Hitchcock madaras rémálma Óbudán elevenedett meg – Vérvajú támadt emberre egy játszótér közelében

A fülüket és a szemüket is hegyeznie kell egy óbudai játszótéren a szülőknek, mert komoly veszély leselkedhet a gyerekükre. Május végén egy fiatal nőt, Andreát támadott meg egy vérvarjú, a megvadult madár ahol érte, csípte, ütötte a lányt.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.05.29.
Módosítva: 2024.05.29.
Óbuda varjú játszótér támadás

Többször is beszámolt róla a Metropol, hogy a dolmányos varjaknak április-május idején van a fiókareptetési időszaka, ilyenkor pedig ezek a madarak agresszívvé és kiszámíthatatlanná válnak. Noha csak ösztönszerűen védik a fiókáikat, a „vérvarjak” emberre is támadhatnak. Legutóbb Kőbányán esett neki egy varjú egy fiatal nőnek, május végén pedig Óbudán csapott le egy másik.

Dolmányos varjú esett neki egy óbudai nőnek /
Dolmányos varjú esett neki egy óbudai nőnek / Fotó: Marcin Perkowski /  Shutterstock

„Rémisztő volt!”

G. Andrea épp a kora reggeli bevásárlást fejezte be május 27-én, hétfőn a Szentendrei úthoz közeli egyik bevásárlóközpontban. Az üzlettől nem messze, a panelházakhoz érve pillanatok alatt bekövetkezett, ami gyerekkori rémálma volt. Gyakorlatilag belecsöppent Alfred Hitchcock talán leghíresebb filmjébe, a Madarakba. „Tisztára úgy éreztem magam, mint a Hitchcock-filmben! Rémisztő volt” – kezdte el mesélni a Metropolnak Andrea, aki a vásárlás után, amikor a közeli játszótérnél sétált, hirtelen a gyerekkacagást károgás váltotta fel – egy dolmányos varjú esett neki a nőnek. 

Egyszer csak bumm, hátulról éreztem egy ütést a fejemen. A másodperc töredéke alatt zajlott az egész, inkább csak ösztönből hajoltam el

– idézte fel Andrea, aki amikor már azt hitte, végre békén hagyja a madár, újra támadásba lendült a szárnyas, ő pedig védekezett, ahogy csak tudott.

„Már fordult is vissza, hogy újra támadjon! Hirtelen a bevásárlószatyrot kezdtem el a fejem fölött pergetni. Bizonyára jól szórakozást nyújtottam annak, aki esetleg ablakból figyelt. Ám ott lenni cseppet sem volt szórakoztató!” – hangsúlyozta Andrea.

„Ez veszélyes”

Az óbudai lakost nagyon felzaklatta, ami történt, de leginkább az aggasztja, hogy egy játszótér közvetlen közelében támadta meg a vérvarjú. 

Ha belegondolunk, hogy mindez egy játszótér közvetlen szomszédságában történt, akkor ez veszélyes. Súlyos balesetet okozhatnak ezek a madarak, mert szülőt, gyereket is megtámadhatnak. Jó lenne, ha más nem kerülne ilyen helyzetbe. Ha mégis, és ne adj isten nyílt sebet ejt a madár, azt azonnal fertőtleníteni kell, orvoshoz menni vele! A varjú dögevő, bármi bekerülhet az ember szervezetébe! Vagy akár a kutyák is megjárhatják. Nálunk viszonylag sok kistestű kutya él, azokat meg is ölheti egy jól fejlett varjú

– vélekedett Andrea.

Egy játszótér közvetlen közelében csapott le a madár / Képünk illusztráció:
Egy játszótér közvetlen közelében csapott le a madár / Képünk illusztráció: Róka László / MTI

A fiatal nő épp ezért döntött úgy, hogy a „harc” után röviddel az egyik III. kerületi nyilvános Facebook-csoportban riadóztatja a felnőtteket, hogy azok jobban vigyázzanak a gyerekeikre.

Vigyázzatok! A varjak támadnak! Most reggel kétszer nekem repült egy!

– figyelmeztetett posztjában Andrea.

Noha április-május hónapokban a dolmányos varjak veszélyesek lehetnek a fiókareptetés miatt, az ilyenkor kicsinyeiket védelmező madarak az év többi időszakában ártalmatlanok. Szakemberek azt tanácsolják, a reptetési időszakban készüljenek fel a lakosok a hasonló esetek ellen: a legjobb védekezés a kemény, támadó fellépés a vérvarjak ellen, így elijesztve őket. A szülőknek, a pedagógusoknak pedig javasolt elővigyázatosságra inteniük gyerekeiket

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás