
"Kedden mentünk volna báli ruháért" - Anyukája talált rá az elhunyt diáklányra
Az anya csak néhány óráig nem tartózkodott az otthonukban.
Ha az ember külföldiként jár hazánkban, akkor nem biztos, hogy rögtön tudja, mit akar inni, ha alkoholról van szó… Vagy mégis? Összeszedtük a turisták körében legismertebb magyar italokat.
Nem csak a nemzetközi versenyek és rangsorok számítanak egy ország gasztronómiai megítélésében, hanem a nálunk vendégeskedő turisták, külföldiek véleményei is. A gasztronómiai kérdésekben mértékadó tasteatlas.com honlapot hívtuk segítségül, hogy kiderüljön: melyek a külföldi turisták által legismertebb magyar italok, és ezek közül melyek a legnagyobb kedvencek. A kettő ugyanis nem feltétlenül egyezik. A top 5-ben három borfajta is szerepel, pontosabban 2 borfajta és egy bormegnevezés, de haladjunk sorban.
Ezt az őshonos magyar szőlőből, a túlnyomórészt Tokajban termesztett borfajtát találjuk az ötödik helyen, ami azt jelenti, hogy ez az ötödik legismertebb ital, ami egy átlagturistának az eszébe jut Magyarországról. A leírásban megemlítik, hogy szőlőkeresztezéssel készített nedűről van szó, aminek egyik szülője a Furmint, a borok pedig aromásak, lágyak és finoman fűszeresek.
A bizonytalan eredetű vörös szőlőből (valószínűleg egy őshonos balkáni fajta) készült bornak ugyan valamelyest visszaesett a népszerűsége, de Magyarországon továbbra is fontos vörösborfajta, melynek az illata jellemzően gyümölcsös, gyakran fűszeres, néha finom virágos jegyekkel. Érdekesség, hogy a gasztronómiai portál szerint ugyan ismertebb a Kadarka, mint az 5. helyezett Hárslevelű, de az biztos, hogy nem annyira kedvelt. A szavazatok számában ugyanis mindössze 2,6 csillagot kapott a kóstolóktól, míg a Hárslevelű 3,8-et.
Ha közkedveltség döntené el a rangsort, nem pedig a közismertség, akkor a tokaji aszú nem a dobogó alján szerénykedne, hanem 4,4-es értékeléssel ez a bormegnevezés vinné a pálmát. Mint írják, a tokaji aszú testes desszertbor, ami hat szőlőfajtából készül: a Furmint, mint uralkodó szőlő mellett megjelenik a Hárslevelű, a Kabar, a Kövérszőlő, a Zéta és a Sárgamuskotály is.
Ha esetleg eddig hiányoltad volna, akkor (természetesen) itt van a top 5-ben, de ha első helyre vártad, akkor tévedtél. Ezüstérmes lett a legismertebb magyar italok közül a külföldiek körében a magyar pálinka, ami különféle erjesztett gyümölcsökből készül. Az értékelés alapján pedig úgy tűnik, hogy szeretik is a turisták: az ötből 3,7 csillagot kapott a szavazóktól, vagyis jobban ízlik a külföldieknek, mint a legismertebb magyar ital, ami nem más, mint…
… bizony, az Unicum. Pedig kevésbé ízlik (3,1 csillag az ötből) a külhoniaknak, mint a pálinka, de mégis többen ismerik ezt a 40 gondosan kiválasztott gyógynövény és fűszer kombinációjával készülő likőrt, amit eredetileg gyomorgyógyítóként talált fel 1790-ben dr. Zwack József. Napjainkban már ikonikus magyar likőrként tartják számon az italt, amelyet jól lehűtve vagy langyosan, általában aperitifként fogyasztanak, de koktélokban is jól használható.
Az anya csak néhány óráig nem tartózkodott az otthonukban.
Napról napra változik az aszteroida becsapódásának esélye.
A tudósok régóta vizsgálják a megmagyarázhatatlan lényeket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre