Összefogtak a háborúpártiak: hatalmi osztozkodás az uniós választások után

Az Európai Néppárt becsapta a szavazóit: nem jobbra, hanem balra nyitott a választások után. Ezzel megalakult egy háborúpárti koalíció, akik egymás között akarják szétosztani a hatalmat. Újra az Európai Bizottság élére akarják ültetni a nyíltan háborúpárti Ursula Von der Leyent, úgy, hogy a választók akaratát figyelembe se veszik. Orbán Viktor kiemelte: ez szégyenteljes!Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.28.
Módosítva: 2024.06.28.
Európai Bizottság Ursula Von der Leyen Magyarország

Magyarország határozottan ellenzi, hogy Ursula von der Leyent ismét megválasszák az Európai Bizottság élére – emelte ki Orbán Viktor Brüsszelben, a kétnapos uniós csúcstalálkozón, amelyen mind a 27 tagország vezetői részt vesznek.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen nyíltan háborúpárti – Fotó: Ronald Wittek

Rajta kívül az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az észt miniszterelnököt, Kaja Kallast jelölték, a harmadik fontos tisztséget António Costa kapta, ő lehet az Európai Tanács elnöke.

Nem vették figyelembe az EP-választás eredményét

A szavazók világosan elmondták a véleményüket a június 9-i európai parlamenti választások alkalmával, amikor kontinensszerte főként jobboldali, konzervatív pártok és vezetőik mellett tették le a voksukat. Ezt azonban most véletlenül sem veszik figyelembe, nem a választói akarat alapján döntenek a fontos tisztségekről, hanem egy hárompárti koalíció választotta ki a színfalak mögötti egyezkedéseken, a jelölési folyamatba egyetlen másik pártot sem vontak be.

Ursula Von der Leyen Manfred Weber
Megértik egymást a háborúpártiak: Manfred Weber és Ursula von der Leyen – Fotó: Facebook/Manfred Weber

De a választóit igazán az Európai Néppárt csapta be, hiszen a szavazóik zöme jobboldali, ennek ellenére a néppárt vezetője, Manfred Weber most a baloldaliakkal és a liberálisokkal kötött szövetséget. 

Magyarország nem támogatja ezt a koalíciót

Szégyenteljes megállapodást kötött a néppárt, a szocialisták és a liberálisok, Magyarországnak pedig nincs oka ezt támogatni

– közölte Orbán Viktor Brüsszelben. 

Hazánk miniszterelnöke kiemelte: ez a most létrejött koalíció a hazugság és a becsapás pártkoalíciója. 

Van egy megállapodás, amit szégyenteljesnek kell hogy minősítsek. A megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, de a jövendőbeli tervek alapján, kifejezetten egy hatalmi osztozkodás valósult meg, amit három párt hajtott végre: a néppárt, a szocialisták és a liberálisok. Ami egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali, európai vezetést látni. De a Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat. Ez a most létrejött koalíció a hazugság és a becsapás pártkoalíciója, sem az elmúlt öt év rossz teljesítményét nem veszi figyelembe, sem a következő időszakra szóló programokról nem szól, csak a hatalmi osztozkodásról. Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás