Híres magyarok napja a mai: Nobel-díjas és világszerte ismert színész is született ezen a napon!

Számos híres magyar született június 3-án. Van köztük filmrendező, színész, biofizikus, szobrász és olimpikon is. Mutatjuk, mely magyar hírességek köthetők a mai naphoz!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.03.
Módosítva: 2024.06.03.
ez lesz ma magyar híresség színész

Büszke volt magyar származására

Tony Curtis amerikai színész 99 évvel ezelőtt, vagyis 1925. június 3-án született Schwartz Bernát néven New York-ban. Családja egyébként Mátészalkáról származott, vagyis a színész magyar származású volt. Tony 1943-ban bevonult a haditengerészethez, a háború után lett színész, érdekelte a lovaglás és a vívás, 1951-ben feleségül vette Janet Leigh színésznőt, két lányuk született, Kelly és Jamie Lee Curtis, aki szintén színésznő lett.

00205143 Tony Curtis
Tony Curtis, magyar származású filmsztár.

Egy magyar származású Nobel-díjas is született ezen a napon

Békésy György magyar származású, Nobel-díjas biofizikus, akusztikus 1899. június 3-án született Budapesten. Diplomata édesapjának köszönhetően már kora gyermekéveitől több országban végezte tanulmányait, de fizikai doktorátusát Magyarországon, a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. 1946-tól külföldön dolgozott, többek közt Stockholmban, a Harvard Egyetemen és a Hawaii Egyetemen. Kutatómunkáját és eredményeit 1961-ben jutalmazták élettani-orvosi Nobel-díjjal, az elismerést „a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért” kapta.

105 éve született Kossuth-díjas filmrendezőnk

Máriássy Félix Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró 1919-ben szintén ezen a napon született. Ismertebb filmjei: Fügefalevél; Álmatlan évek; Külvárosi legenda; Egy pikoló világos; Talpalatnyi föld; Valahol Európában; Kalotaszegi madonna. Legtöbb filmjét feleségével, Máriássy Judit dramaturg és forgatókönyvíróval készítette. A Budapesti tavasz és az Egy pikoló világos a legsikeresebb alkotásai.

Híres magyar szobrász is született ezen a napon

Gulyás Gyula Kossuth-díjas szobrász 1944-ben látta meg a napvilágot, majd 1968-ban készítette első jelentős nonfiguratív, Tekervény című kisplasztikáját. Hatalmas minimalista szobrok mellett élethű portrészobrokat is készített, többek között Andy Warholról és Marilyn Monroe-ról is.

Darnyi Tamás ma ünnepli a születésnapját

Darnyi Tamás sokszoros olimpiai , világ- és Európa-bajnok úszó, sportvezető ma 57 éves. Az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián a 200 és 400 méteres vegyesúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett, így négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfiúszó olimpikon. Emellett négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet.

kma_4550 Darnyi Tamás
Darnyi Tamás sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk. Fotó: Koncz Marton / Nemzeti Sport

Ezek a híres magyarok is június 3-án születtek

  • 1849: Szabó Endre költő, író, hírlapíró, műfordító;
  • 1875: Svachulay Sándor, a magyar repülőgép-tervezés és -építés egyik úttörője;
  • 1884: Kozma Lajos Kossuth-díjas magyar műépítész, iparművész, grafikus, műegyetemi tanár;
  • 1895: Korda Zoltán, magyar származású angol filmrendező (A dzsungel könyve);
  • 1909: Badiny Jós Ferenc sumerológus professzor, a magyar őstörténet kutatója;
  • 1974: Elek Ferenc Jászai Mari-díjas magyar színész.

Itt lehet ma vért adni Budapesten

A Magyar Vöröskereszt számos helyen tart ma is véradást szerte az országban. Budapesten például három helyen is: reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 12–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.), illetve 12–18 óra között a WestEnd-ben (1062 Budapest, Váci út 1–3.).

Szeles, csapadékos, de meleg idő várható

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn gomolyfelhős idő ígérkezik szórványosan záporral, zivatarral. Az ÉNy-i szél egyre inkább megerősödik. 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Kezdődik a Bach-hét

Június 3. és 9. között rendezik meg 35. Budapesti Bach-hetet. Az idei műsor összeállításának fontos apropója volt, hogy alapításának 120. évfordulóját ünnepli a Lutheránia Ének- és Zenekar. A szervező Bach Társaság működésének egyik alapelve, hogy a barokk kori zeneszerző gyakrabban hallható remekművei mellett a ritkán játszott kompozíciók is szerepeljenek hangversenyeken. 1990 óta erre alkalmat kínál a Budapesti Bach-hét a Deák téri evangélikus templomban.

Mától lehet kapni az új állampapírt

Június 3-tól meg lehet vásárolni a megújult Magyar Állampapír Pluszt (N2029/M1 sorozatú MÁP+). A befektetés kamatát megemelték, így 5 év alatt az éves átlagos hozam 6,73% lesz. Ez azt jelenti, hogy ha a lejáratig megtartjuk a papírt, akkor 10 millió forint befektetés 2029. június végén mintegy 13,85 millió forintra nő.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás