RETRO RÁDIÓ

Újabb áremelés Budapesten: Karácsonyék bővítik a fizetős parkolási zóna területét és drágítják a parkolást

Zuglóban, Ferencvárosban, Újbudán és a Hegyvidéken is drágul a parkolás, erről dönt ma a Fővárosi Közgyűlés.Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.11.29.
Módosítva: 2023.11.29.
parkolás Karácsony Gergely áremelés Budapest

Három baloldali vezetésű kerületben és egy hegyvidéki ingatlannál is drágul a parkolás, ha ma a Fővárosi Közgyűlés megszavazza. A javaslatot a főpolgármester nyújtotta be, a kerületi önkormányzatok kérték a változtatást. 

Zugló többször is bővítette a fizetős zónáit az elmúlt időszakban Fotó: Metropol

Mutatjuk: Itt és ennyit kell fizetniük az autósoknak 

A parkolási botrányról elhíresült Zuglóban is bővítik a zónákat, a Csömöri út–Rákospatak u.–Vezér u.–Egressy út–Lőcsei út–Szugló u.–Fűrész u.–Bosnyák u.–Lőcsei út–Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe, itt 300 forint/óra lesz a korábban ingyenes parkolás. Újabb területet vonnak be a fizetési zónába Ferencvárosban is, a Vágóhíd utca–Üllői út–Könyves Kálmán Körút–Soroksári út által határolt terület „C” várakozási zóna lesz, azaz szintén 300 forint/óra díjat kell fizetniük az autósoknak.

Újbudán,  az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből, a 100 forinttal drágább „C” övezetbe kerül át. Ennek oka a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása. Emellett, a Hegyalja út–Budaörsi út–Zólyom köz–Zólyomi út–Radvány utca–Breznó köz által határolt terület – beleértve a határoló utakat –, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza is fizetős lesz, itt 300 forintot fizetnek majd óránként az autósok a várakozásért.

A XII. kerületben egy, az Istenhegyi út–Németvölgyi út találkozásánál lévő ingatlan átsorolása is megtörténik, itt 450-ről 600 forintra emelik a díjat.

Újbuda: földút szintű parkolósáv a burkolaton, de még itt is 300 forintot kérnek a várakozásért – Fotó: Metropol

A fővárosi javaslat szerint az övezetek bővítését „telítettségi vizsgálat” támasztja alá, a zónák közti átsorolásokat pedig a parkolásüzemeltetési tapasztalatok indokolják.

A Karácsony Gergely-féle, 2023 januárja óta életben lévő új parkolási rendeletet sorra módosítják a kerületek kérésére. A fővárosi parkolási zónák bővítése gyakran logikátlan, hiszen míg a főváros és a baloldali kerületek ki akarják szorítani az autókat, közben fizetőssé tettek olyan helyeket is, ahol az ingázók ingyen le tudnák tenni a járműveiket.

Zugló idén már bővítette a fizetős zónáit, de a baloldali vezetésű Újbuda sem „tétlenkedett”, ha díjemelésről volt szó. A XI. kerületben a közelmúltban olyan utcát találtunk, amelyet nemcsak hogy felver a parlagfű, de földút szintű a régen feltöredezett beton is. A DK-s vezetésű önkormányzat nem újította fel, csak fizetőssé tette, 300 forintot kérnek óránként az elhanyagolt burkolatú Thallóczy utcában való várakozásért. A környékbeliek kiakadtak, szerintük „olyan moziban nem illik jegyet szedni, ahol valós filmvetítés nincs”.

Parkolóhelyet vadászni idegőrlő feladat Fotó: Metropol

A zónák bővítése és a parkolási díj csak egyszerű sarcolás?

Bár már január óta él az új parkolási rend Budapesten, sokak szerint nem a parkolási díjak emelése és a fizetős zónák bővítése jelentené a város parkolási problémáinak felszámolását. Az csak az önkormányzatok számára jelent bevételt. A valódi megoldást új parkolóházak kialakítása oldaná meg. Külföldi mintára a város körül kellene nagy, ingyenes parkolókat kijelölni vagy kombinálni a parkolási díjat a tömegközlekedésre jogosító bérlettel. Sokan úgy vélik, hogy a parkolási zóna kiterjesztése csupán az autósok újabb lehúzása. Józsefvárosban például megszüntették a lakókat illető ingyenes várakozási jogot, évente több tízezret kell fizetniük, miközben sorra szüntetik meg a várakozási helyeket „járdaszabadítás” néven. Teszik ezt úgy, hogy közben nem kínálnak alternatívát, például parkolóházak építésével, bérlésével…

 

Ezeket olvastad már?
Fehér ruhás hölgy kísért a kastélyban, többen is látni vélték

Fehér ruhás hölgy kísért a kastélyban, többen is látni vélték

Megint elvitték az ötös lottó főnyereményét, 200 millió volt a tét

Megint elvitték az ötös lottó főnyereményét, 200 millió volt a tét

Halálfélelemben éli mindennapjait Ágnes, az utcára sem mer kilépni Budafokon

Halálfélelemben éli mindennapjait Ágnes, az utcára sem mer kilépni Budafokon

Titokzatos fekete kör jelent meg az égen, ufók miatt aggódnak az emberek – Video

Titokzatos fekete kör jelent meg az égen, ufók miatt aggódnak az emberek – Video

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás