Elképesztő áprilisi népi hiedelemről rántottuk le a leplet!





Ha eddig féltél az év századik napjától, azaz április 12-től, akkor van egy fontos hírünk a számodra.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.04.12.
hiedelem hit áprilisi Gyula hagyomány

Az év szinte minden egyes napjához köthető valamilyen népi hiedelem, főként akkor, ha az a nap tavasszal van. Most az év századik napjáról, azaz április 12-ről rántjuk le a leplet.

szobalány hotel szállod takarítás
A népi hagyományok szerint április 12. többek között a tisztaság napja. (Képünk illusztráció) / Fotó: Pexels

Április 12. Gyula napja, az év századik napja, ami a hagyományok és a népi hiedelmek szerint arra van, hogy alaposan kitakarítsd otthonod, sőt, állataid ólját is. Ezen a napon még az állatokat is lemosták. Ez a tisztaság napja, a népi hagyomány szerint a nagytakarítást ezen a napon kell elvégezni. 

A Szent Gyula pápa nevével fémjelzett napon egykor a veteményezők és a dinnyések is hozzáfogtak a munkához. A dinnye ültetése után az asszonyok egyszer megpördültek, majd amilyen alakot a szoknyájuk öltött a forgás után, olyan alakú dinnyéket vártak abban az évben, így ügyeltek rá, hogy minél nagyobbra sikerüljön a forgásuk.

A mai nap időjárásából egykor a következő 40 napéra is következtettek. Úgy tartották, hogy amilyen időjárás van ma, annak az ellenkezője lesz 40 napon át. Április 12-én pénteken a nap további részében is sok napsütésre számíthatsz, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható. Az északi-északnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A nappali csúcshőmérsékletek 27 Celsius-fok körül alakulnak.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg időnként a napos időt, de csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél több helyen megélénkül. A minimumok 6 és 13 Celsius-fok között alakulnak, majd napközben 22 és 27 Celsius-fok közé melegszik a levegő.

A fent leírtak alapján a népi hiedelem szerint a következő 40 napban, azaz május 22-ig az április 12-ei időjárás ellentétét kellene megtapasztalnunk. Az AccuWeather előrejelzése azonban csak részben árulkodik erről. Április 12-től április 16-ig kellemesen meleg, nyárias időnk lesz majd a korábbihoz képest közel 10 Celsius-fokkal visszaesik a nappali és közel 5 Celsius-fokkal az éjszakai hőmérséklet és csapadék is várható. Ezután ismét melegszik az idő és késő tavaszias időjárásunk lesz egészen a hónap végéig.

Április legvégén, május elején némi csapadékra van kilátásunk, de a hőmérséklet jelentősen nem csökken. Május 13-án újabb pár napos lehűlés érkezik némi csapadékkal, de még így is nyárias marad az idő. Május 17. után pedig már kifejezetten meleg, napsütéses, nyárias időnk lesz, így attól kezdve érdemes minél több időt töltened a szabadban. Abban az esetben, ha eddig aggódtál, hogy folyamatosan esik majd az eső, ráadásul hűvös is lesz, szerencsére nem erről van szó.





 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás