Orbán Viktor: Európában összeállt a háborúpárti koalíció

A magyar miniszterelnök Berlinben adott interjút a Kossuth rádiónak.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.21.
Módosítva: 2024.06.21.
Orbán Viktor Németország Magyarország

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora pénteken kapcsolta a berlini stúdióját, ahol a német fővárosban Olaf Scholzcal tárgyaló Orbán Viktor adott interjút. Számos fontos téma került terítékre.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Berlinben adott interjút a Kossuth rádiónak péntek reggel (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, Olaf Scholz német kancellárral pénteken, az olasz kormányfővel hétfőn, míg a francia elnökkel szerdán tárgyal. Orbán Viktor elmondta, hogy a Mercedes újabb beruházást hoz létre Magyarországon, és több száz új munkahely jön létre. Az egész német ipar egy nagy átalakuláson megy át – tette hozzá.

„A magyaroknak lesz helye ebben a nagy átalakulásban, mivel a németek ezeket a fejlesztéseket Magyarországon hajtják végre, és ezt kell megerősíteni a kancellárral”
– fogalmazott.

Ez tragédia lenne Magyarország számára

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy tragédia lenne Magyarország számára, ha a bezárkózás lesz a központi irányelv Európában. A világgazdaság nyitottsága éppen ezért kulcskérdés számunkra – hangsúlyozta. A kormányfő közölte, mi a világ számára gyártunk, ezért egy elzárkózó politika nem lenne jó. Megjegyezte: Németország is hasonló cipőben jár, és nekik is érdekük a nyitott világgazdaság. 
„A magyar uniós elnökség is téma lesz a találkozón” – tette hozzá.  

Az Európai Néppárt háborúpárti és migrációpárti

Orbán Viktor az informális uniós tanácskozásról azt mondta, ott a baloldali pártok bejelentették, hogy megállapodtak a fontos tisztségekről. „Ez nem egy jótékonysági gálaest, itt hatalmi döntések születnek, és itt a legfőbb kérdés, hány szövetségesünk van” – tette hozzá.

Mi egy másfajta Európában gondolkozunk, mint az EPP és a baloldali pártok. Ők egy olyan programot képviselnek, ami nem jó Magyarországnak, mert ez egy háborúpárti koalíció

– jegyezte meg Orbán Viktor, aki rámutatott, hogy korábban elgondolhatatlan volt, hogy Németország militarizálódik. Márpedig súlyos militarizálódás zajlik Németországban – árulta el a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor nyomatékosította: ennek a néppárti és baloldali koalíciónak a másik legfőbb programja, hogy migrációpártiak.

Orbán Viktor: Manfred Weber régi rosszakarója Magyarországnak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a néppárti-baloldali koalíció a versenyképesség kérdésében az adóemelés oldalán áll. Ezek nem piacbarát erők – tette hozzá. Ezt hamarosan bejelentik, és ennek az élén Manfred Weber áll, ő régi rosszakarója Magyarországnak.

Általános uniós fordulat nem történt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az európaiak egy része nem akar határozott jobboldali pártokra szavazni, de ennek ellenére nő a súlyuk. Mások a hagyományos kereszténydemokratákra akarnak szavazni, és miután begyűjtik a szavazókat, azután a baloldallal kötnek koalíciót – tette hozzá. Folyamatosan szervezkedik a jobboldal Brüsszelben, így indirekt módon lehet befolyásolni a folyamatokat. Belgiumban és Franciaországban is megbuktak a kormányzó baloldali–liberális erők, de általános uniós fordulat nem történt.

Orbán Viktor: A minimális célt sikerült elérni

Orbán Viktor a NATO-val kötött megállapodásról azt mondta, hogy a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot. Nem akarnak közvetlen háborút, így az ukránokkal vívják meg a küzdelmet – tette hozzá. Egy ilyen konfliktus esetén korábban az elszigetelés volt a fontos, míg most nem ez a vélemény.

A legfőbb kérdés most, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz-e, vagy nem. A nyugatiak ezt a háborút meg akarják nyerni, de szerintem ez lehetetlen. Olyan magas árat kell ezért fizetni, ami nem éri meg – fogalmazott Orbán Viktor.

Lassacskán fel fog nőni egymillió olyan gyermek, akinek nincsen édesapja, vagy munkaképtelen. Iszonyatos pusztítás van Keleten, és hosszú évtizedekig nem lehet felépíteni azt az életszínvonalat ott, amit mi megszoktunk – figyelmeztetett a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon a legfőbb kérdésekben voltak népszavazások, így a migráció és a genderkérdésekben. „Nem akarjuk feladni a saját gyermekeink szexuális neveléséhez fűződő jogokat” – tette hozzá. A háborúról nem volt népszavazás, de az EP-választás erről szólt, és az emberek világosan elmondták, hogy nem akarnak részt venni a háborúban.

Ha van elég támogatásunk, akkor meg tudom húzni a háborús vészféket, és a magyarok le tudnak szállni erről a vonatról. A minimális célt sikerült elérni, mert Magyarország nem vesz részt az ukrajnai NATO-misszióban

– jegyezte meg Orbán Viktor. Hozzátette: a háborús vonatot csak Donald Trump megválasztása állíthatja meg.

A kormányfő elmondta: semmilyen nyomást nem fog senki Magyarországra gyakorolni a NATO-ból, hogy lépjünk be az ukrán konfliktusba. Most Brüsszelből próbálnak minket benyomni a háborúba, és ezt a csatát is meg fogjuk nyerni. 

Orbán Viktor: Azokkal fizettetjük meg a bírságot, akik a háborún és a migráción keresik a legtöbbet

Amíg Manfred Weber vezeti a néppártot, addig csak színjáték, mit mondanak az egyes néppárti tagpártok – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, Weber legfőbb célja, hogy ártson Magyarországnak, mert mi akadályoztuk meg 5 éve a bizottsági elnöki posztját.

„Amíg Weber ott van, addig tudjuk, hogy egy magyarellenes vezetője van a néppártnak” – tette hozzá, emlékeztetve, hogy pont Weber közbenjárására indult el a 7-es cikkely szerinti eljárás 2018-ban.

Szoros összefüggés van a migrációs bírság és a magyar háborúellenes álláspont között. Már dolgozunk a megoldáson, hogy azokkal fizettessük meg a bírságot, akik a háborún és a migráción keresik a legtöbbet – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ennek a jogi keretei már megvannak, és ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni.  

Egész Németország már nem olyan, mint 10 évvel ezelőtt. Ez egy színes, multikulturális világ, és a migránsok már nem vendégek, hanem állampolgárságot kapnak, és a németség részévé válnak, és ez egyre inkább az ő országuk lesz – mondta Orbán Viktor. 2015-ben Magyarország hozott egy döntést, hogy ezt nem – ismertette a kormányfő.

Ha a migrációs politikát egyszer elhibázzuk, akkor nem lehet javítani már, ezért mindig is azt tanácsoltam a magyaroknak, hogy ne engedjenek a migrációs nyomásnak – fogalmazott a kormányfő.

Nézd meg a teljes beszélgetést!

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás