Böjte Csaba: Isten csodálatra méltó remekművei vagyunk

Óriási népszerűségnek örvendett az idei Balatoni Csillagösvény Missziós Körút, a ferences rendi szerzetes most Szent Ferenc példáján keresztül mutatta meg a résztvevőknek, hogyan éljenek boldogabb életet.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.18.
Szent Ferenc Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek-és Ifjúsági Kar Balatoni Csillagösvény Missziós Körút Böjte Csaba

"A XXI. században született emberek is ugyanabból a mesterműhelyből kerülnek ki, ugyanolyan nagyszerűek mint az elmúlt évezredek gyermekei"– értékelte lapunknak Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes, a Balatoni Csillagösvény Missziós Körutat, amely vezetésével a napokban zárult.

Balaton-környéki településeken hirdette az igét Böjte testvér, elkísérte a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar Fotó: Dévai Szent Ferenc Alapítvány

A Böjte atya vezette Balatoni Csillagösvény Missziós Körút minden évben valamilyen téma köré épül. A kilenc állomásból álló úton idén egy-egy Szent Ferenccel kapcsolatos gondolatot jártak körül a résztvevők. Várpalotán például a rendalapító istenkapcsolatáról, Balatonszentgyörgyön a munkához való viszonyáról elmélkedtek, Keszthelyen a közösségépítés került fókuszba, Koloska-völgyben pedig a szegénységhez, anyagi javakhoz való hozzáállását ismerték meg a résztvevők. Böjte atya Szent Ferenc ereklyéjét is elhozta, „egy darabocskát a ruhájából”. 

Érdekesség, hogy ismét a Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar kísérte el balatoni útjára a testvért. Míg az atya különböző helyszíneken mutatott be szentmisét, addig a kórus zenei szolgálattal adózott és koncertezett. 

"Az erdélyi Szovátán a szegény iskolanővérek hozták létre az énekkart. A nővérek sok évvel ezelőtt kaptak egy szép telket az egyháztól, de nem volt pénz, hogy építsünk rá valamit. Mondtam nekik, hogy énekből, imából, jókedvből majd fészket rakunk a kórusnak. Én miséztem, a gyerekek énekeltek. Amit az emberek akartak, a gyerekek kötényébe belerakták. A ház már azóta készen áll"–tudtuk meg Csaba testvértől, aki úgy látja, hogy a közös éneklés, illetve a kórus komoly pedagógiai segédeszköz. A gyerkőcöket fegyelemre, igényességre és önuralomra neveli.  

A Csillagösvény körút állandó helyszíne a Koloska-völgy

Pár éve az erdészek jóvoltából jött létre ez a kis ferences hely, ahová imádkozni járunk a gyermekeinkért, hogy megszülessenek, hogy sikerüljön olyan szépen és jól nevelni őket, mint ahogyan a Boldogságos Szűz Mária nevelte Szent Fiát

–mondta Böjte Csaba, hozzátéve: "Minden évben egy-két-három olyan kicsit keresztelek, akiknek a szülei itt könyörögték ki a kegyelmet, hogy megszülethessenek".

 

"A nyolc nap minden percéért hálát adok"

"A nyolc nap minden percéért hálát adok!"–összegezte Böjte Csaba Fotó: Mediaworks

A balatoni missziós körút hihetetlen népszerű, a településeken csak úgy sorjáztak az igehirdetésre vágyók. 

E nyolc nap bebizonyította, hogy az emberek szeretettel jönnek templomba ma is, ha az Úr asztala meg van terítve. A fiatalok szintén bizonyították, hogy mennyei Atyánk nem fáradt bele a teremtésbe! A mai gyerekek ugyanabból az anyagból vannak formálva, mint amilyenből Szent Pétert, Szent Benedeket, Szent Ferencet gyúrta a Jóisten, aki selejtet nem teremt

– mondta a Metropolnak Böjte Csaba. A testvér hozzátette: "Minden egyes ember képes felnőni, kibontakozni, mert önmagában is gyönyörű, Isten csodálatra méltó remekműve. Hittel, bizalommal nézzünk egymásra, és szeressük ki egymásból a csodát alkotó csodát!"  

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás