Áció, káció, mától vakáció! De mi legyen a gyerekkel a nyáron?

Idén a megszokottnál jóval tovább, egészen június 21-ig tart a tanév a köznevelésben. Vagyis ma van sok helyen az utolsó tanítási nap, aztán kezdetét veszi a több mint 10 hetes vakáció!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.21.
ez lesz ma vakáció nyári szünet

Ma kezdődik a vakáció

Idén a nyári szünet a hosszabb évközi szünetek miatt június 21-én, pénteken kezdődik és szeptember 1-jéig tart majd. Az első tanítási nap szeptember 2-án hétfőn lesz a közoktatásban. Ez alól kivételt jelentenek a bölcsődés korú gyermekek, a 3 évesnél fiatalabb gyermek ellátását ugyanis nyáron is meg kell oldani a bölcsődékben. Ez azt jelenti, hogy ha egy bölcsődét bezárnak a nyárra, egy közelben lévő másikban meg kell oldania az önkormányzatnak a bölcsis gyermekek ellátását! A nagyobbakról azonban a szülőknek kell gondoskodniuk.

DSC_5453
Június 21-e az utolsó hivatalos tanítási nap Fotó: Kuklis István/Délmagyarország

Azok a szülők, akiknek nincs elegendő szabadságuk, megbízható rokonaik vagy pénzük valamilyen táborra, két dolgot tehetnek: vagy egyedül hagyják a gyerekeket otthon (ezt jogilag megtehetik, érdemes azonban mérlegelni nemcsak a gyermek életkorát, hanem az érettségét is), és vállalják az esetlegesen bekövetkező károkért (anyagi, egészségügyi) a felelősséget, vagy felkeresik a helyi önkormányzatot. A törvény szerint ugyanis a szülő külön kérelmére a gyermek lakóhelye szerinti település önkormányzata köteles megoldani az étkeztetést és a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását a nyári szünetben is. Mindezt úgy, hogy az ellátás időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodjon. Vagyis az önkormányzattól is kérhetnek segítséget a szülők!

A vakáció idén is a Gyerek Szigeten kezdődik

Három napon át énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek lepik majd el a Hajógyári-szigetet június 21–23. között, reggel 10-től este 6-ig. A Generali Nagyszínpadon már péntek délelőtt kezdődnek a koncertek a Kiflihajó produkciójával, délután pedig fellép az örök kedvenc, Halász Judit. A három nap alatt láthatjuk majd az Apacuka együttest, a Kiskalászt és zenél Farkasházi Réka és a Tintanyúl is. Igazi zenei csemegének ígérkezik a Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadás. A részletes program itt található.

Június 21-én van a zene európai ünnepe

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötletet Jack Lang akkori francia kulturális miniszter támogatásával váltották valóra.

Ezen a napon érkezett a Szent Jobb Budára

253 évvel ezelőtt az ereklyét Mária Terézia váltotta ki a raguzai domonkos kolostorból. A Szent Jobb nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezhetően Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Viszontagságos története során többször került más helyre, most a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik.

Ma van a védőoltások világnapja

A World Vaccine Day is június 21-én van. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál 2004-ben kezdeményezte a védőoltások világnapjának megtartását, mivel 2002-ben ezen a napon hirdette ki a WHO, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegség.

A jógát is ma ünnepeljük

Az eredetileg az ősi Indiában kialakult jóga testi és lelki egészséget támogató gyakorlatai mára az egész világon elterjedtek. A jóga eredetileg a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszer és technika. Ma sokan sportként űzik.

A gördeszkázás világnapja is erre a péntekre esik

A Skateboarding Day szintén június 21-én van, amit 2003-ban rendeztek meg először, Magyarországon pedig 2004 óta szerveznek programokat erre a napra. A gördeszkázás egyre népszerűbb szabadidős tevékenységgé, tömegsporttá válik. Ráadásul most hétvégén a magyar fővárosban rendezik az utolsó kvótaszerző versenyt többek közt görkorcsolya freestyle számban: az Orczy-parkban a világ legjobbjai trükköznek és versenyeznek az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat utolsó állomásán. Aki még nem látott ilyen sportolókat élőben versenyezni, annak itt a remek lehetőség, ugyanis a Ludovika Campuson ezt ingyenesen megteheti a hétvégén!

JÓGA A LIGETBEN
A jóga és a gördeszkázás világnapja is ma van Fotó: Facebook

Három helyen lesz véradás a fővárosban

  • 07.00–19.00 óra között a közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13.00–18.00 között a Pólus Centerben (1152 Budapest, Szentmihályi út 131.)

Ilyen lesz az idő a hétvégén

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken még sok napsütés várható kevés gomoly- vagy fátyolfelhővel. Továbbra is száraz marad az idő. 35 fok körül alakul a hőmérséklet, többfelé lesz forróság, de a délkeleti szél megélénkül. Szombaton néha már gomolyfelhők zavarják a napsütést, de csak néhol fordul elő zápor vagy zivatar. Az északnyugati szél délelőtt megerősödhet. 30–31 fokos kánikula ígérkezik. Vasárnap pedig a sok napsütést csak néha zavarják gomolyfelhők. Elszórtan fordulhat elő frissítő zápor, zivatar. 33 fokos meleg valószínű.

Szombaton lesz 187 éve, hogy elkezdték építeni a Magyar Nemzeti Múzeumot

Az építés 10 évig, 1847-ig tartott. A múzeum tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója pedig gróf Széchényi Ferenc. Az itt található gyűjtemény a magyar történelem kiemelkedő tárgyi emlékeit mutatja be. A hagyomány szerint 1848. március 15-én Petőfi Sándor a homlokzat előtti téren szavalta el a Nemzeti dalt.

Budapest épület kvíz
Majd napra pontosan 200 évvel ezelőtt kezdték el építeni a Nemzeti Múzeumot Fotó: Róka László/MTI

Szombaton életbe lép a nyári menetrend

A vakáció kezdetével járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-Volán-csoport. Június 22-től, a főszezontól kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítanak forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben.

A Múzeumok Éjszakáját szombaton rendezik meg

Idén több mint 400 intézményt lehet sötétedés után, kedvezményes jeggyel felkeresni és több ezer programon lehet országszerte részt venni. A 22. Múzeumok Éjszakáján Budapesten a felnőttkarszalag 3000 Ft-ba, a gyermekkarszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 1500 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A korlátlan belépésre jogosító jegyeket meg lehet vásárolni a programban részt vevő budapesti múzeumokban elővételben és a helyszíneken,

  • a jegymester.hu weboldalon,
  • a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban,
  • vidéken pedig az adott múzeumban.

A karszalagok a múzeumbuszokon feljogosítanak az ingyenes utazásra!

Szombattól megváltozik a HÉV közlekedési rendje

Karbantartás miatt 2024. június 22-étől 30-áig éjszakánként a H5-ös HÉV módosított menetrend szerint – június 28-án, 29-én és 30-án Békásmegyer és Szentendre között a megszokottnál ritkábban – jár. A Batthyány tér felé közlekedő szerelvények a Szentendre irányú peronoknál állnak meg

  • Pannóniatelepnél június 27-én 22.40-től másnap 4.40-ig;
  • Szentistvántelepnél, Budakalász, Lenfonónál és Budakalásznál június 28-án 21.40-től másnap 4.40-ig;
  • Rómaifürdőnél és Aquincumnál június 25-én 22.20-tól másnap 1.00-ig;
  • Kaszásdűlőnél és Filatorigátnál június 23-án 22.15-től másnap 1.00-ig;
  • a Szentlélek térnél, a Tímár utcánál és a Szépvölgyi útnál június 22-én 22.15-től másnap 1.00-ig.
  • A Szentendre felé közlekedő szerelvények a Batthyány tér irányú peronoknál állnak meg
  • Filatorigátnál és Kaszásdűlőnél június 24-én 22.15-től másnap 1.00-ig;
  • Aquincumnál és Rómaifürdőnél június 26-án 22.20-tól másnap 1.00-ig;
  • Budakalásznál, Budakalász, Lenfonónál és Szentistvántelepnél június 29-én 21.40-től másnap 1.00-ig;
  • Pomáznál és Pannóniatelepnél június 30-án 21.40-től másnap 1.00-ig.

Most vasárnap lesz a Szent Iván-éji tűzgyújtás napja

A több mint 500 éves hagyomány a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja. A más időpontokban gyújtott ünnepi tüzek népszerűsége ugyanis nem vetekedhetett a nyári napforduló időpontjában gyújtott tűzzel. A tüzet azért gyújtják – a falun kívül, dombon, temetőben –, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék.

Vasárnap lesz az olimpiai nap

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Párizsban összeült a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta ünnepeljük az olimpiai napot június 23-án.

150 éve indult újtára a fogaskerekű Fotó: Fortepan/Ed Sijmons

150 éve indult útjára a fogaskerekű

1874-ben ezen a napon indult meg a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig. A budapesti, 2,8 kilométer hosszú vasút abban az időben a harmadik ilyen jellegű tömegközlekedési eszköz volt a világon. A vonalat 1890-ben hosszabbították meg a Széchenyi-hegyig: az azóta már 3,7 kilométer hosszú vasutat 1929-ben villamosították. 1973. augusztusában vonalát teljes egészében felújították.

Június 23-án van a spamellenes világnap 

2003 óta a spamek elleni küzdelem részeként tartják meg a spamellenes világnapot a Yahoo kezdeményezésére. A spam olyan, többnyire elektronikus úton érkező hirdetés vagy felhívás, amelyet a fogadó nem kért.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás