„Ezért engedem a 3 éves fiamnak, hogy napi 7 órát mobilozzon – ítélkezhettek, nem érdekel”

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemrégiben készült jelentése szerint a gyerekeknek telefont vagy táblagépet adni a dühroham lecsillapítására rontja a viselkedésüket.



Megosztás
Szerző: B.
Létrehozva: 2024.07.10.
Módosítva: 2024.07.10.
mobil gyerek dühroham

A 38 éves leedsi író, Charlotte Owen napi 7 órában a technikai eszközökhöz fordul, hogy megőrizze gyermekei békéjét.

 Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemrégiben készült jelentése szerint a gyerekeknek telefont vagy táblagépet adni a dühroham lecsillapítására rontja a viselkedésüket (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Hajnali 5 óra van, amikor érzem, hogy a 14 hónapos fiam, Seb az ágyunk közepére mászik. Már háromszor kelt fel az éjjel, és a férjemmel, Alexszel teljesen kimerültek vagyunk. Ha nem ugrunk ki az ágyból, és nem kezdjük el a napot, dührohamot kap – ezért odaadom neki a telefonomat. Amíg ő a mesét nézi, mi 30 percet alszunk

– mesélte el egy átlagos reggelét a családanya. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy néha bűntudatot éreznek amiatt, hogy a gyerek arcába nyomják a telefont, de ha visszautasítják, sikoltozni, kiabálni kezd, vagy dobálja a játékait. 

Ezek a dührohamok mindaddig tartanak, amíg meg nem kapja a telefont. Sajnálom, hogy elkezdtem, különösen azért, mert a magyarországi Eötvös Loránd Tudományegyetem nemrégiben készült jelentése szerint a gyerekeknek telefont vagy táblagépet adni a dühroham lecsillapítására rontja a viselkedésüket

– tette hozzá Charlotte. A szakértők azt állítják, hogy az eszközök használata megakadályozza a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan kezeljék az érzelmeiket, amely később súlyos szabályozási problémához vezethet.

Seb a kezdeti időkben nem volt jó alvó, és én hét-nyolc órát aludtam éjszakánként, mielőtt megszületett. Az első két évben már hajnali 5-kor kelt – emellett az éjszaka folyamán négyszer ébredt fel. Néha addig sikoltott, amíg vissza nem ringattuk, aztán újra sikoltozni kezdett, amint letettük. Hamar megszoktuk, hogy az ágyunkba hozzuk, könyörögtünk neki, hogy aludjon vissza. De dührohamot kapott, és sírt

– emlékezett vissza a nő, akinek a fejében ekkor fordult meg, mi lenne, ha adnánk a gyereknek egy telefont a kedvenc meséjével, és talán hamar elcsendesedne. 

Ez azt jelentette, hogy egy kicsit hosszabb időre becsukhattuk a szemünket

– tette hozzá. A kisfiú figyelmét eleinte csak rövid vonta el a mese, de másfél éves korára már boldogan nézte akár egy óráig is. Amikor megunta az egyiket, áttértek egy másikra. Seb hamarosan beszélni kezdett, és az első szavai ezek voltak: „Nézhetem A Mancs őrjáratot a telefonodon, anyu?”

Ha nemet mondanék, sírva fakadna, és nem hajlandó vigasztalódni, amíg meg nem engedjük

– idézi Charlotte szavait a The Sun. Hozzátette, bűntudata van, de segít nekik kipihenni magukat, és megállítja Seb dührohamait.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás