Nem tudnak betelni ezekkel a magyar italokkal a külföldiek

Ha az ember külföldiként jár hazánkban, akkor nem biztos, hogy rögtön tudja, mit akar inni, ha alkoholról van szó… Vagy mégis? Összeszedtük a turisták körében legismertebb magyar italokat.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.02.
Módosítva: 2024.06.02.
alkohol unicum ital pálinka bor

Nem csak a nemzetközi versenyek és rangsorok számítanak egy ország gasztronómiai megítélésében, hanem a nálunk vendégeskedő turisták, külföldiek véleményei is. A gasztronómiai kérdésekben mértékadó tasteatlas.com honlapot hívtuk segítségül, hogy kiderüljön: melyek a külföldi turisták által legismertebb magyar italok, és ezek közül melyek a legnagyobb kedvencek. A kettő ugyanis nem feltétlenül egyezik. A top 5-ben három borfajta is szerepel, pontosabban 2 borfajta és egy bormegnevezés, de haladjunk sorban. 

A hazai borok sikerét a nálunk vendégeskedő turisták is megerősítik – Fotó: Pexels.com (illusztráció) / Valeria Boltneva

5. Hárslevelű

Ezt az őshonos magyar szőlőből, a túlnyomórészt Tokajban termesztett borfajtát találjuk az ötödik helyen, ami azt jelenti, hogy ez az ötödik legismertebb ital, ami egy átlagturistának az eszébe jut Magyarországról. A leírásban megemlítik, hogy szőlőkeresztezéssel készített nedűről van szó, aminek egyik szülője a Furmint, a borok pedig aromásak, lágyak és finoman fűszeresek. 

Kadarka is nagyon népszerű a külföldiek körében – Fotó: Pexels.com (illusztráció) /  Jill Wellington

4. Kadarka

A bizonytalan eredetű vörös szőlőből (valószínűleg egy őshonos balkáni fajta) készült bornak ugyan valamelyest visszaesett a népszerűsége, de Magyarországon továbbra is fontos vörösborfajta, melynek az illata jellemzően gyümölcsös, gyakran fűszeres, néha finom virágos jegyekkel. Érdekesség, hogy a gasztronómiai portál szerint ugyan ismertebb a Kadarka, mint az 5. helyezett Hárslevelű, de az biztos, hogy nem annyira kedvelt. A szavazatok számában ugyanis mindössze 2,6 csillagot kapott a kóstolóktól, míg a Hárslevelű 3,8-et.

Legismertebb és legsikeresebb borunk a tokaji aszú – Fotó: Pexels.com (illusztráció) / Elina Sazonova

3. Tokaji aszú

Ha közkedveltség döntené el a rangsort, nem pedig a közismertség, akkor a tokaji aszú nem a dobogó alján szerénykedne, hanem 4,4-es értékeléssel ez a bormegnevezés vinné a pálmát. Mint írják, a tokaji aszú testes desszertbor, ami hat szőlőfajtából készül: a Furmint, mint uralkodó szőlő mellett megjelenik a Hárslevelű, a Kabar, a Kövérszőlő, a Zéta és a Sárgamuskotály is. 

A magyarok többségénél az első helyen lenne, a külföldieknél a második – Fotó: Rosta Tibor

2. Pálinka

Ha esetleg eddig hiányoltad volna, akkor (természetesen) itt van a top 5-ben, de ha első helyre vártad, akkor tévedtél. Ezüstérmes lett a legismertebb magyar italok közül a külföldiek körében a magyar pálinka, ami különféle erjesztett gyümölcsökből készül. Az értékelés alapján pedig úgy tűnik, hogy szeretik is a turisták: az ötből 3,7 csillagot kapott a szavazóktól, vagyis jobban ízlik a külföldieknek, mint a legismertebb magyar ital, ami nem más, mint… 

221123_tesco_40_VZ
A turisták kedvence az Unicum – Fotó: Vémi Zoltán

1. Unicum

… bizony, az Unicum. Pedig kevésbé ízlik (3,1 csillag az ötből) a külhoniaknak, mint a pálinka, de mégis többen ismerik ezt a 40 gondosan kiválasztott gyógynövény és fűszer kombinációjával készülő likőrt, amit eredetileg gyomorgyógyítóként talált fel 1790-ben dr. Zwack József. Napjainkban már ikonikus magyar likőrként tartják számon az italt, amelyet jól lehűtve vagy langyosan, általában aperitifként fogyasztanak, de koktélokban is jól használható.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás