Elképesztően veszélyes döntést hozott Joe Biden, Oroszország reagálni fog

Az ukrajnai háborúban az Egyesült Államok elnöke veszélyes lépésre szánta el magát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.04.
Joe Biden oroszország háború

Megtörtént, amitől sokan tartottak, múlt csütörtökön Joe Biden elnök a történelem során először engedélyezte amerikai fegyverek használatát az Egyesült Államok legnagyobb nukleáris ellenfele, Oroszország belső területei ellen. Nyilvánvaló, hogy a lépésre Oroszország válaszolni fog.

BIDEN, Joe
 Az Egyesült Államok elnöke engedélyezte Ukrajna számára, hogy bevessen amerikai fegyvereket oroszországi célpontok ellen (Fotó: Shawn Thew/MTI)

Ahogy korábban a Ripost írta, az Egyesült Államok lehetővé tette Ukrajna számára, hogy bevessen amerikai fegyvereket a harkivi régió szomszédságában, orosz területeken található katonai célpontok ellen. A döntés hátteréről Anatol Lieven, a Quincy Institute for Responsible Statecraft Eurázsia Program igazgatója a The American Conservative című lapnak elmondta, hogy a Biden-adminisztráció azt akarja, hogy az ukrajnai katonai helyzet a jelenlegi állapotában maradjon fenn a novemberi amerikai választásokig. Akkor eldől, hogy Ukrajna problémája Trump problémája lesz, vagy marad Biden az elnök, és újra átgondolhatják a békeszerződés lehetőségeit.

Sűrű fekete füst tör a magasba egy barkácsáruházat ért orosz légitámadást követõen az észak-ukrajnai Harkivban 2024. május 25-én
(Fotó: Szergej Kozlov/MTI)

Az amerikai adminisztráció helyzetét súlyosbítja az a kijelentés, hogy a békefeltételekről kizárólag az ukránok dönthetnek, az ukrán háborús célkitűzést pedig – Oroszország kiszorítását Ukrajna 2014 előtti területéről – nagyon kevés katonai szakértő véli megvalósíthatónak. 
Míg a Biden-adminisztráció által adott engedély papíron „korlátozott”, nem világos, hogyan fogják ezt betartani. Tavaly ukránbarát fegyveresek az amerikaiak által biztosított Humvee-k, katonai terepjárók segítségével betörtek az oroszországi  Belgorod megyébe. Akkor az Egyesült Államok elhatárolódott a hadművelettől és kijelentette, hogy az USA „nem bátorítja és nem teszi lehetővé a csapásokat Oroszországon belül”.
Valójában a közelmúltban Harkiv mellett végrehajtott orosz hadműveleteket, amelyeket a Biden-adminisztráció ürügyként használ fel az amerikai fegyverhasználat engedélyezésére, az oroszok a belgorodi lakónegyedeket ért ukrán csapásokra adott válasznak mondták. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország nem tervezi Harkiv elfoglalását, kizárólag „pufferzónát”  kíván létrehozni az orosz–ukrán határ mentén a Belgorodot célzó ukrán támadások megakadályozására. Korábban pedig elmondta: ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket alkalmaznak, Moszkvának ismét döntést kell hoznia az „egészségügyi zóna” kiterjesztéséről, vagyis még mélyebbre próbálnak majd behatolni Ukrajna területére.

Kelley Vlahos, a Quincy Intézet vezető tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy az amerikai döntésre Oroszország válaszolni fog, és „Washington meg fog lepődni” – mondta.

Eli Crane republikánus képviselő a lapnak elmondta:

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok elnöke engedélyezte amerikai fegyverek használatát egy nukleáris ellenfél határain belül.

 Crane hozzátette: „Egyre közelebb kerülünk egy potenciális nukleáris háborúhoz.”

A Reuters pedig az egyre mélyülő konfliktussal kapcsolatban arról írt, hogy Moszkva türelme fogytán az orosz városokat, olajfinomítókat és az egyik nukleáris ballisztikus rakéták támadását előrejelző radarrendszert ért ukrán csapások után – olvasható a Riposton.

Videón, hogyan zajlik a háborús készülődés Nyugaton: 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás