Közteresek csaptak le a parkosítókra Csillaghegyen: „Csak egy kis zöld sávot akartunk létrehozni”





A házuk előtti területet szerették volna elrendezni, de lecsapott a hatóság. Persze teljesen jogosan, hiszen hiányzott az engedélyük.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.23.
Módosítva: 2024.03.26.
közötti Mátyás király út önkéntes kezdeményezés bejelentés

Csillaghegyen egy helyi önkéntes csoport kezdett bele az út és a járda közötti vékony füves-sáros sáv rendezésébe. Elmondásuk szerint a környéken hatalmas a gépjárműforgalom, így amikor a kocsik felállnak az útpadkára, kiölik a füvet és a nyomvályút alakítanak ki. Ezért döntöttek úgy, szebbé teszik a Mátyás király út egy rövid szakaszát azzal, hogy ahova a kocsik felállnak, oda gyeprácsot raknak, hogy a fű megmaradhasson, a terület másik felét pedig parkosították volna: virágágyást szerettek volna létrehozni, fákat ültetni. A csoport tehát az úttest melletti területet kívánta felújítani, de terveik megvalósulása váratlanul meghiúsult.

A közterület-felügyelők éppen intézkednek / Fotó: olvasói

Saját költségen csinálták

Mint megtudtuk az önkormányzatnak már sokszor jelezték a problémát, hogy a közeli boltok miatt jelentős az autóforgalom. A kocsik főként az út szélén állnak meg a sárban, ami sem az ott lakóknak, sem a vásárlóknak nem jó. A probléma megoldására azonban nem történt semmi. 

Az egész projektet saját költségen szerettük volna megvalósítani” - mondja a csoport egyik vezetője, aki aktív tagja a helyi közösségnek. Nem csak a kinézet javítása volt a cél, hanem a használhatóság növelése is.

A terv szerint a terület gyephézagos térkővel lett volna lerakva, ami autók parkolását is lehetővé tette volna, miközben a zöld felület megmarad. Emellett egy bekerített virágos kertet és néhány fát is terveztek ültetni.

Csak egy kis zöld sávot akartunk létrehozni, ami az autók miatt úgyis tönkremegy. A gyephézagos térkő ideális megoldás lett volna, hiszen ellenáll a terhelésnek, de mégis lehetővé teszi a növényzet növekedését.

Rendezni akarták a területet. Fotó: olvasói kép

Feljelentették őket

Azonban a munkálatok megkezdésekor a helyi közterületesek megjelentek, miután névtelen bejelentés érkezett az önkormányzathoz. 

Megdöbbentő és elszomorító, hogy valaki így akadályozza a közösségi összefogást - nyilatkozta a projekt egyik önkéntese.

A bejelentés szerint a csoportnak nem állt rendelkezésére a szükséges engedély a munkálatokhoz, azonban figyelembe vehették volna a feljelentés helyett, hogy a közösséget szeretnék szolgálni. 

Nem vagyok ellensége a szabályoknak, de néha az azonnali engedélyezés, vagy legalább a támogatás hiánya frusztráló lehet. Együttműködésre törekszünk, de a bürokrácia lassú lehet.

Ilyen volt a rendezés előtt. Fotó: Google Maps

Nem adják fel

A csoport reményei ellenére, a projekt most szünetel, de a szervezők nem adják fel. 

Az engedély folyamatban van, már az Alpolgármesternél van az ügy. Egyelőre ennyi. Az építkezést az önkormányzat leállította addig. A célunk egy élhetőbb, szebb környezet kialakítása. Folytatni fogjuk a küzdelmet az engedélyekért, és reméljük, hogy a közösség támogatásával valóra válnak a terveink.

- mondta lapunknak Zsolt. A történet egyértelműen rávilágít arra, hogy milyen kihívásokkal szembesülhetnek a helyi kezdeményezések, még ha jó szándékkal is indítanak. Az önkéntes csoportok és az önkormányzatok közötti kommunikáció javítása kulcsfontosságú lehet a jövőbeli projektek sikerében.

Az eset kapcsán megkérdeztük a közterület-felügyelőket is, hogy mi az ügy kapcsán az álláspontjuk, illetve milyen eljárási cselekmények történtek. A következő választ kaptuk:

"A kérdéses területet felügyelőink bejelentés alapján ellenőrizték. A terület a KAPU rendszer adatai alapján kerületi Önkormányzati terület, azaz közterület. Felügyelőink a helyszínen a hatósági engedélyt/hozzájárulást kérték bemutatni, mellyel a kivitelezést végző nem rendelkezett, ezért az ellenőrzésen kívül az alábbiakra került még sor. A felügyelő jegyzőkönyvben rögzítette az észlelteket a Hatósági Osztály tájékoztatása érdekében, részletes tájékoztatást adott arról, hogy milyen engedélyeket és hol kell beszereznie az ilyen jellegű tevékenységhez, majd felszólította a helyszínen jelenlévőt, hogy addig is a munkálatokat függessze fel, illetve a balesetveszélyt szüntesse meg (árkok a területen). Bírság kiszabására nem került sor."





 





Ezeket olvastad már?
Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

Kétségbeesett kutatás zajlott egy erdőségben egy csaknem egy hete eltűnt autista kisgyerek miatt

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

"A tét az életünk, a tét a béke" - Salgótarjánban buzdított szavazásra a Fidesz politikusa

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás