Az Alpokban ragadt két magyar, egyiküket egy zuhanó szikla sodorta el

A két magyar hegymászó a hegy foglyává vált.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.09.
zuhan Dachstein alpok túra magyar

Egy 43 éves és egy 51 éves túrázó miatt kellett riasztani a hegyimentőket Ausztriában, a Dachstein déli oldalán. A két magyar a hétvégén vágott neki Ausztria legmagasabb hegyének, melyhez a második legnehezebb túraútvonalat választották. Sisak, karabinerek, 50 méter hosszúságú kötél, vízhatlan ruha – ezeket ajánlják a mászóknak, akik egy rövid, 30 perces gyaloglás után érnek a parkolóból a hegy nyergéhez. 

A Südwandnál található menedékház. Ide már nem jutottak fel a magyarok Fotó: Google Maps

Innen a meredek, komor, nedves, 850 méteres falon, via ferratán, majd saját karabineres mászással érhetnek a 2700 méteres Südwandhoz és az ott található menedékházhoz. A túrát a hegymászóknak szóló szaklapok nem tartják nehéznek, de megjegyzik: a mászás során két trükkös hellyel azért vigyázniuk kell a sportolóknak, akiknek nem érdemes lebecsülniük az adódó nehézségeket. A tapasztalt magyarok vesztét sem a túra nehézsége okozta, hanem az, hogy későn indultak útnak.

Így történhetett meg, hogy a túra felénél eltévedtek, majd este nyolc óra körül egyikükre egy szikla zuhant. A fiatalabb mászó a fején sérült meg, agyrázkódást szenvedett, de útjukat még így is folytatták. Később azonban megszédült, megcsúszott és elesett, ennek következtében a bokája is megsérült. Tudták, a hegy foglyaivá váltak, maguktól lejönni már nem tudnak.

Ezért aztán tárcsázták a hegyimentők számát.

Hamar sötétedett és durva vihar is közeledett, ezért a mentés irányítója a légimentés mellett döntött. 

Helikoptert küldtünk értük, majd egy 90 méter hosszú kötéllel húztuk fel a fedélzetre a sérült magyart, akit a schladmingi kórházba szállítottunk. Épségben lévő társát a völgyig kísértük

– nyilatkozta Albert Prugger légimentő. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás