"Telefon helyett vizes kulacsot kaptam!"' - egy hírhedt kamucég veri át az embereket

Egymás után estnek ki a csontvázak egy hírhedt csomagküldő cég szekrényéből. A külföldi vállalat olcsón ígéri a termékeit a weboldalán, ám egyre több magyar számol be róla, hogy csúnya átverés áldozatai lettek.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.06.22.
webáruház csomag átverés csaló

Szép számmal akadt olyan történet az utóbbi időben, hogy az interneten rendel valaki egy terméket, és vagy nem kapja meg, vagy jobbik esetben teljesen mást csomagolnak el neki, mint amit várt volna. Ilyenkor a legtöbb esetben csomagküldő és webáruházi csalók hálójába esnek az áldozatok, és bár próbálják visszaszerezni a kifizetett összeget az áldozatok, a cég nyomtalanul eltűnik a süllyesztőben – a pénz pedig végleg nála marad.

Az online webáruházi csalók mást küldenek a megrendelt csomag helyett. Az is gyakori, hogy csak a kifizetett pénzt nyerik el, a terméket nem szállítják ki /
Az online webáruházi csalók mást küldenek a megrendelt csomag helyett. Az is gyakori, hogy csak a kifizetett pénzt teszik zsebre, a terméket nem szállítják ki / Fotó: Pexels.com (Képünk illusztráció)

Egymás után verik át a vásárlókat

Két hónapja, április óta pedig egy olyan cég neve kering az interneten, amely még a fentieknél messzebbre is megy: nem követi a csalók bevett módszerét; nem válik köddé. Az egyik nyilvános, webáruházi csalókkal foglalkozó Facebook-csoportban forronganak az emberek az ismert cég miatt, mert egymás után veri át az embereket: sokan vásároltak az online webáruházból, amely csúnyán palira vette őket. 

Korábban egy nyugdíjast, S. Évát akarták átverni.

Kaptam egy értesítés a Magyar Postától, hogy a cégtől kaptam egy csomagot, amit átvehetek, az ára 10.800 forint. Fogalmam sincs, hogy milyen cég, még nem is hallottam róluk. Próbáltam utána keresni, de sikertelenül. Persze nem vettem át, hiszen minden rendelést rögzítek. Szerintem ez is csak egy próbálkozás” – írta május végén a webáruházi csalókat leleplező csoportban az idős asszony.

A csoport egyik tagja a cégre kérdezett rá korábban a többiektől, így derült ki: a társaságra legalább 200 magyar vásárló panaszkodik, köztük Ferenc is. 

Egy telefont rendeltem tőlük 25 ezer forintért, és kaptam egy mérő műszerfélét, és egy vizes kulacsot…

- árulta el a férfi, mire egy másik hozzáfűzte, ő rosszabbul járt. „Elektromos rollert hirdettek, 65 ezerért megvettem. Nagyon ideges lettem, amikor megláttam a 13 ezer forintos fűszegélynyírót a dobozban!” - fakadt ki Zoltán.

Antal több mint egy hónapja, májusban rendelt a cégtől. Sokkot kapott, amikor a kiszállított dobozba belenézett. 

Német gyártású akkumulátoros, teleszkópos metszőollót hirdettek. Megtetszett, ezért megvettem. Amikor kibontottam a dobozt, akkor látom: nem a német márkásat kaptam, egy gagyit, ráadásul nem voltak hozzá tartozékok. Csak egy töltő. Negyven ezret fizettem érte…

- árulta el elkeseredetten a posztban a férfi.

„Nem rendeltem semmit”

A hozzászólók szerint a cég súlyosan átveri az embereket, nem is akárhogy! A panaszhegyek szerint nemcsak kisebb értékű eszközöket küld a kamucég, hanem SMS üzenetekkel és e-mailekkel, de a Magyar Postán keresztül is bombázza az embereket, hátha bedőlnek neki. 

Kaptam a nevemre és a címemre egy csomagot. Áprilisban rendeltem többféle dolgot, és nem figyeltem honnan hozták a csomagot, ezért kifizettem. Nem rendeltem semmit, de kifizettem, mert nekem jött. Csak később jöttem rá, hogy átverés, mert nem is rendeltem onnan! Kamasz ruhákkal volt tele a doboz.

– panaszolta el Ildikó.

Vigyázz!

A magyar rendőrség rendszeresen riadóztat a csomagküldő, és online webáruházi csalók ellen. Az átverők SMS-t küldenek a telefonodra, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetnek. Az üzenet egy linket tartalmaz, amit ha megnyitsz, kártékony, adatgyűjtő vírust, vagy azt tartalmazó alkalmazást telepítenek a telefonodra A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e bejelentés hozzájuk a cégről. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás