Magyar aranyérem a világbajnokságon: már ebben is mi vagyunk a legjobbak

Magyar arannyal és egy különdíjjal tért haza Németországból Varga Norbert láncfűrészes fafaragó, aki csapattársaival együtt egy gigantikus műalkotással kápráztatta el a zsűrit.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.05.22.
Módosítva: 2024.05.22.
fafaragó láncfűrész faszobrász világbajnoki aranyérem világbajnok

Felbőgő láncfűrészek hangja töltötte meg a németországi Blockhausen városát, ahol megrendezték a Blockhausencupot, vagyis a láncfűrészes fafaragók legnagyobb megmérettetését, a világbajnokságot. A legjobb láncfűrészes faszobrászokat felvonultató versenyen igazi magyar siker született, ugyanis Varga Norbert megszerezte élete első aranyérmét, ami egyben az első magyar aranyat is jelenti a verseny történetében.

Balról: a világbajnok Varga Norbert és a verseny díjazottjai Fotó: Mario Hamburg

Varga Norbert 2019 óta tagja a legjobbak legjobbjainak, akik minden évben meghívást kapnak a Blockhausencupra. Az eseményen a világ láncfűrészes fafaragóinak színe-java azért gyűlik össze, hogy kiderüljön, melyikük a legjobb. Norbi az évek során szép számmal zsebelt már be elismeréseket, ám a világbajnokságon frissen szerzett érme a legrangosabb elismerés.

Idén sikerült elhoznom az aranyérmet is

– meséli a pázmándi művész, aki idén kanadai, amerikai ecuadori, német, cseh, szlovák és norvég fafaragókkal mérte össze tudását. A versenyek versenyére csak a legjobbak kaphatnak meghívást, ugyanis a világbajnokság nemcsak fizikai és szellemi, de komoly pszichés terhelést is jelent a szobrászok számára. Norbitól megtudtuk, hogy a világbajnokság minden páros évben egy csapatverseny is, ahol a csoportokat a verseny előtti pillanatokban sorsolják össze.

Csapatban dolgozni jóval nehezebb, hiszen, bár nem vagyunk egyformák, egy tökéletes egységre kell törekednünk. Azt hiszem, jól megoldottuk

– emlékezik vissza Norbi, aki úgy érzi, az idei természet tematikával könnyen tudott azonosulni. A fiúk egy aprólékosan kidolgozott monumentális alkotást hoztak létre, amely bemutatta a vízi világot és annak pusztulását.

Norbi a monumentális alkotás teteje mellett Fotó: Mario Hamburg

Az élővizeink szennyezésére is szerettük volna felhívni a figyelmet, így egy brutális fekete halál leplet csináltunk a vizeinkbe ömlő szeméttel

– részletezi Norbert, aki 7 napon át napi 10-12 órát dolgozott, és nagyjából egy család 2 évnyi tüzelőjének megfelelő famennyiséget dolgozott fel csapatával. A versenyszervezőknek is fontos a környezet védelme, így a versenyzők kizárólag kivágásra ítélt fákkal dolgoznak, ráadásul a hulladékfát minden évben rászoruló családoknak ajánlják fel a szervezők.

Testileg és szellemileg is elfáradtunk, de idén is hatalmas élménnyel gazdagodtunk

– foglalta össze Norbi, aki elnyerte Michael Kretschmer, tartomány miniszterelnökének különdíját is. A világbajnok faszobrász úgy gondolja, az aprólékos, tiszta munka mellett az is előnyükre vált, hogy nem fantáziavilágot keltettek életre, hanem a valóságot mutatták meg.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás