Putyin békeajánlatot tett, Amerika döntése viszont világháborút hozhat

Az orosz elnöknek komoly feltételei vannak, de hajlandó lenne a béketárgyalásokra. Egy amerikai-ukrán megállapodás azonban most tovább nehezíti a helyzetet.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.06.15.
Vlagyimir Putyin Ukrajna Volodimir Zelenszkij világháború

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel zajló G7 csúcstalálkozóhoz igazítva Vlagyimir Putyin orosz elnök újra tűzszünetet ajánlott, feltételekkel. Putyin azt követeli, hogy Ukrajna vonuljon ki a négy kelet-ukrajnai régióból (Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja), valamint Kijev formálisan utasítsa el Ukrajna NATO-csatlakozását.

Az orosz elnök külön hangsúlyozta: 

Ha Ukrajna ezt teljesíti, Oroszország azonnal befejezi a harcokat.

Putyin hozzátette: hogy ez a javaslat nem egy ideiglenes tűzszünetről vagy a konfliktus befagyasztásáról szól, hanem a „végleges megoldásról”. Az orosz államfő azt is várja, hogy Ukrajna semlegességet és atomfegyver-mentességet vállaljon, valamint azt, hogy az Oroszország elleni szankciókat szüntessék meg. 

Amerikai-ukrán megállapodás

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben. Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében.

Egyes szakértők szerint ez a megállapodás ismét egy esetleges világháború kirobbanásával fenyeget, mivel Oroszországnak éppen az az aggálya, hogy. nem akar közös határt a NATO-val. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás