Különös kór, a kánikula idején is rengeteg a beteg: itt az új Covid-variáns?

A kánikula ellenére az utóbbi hetekben egyre több beteg fordul orvoshoz elsősorban légúti tünetekkel, de hasmenésre is sokan panaszkodnak. Járvány tört ki? Megkérdeztünk egy szakembert, kétféle megoldás is lehetséges, de egyiknek sem fogunk örülni…



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.25.
betegség Dr. Mangó Gabriella háziorvos kánikula

Hőség és tomboló nyár ide vagy oda, a háziorvosi rendelők az utóbbi hetekben megteltek olyan betegekkel, akik légúti panaszokkal és/vagy hasmenéssel fordulnak szakemberhez segítségért. Olvasóink közül is többen jelezték ezt a tendenciát.

Szokatlan, de igaz: júniusban megteltek a háziorvosi rendelők azokkal, akik hasmenésre és/vagy légúti tünetekre panaszkodnak Fotó: Pexels/Shvets Production

Csütörtök reggel még edzeni voltam, de péntek reggel már arra keltem, hogy fájnak az ízületeim és nincs erőm, emellett még a torkom is kapart

 – mondja egy olvasónk, Gyula, akinek a környezetében többen is hasonló megbetegedésről számoltak be. 

Gondoltam, sok volt a hideg ásványvíz a kánikulában, de sajnos komolyabb a dolog. Felkerestem a háziorvosomat, aki azt mondta, hogy bár egyáltalán nincs szezonja, mégis sokan ugyanezekkel a panaszokkal jelentkeznek nála. A feleségem óvónő és ő is azt mondta, hogy az ovikban is sok a beteg gyerek, ami ilyenkor egyáltalán nem jellemző.

Egy másik olvasónk hasonló tüneteket tapasztalt. „Az enyhe torokkaparás még csak hagyján, de annál erősebb hasmenés kísérte, ami miatt kénytelen voltam orvoshoz fordulni. Ott megdöbbenve tapasztaltam, hogy mások is hasonló tünetekkel érkeztek a rendelésre” – írta Áron.

A Metropol megkeresett egy szakembert, hogy megtudjuk, mi okozhatja a megbetegedéseket. Dr. Mangó Gabriellát nem érte váratlanul az érdeklődésünk: mint mondja, a hozzá forduló páciensek nagyjából fele ugyanezekkel a panaszokkal keresi fel az utóbbi hetekben.

Nem zárható ki, hogy újabb Covid-variáns áll a háttérben, amit alátámaszthat az is, hogy a szennyvízben az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik a koronavírus koncentrációja. Egy új koronavírustörzs okozhat légúti tünetek mellett akár hasfájást, illetve hasmenést is. De RSV-vírus is állhat a háttérben.

Ugyanakkor dr. Mangó Gabriella felhívta a figyelmet egy sokkal hétköznapibb okra is, amely kiválthat ilyen tüneteket.

Könnyen elképzelhető az is, hogy a klímaberendezések okolhatók az ilyen típusú, tömeges megbetegedésekért. Azt nem kell elmagyarázni, hogy a hőségben csúcsra járatott klímaberendezések miként okozhatnak légúti tüneteket. Ezeket a klímaberendezéseket viszont az esetek túlnyomó többségében nem a szükséges időközönként, vagy egyáltalán nem tisztítják, ami szintén okozhat torokfájós, hasmenéses megbetegedést.

Ha tehát a fenti tüneteket tapasztaljuk és akár odahaza, akár a munkahelyünkön ki vagyunk téve a klíma hatásának, akkor nem árthat kihívni egy szakembert, hogy elvégezze a klímaberendezés tisztítását – elkerülendő az újabb megbetegedést, vagy éppen megelőzni azt.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás