vonult és a tökéletes lemondást kereste. Három év múlva felhagyott a remeteélettel és azoknak a nőtlen férfiaknak lett az atyja, akik közösségben kívánták keresni Istent. Monte Cassinón egy régi erődnek és egy hajdani szentélynek a romjaiból kolostort épített, és benne egységes alkotmányhoz igazodó közösséget hozott létre. A közösség tagjai „szent szabály” szerint éltek, amit maga Benedek alkotott meg. Ez volt az úgynevezett Regula és ez lett aztán a nyugati szerzetesség iránymutatója.

The,Statue,Of,San,Benedetto,In,Norcia Szent Benedek
Szent Benedek, Európa védőszentje / Fotó: Antonio Nardelli / Shutterstock

Ez a csillagász fedezte fel a legtöbb üstököst

A legelsőt 1801-ben éppen ezen a napon. Jean-Louis Pons francia csillagász az ezt következő 27 évben további 36 üstököst fedezett fel, többet, mint bárki más a történelemben. Az üstökös olyan kis naprendszerbeli égitest, mely a Nap körül kering, és a Nap közelébe érve kómája és a csóvája fejlődik – mindkét jelenség legfőbb oka az üstökösmagot érő napsugárzás. Maguk az üstökösmagok lazán összekapcsolódó jégből, porból és szikladarabokból állnak, méretük néhány kilométertől néhány tíz kilométerig terjed.

Neki köszönhetjük a dioptria fogalmát

Ferdinand Monoyer francia szemész vezette be a „dioptria” fogalmát és kidolgozta a Monoyer-diagramot is, amellyel a mai napig a látásélességet vizsgálják. Az eredeti tábla két oldalán függőlegesen alulról felfelé olvasható a neve. Anyja elzászi volt, az apja francia katonaorvos. A szemész 112 évvel ezelőtt, 1912. július 11-én hunyt el.

Ma van a világ népességének napja

1989-ben aláírták az ENSZ Fejlesztési Programját. A program vezetői azt javasolták, hogy július 11. legyen a világ népességének napja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. 2001-ben a világ népessége több mint 6 milliárd volt, és évente 77 millióval nő. Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8–10 milliárdan élünk a Földön.

 Föld napja
Ma van a világ népességének napja / Fotó: Black Salmon

Jövőre a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapja is lesz a mai

Az ENSZ Közgyűlése nemrég szavazta meg az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapját, amelyet ezentúl minden évben július 11-én fognak megtartani. „Az elmélkedés és emlékezet napjáról” szóló határozattervezetet nagyrészt Németország és Ruanda dolgozta ki. A srebrenicai népirtás első nemzetközi emléknapját 2025-ben fogják tartani.

Ma utoljára kell nélkülözni a H7-es HÉV-et

Karbantartás miatt ma utoljára még nem közlekedik a H7-es HÉV. A vonatok helyett a Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között a H7-es pótlóbusszal, a Szent Imre tér és Csepel HÉV-állomás között az arra közlekedő járatokkal lehet utazni. Holnaptól azonban minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Három helyen lesz ma véradás Budapesten

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13:00–18:00 óra között pedig a Családi és Társ. Rendezvény Házban (1173 Budapest, Csabai út 20.)

Fokozódik a hőhullám

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön tovább fokozódik a hőhullám: a legtöbb helyen forró (35 fok feletti) idő várható, délen 40 fok is előfordul. Sok napsütés lesz némi gomolyfelhővel.

Ingyenes koncert lesz a Kossuth téren

A Zenélő Budapest programsorozat részeként egészen augusztusig lesznek különböző műfajú minikoncertek a Műcsarnoknál és a Budavári Palotanegyed négy gyönyörű pontján, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt és a Kossuth téren is. Július 11-én, csütörtökön például 17 órakor kezdődik a koncert a Kossuth téren, ahol a Campanelli harangjáték együttest lehet majd meghallgatni.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás