Orbán Viktor fontos bejelentéseket tett a magyar gazdaságról: mutatjuk a részleteket!





A kormányfő hétfőn tartotta esedékes gazdasági évadnyitó beszédét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.04.
Módosítva: 2024.03.04.
Orbán Viktor Gazdasági évnyitó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) beszéd

Orbán Viktor kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hétfői gazdasági évadnyitóján ismertette a kormány legújabb lépéseit. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is beszédet mondott. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor fontos beszédet tartott Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály bízik a növekedés gyorsulásában

A magyar gazdaságnak 2021 nyarára sikerült elérnie a koronavírus-válság előtti szintet, míg a cseh gazdaságnak máig nem sikerült ezt teljesíteni – minderről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évadnyitó rendezvényén. A miniszter ezért bízik benne, hogy a következő időszakban erősödhet a hazai növekedés.

Orbán Viktor: Optimista vagyok

Orbán Viktor kormányfő beszéde elején elmondta, hogy az európai gazdaságpolitikának kétféle típusa van: szakszervezeti és piacalapú. A sikeres gazdaságpolitika két feltétele: egy sikeres gazdasági kormányzás és egy jó kamarai háttér.

Éppen ezért én optimista vagyok.

Miért fontos a józan paraszti bölcsesség?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormányfő szerepe a gazdaságpolitikában, hogy ne vesszen ki a „józan paraszti bölcsesség”. Sajnos egyelőre nem nekünk tartoznak, hanem mi tartozunk másoknak – tette hozzá. Mindig többet kell keresni, mint amennyit költünk – mondta a kormányfő. A költségvetési hiány egyelőre nem felel meg ennek. A harmadik szempont jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni. Minden erőt arra kell összpontosítani, hogy van értelme dolgozni. Jobb, ha mi keresünk másokon – ez a negyedik tétel.

Nagyobb lendület

Most arra látunk esélyt, hogy 2024-ben nagyobb lendületet tud venni a magyar gazdaság, és ez azért lehetséges, mert a 2020–2024 közöti időszakban a válságok ellenére a reálgazdaság nagyobb baj nélkül túlélte ezt az időszakot 

– mondta Orbán Viktor. Hagytuk, hogy az emberek és a vállalkozók keressenek a 2010–2019 között.  A kormányfő nagy eredménynek nevezte, hogy a keleti beruházások értéke az első helyre ugrott, míg a magyaroké a negyedikre.

A geopolitika és a geopolitikai rivalizálás felülírja a gazdaságpolitikát

Orbán Viktor szerint átszabják a világ politikai és gazdasági térképét. A geopolitikai változás azért fontos, mert a világ nyugati és nem nyugati fele teljesen eltérően ítél meg bizonyos dolgokat – tette hozzá. Az utóbbira jó példa az orosz–ukrán háború. Ugyanez a helyzet a tajvani konfliktus körül is – tette hozzá.

Mindez azt jelenti, hogy a geopolitika és a geopolitikai rivalizálás felülírja a gazdaságpolitikát.

A technológiai fejlődést is politikai szempontok határozzák meg – tette hozzá. Nem mindegy Magyarország számára, hogy ez az egész konfliktus hogyan végződik. 

A Nyugat folyamatosan veszít a versenyképességéből

A kormányfő arról is beszélt, hogy a Nyugat folyamatosan veszít a versenyképességéből, és egyelőre nem is hiszi el Európa magáról, hogy képes lesz olyan belső változásokat elindítani, ami a versenyképességet javítaná.

Az, hogy konnektivitás, vagy szétválasztás lesz-e a jövőben, az nagyban befolyásolja Magyarország lehetőségeit.

Ha együttműködés lesz, akkor mindkét világ megtalálhatja a lehetőségeit – ismertette a kormányfő.  A magyar gazdaságpolitika arra tesz, hogy a két világ közötti együttműködés lesz a jövőben, és ez mozgatja a magyar külpolitikát – mondta Orbán Viktor. 

Ez a magyar nézőpont

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a háború miatt nem tudja Európa elkerülni, hogy felfegyverkezzen. 

Gyorsított hadiipari fejlesztések zajlanak, most két-három évvel előrébb van Magyarország, mint a többi európai ország. A kormányfő szerint ezt a háborút a Nyugat nem nyeri meg az oroszokkal szemben. Ez egy proxyháború. Az oroszok sem fogják megnyerni ezt a háborút a Nyugattal szemben. Mindezek alapján előbb vagy utóbb béketárgyalások lesznek – mondta a kormányfő. Nyugaton egy nagy vita van a háború kapcsán. Egyesek szerint az idő a Nyugat oldalán áll – tette hozzá.

A háború a mi nézőpontunkból, hogy az orosz határ közelebb jön-e a magyar határhoz.

Az utóbbi teljesen ellentétes a mi érdekeinkkel – tette hozzá. Előállhat az a helyzet is, hogy az oroszok csak az amerikaiakkal fognak tárgyalni, és Európa teljesen kimarad. 

Ma egy ideológiavezérelt politizálás zajlik Európában

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az előttünk lévő európai választások nagy jelentőségűek. Egyik oldalon vannak a föderalisták, míg a másikon a globalisták.

Ma egy ideológiavezérelt politizálás zajlik Európában.

Akik a legfontosabb pozíciókat elfoglalják, azok baloldali ideologikus emberek, és nem tudják egyensúlyban tartani az eszméket és a gyakorlatot – mondta a kormányfő. Egy jobboldali, a valóságot jobban tisztelő politikai kurzus jöhet Európában, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy áttörés is legyen – tette hozzá.  

Magyar–szlovák–szerb–osztrák együttműködés jöhet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy még létezik a visegrádi együttműködés, főleg miniszteri szinten. Mindezek mellett a szuverenista államok együttműködése is erősödik: Szlovákia, Szerbia és Ausztria. Az utóbbi a V4 mellett jelenhet meg – tette hozzá. 

Hogy néz ki a profitegyenleg?

A kormányfő a profitegyenlegről azt mondta, hogy annak lényege, mennyi pénz érkezik az országba, és mennyi távozik. 4-6 milliárd eurót visznek ki a külföldiek itthonról a gazdasági teljesítményük révén. Ennek nem lehet örülni, és azon kell gondolkozni, hogy mit lehet tenni, hogy minél nagyobb része itthon maradjon. Nem megoldás a zárás, mert akkor beruházások sem jönnek – ismertette a kormányfő.

A legfőbb cél, hogy a külföldön befektető magyar vállalkozásoknak 4-6 milliárd eurót kell hazahozniuk. Jelenleg a magyar vállalatok 1,3-1,5 milliárd eurót hoznak vissza.

A jövőnk szempontjából a legfontosabb, hogy azokat a cégeket segítsük, akik külföldön profitot termelnek, és azt hazahozzák – mondta Orbán Viktor. 

Így lehet csökkenteni a hiányt

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy csak úgy lehet megoldani a pénzegyenlegkérdést, ha a kifektetési politikánk sikeres lesz. A költségvetési hiányról azt mondta a kormányfő, hogy a hiányt nem lehet úgy csökkenteni, hogy bizonyos területeken visszalépünk. 2024-ben 4,5 százalékos lehet a hiány, majd 3,7 százalék, majd 2,9 százalék lehet. Ha három év alatt nem sikerül ezt teljesíteni, akkor marad még egy évünk – tette hozzá. Mindezek alapján a hiány teljesíthető.  





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás