Újabb áremelés Budapesten: Karácsonyék bővítik a fizetős parkolási zóna területét és drágítják a parkolást





Zuglóban, Ferencvárosban, Újbudán és a Hegyvidéken is drágul a parkolás, erről dönt ma a Fővárosi Közgyűlés.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.11.29.
Módosítva: 2023.11.29.
parkolás Karácsony Gergely áremelés Budapest

Három baloldali vezetésű kerületben és egy hegyvidéki ingatlannál is drágul a parkolás, ha ma a Fővárosi Közgyűlés megszavazza. A javaslatot a főpolgármester nyújtotta be, a kerületi önkormányzatok kérték a változtatást. 

Zugló többször is bővítette a fizetős zónáit az elmúlt időszakban Fotó: Metropol

Mutatjuk: Itt és ennyit kell fizetniük az autósoknak 

A parkolási botrányról elhíresült Zuglóban is bővítik a zónákat, a Csömöri út–Rákospatak u.–Vezér u.–Egressy út–Lőcsei út–Szugló u.–Fűrész u.–Bosnyák u.–Lőcsei út–Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe, itt 300 forint/óra lesz a korábban ingyenes parkolás. Újabb területet vonnak be a fizetési zónába Ferencvárosban is, a Vágóhíd utca–Üllői út–Könyves Kálmán Körút–Soroksári út által határolt terület „C” várakozási zóna lesz, azaz szintén 300 forint/óra díjat kell fizetniük az autósoknak.

Újbudán,  az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből, a 100 forinttal drágább „C” övezetbe kerül át. Ennek oka a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása. Emellett, a Hegyalja út–Budaörsi út–Zólyom köz–Zólyomi út–Radvány utca–Breznó köz által határolt terület – beleértve a határoló utakat –, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza is fizetős lesz, itt 300 forintot fizetnek majd óránként az autósok a várakozásért.

A XII. kerületben egy, az Istenhegyi út–Németvölgyi út találkozásánál lévő ingatlan átsorolása is megtörténik, itt 450-ről 600 forintra emelik a díjat.

Újbuda: földút szintű parkolósáv a burkolaton, de még itt is 300 forintot kérnek a várakozásért – Fotó: Metropol

A fővárosi javaslat szerint az övezetek bővítését „telítettségi vizsgálat” támasztja alá, a zónák közti átsorolásokat pedig a parkolásüzemeltetési tapasztalatok indokolják.

A Karácsony Gergely-féle, 2023 januárja óta életben lévő új parkolási rendeletet sorra módosítják a kerületek kérésére. A fővárosi parkolási zónák bővítése gyakran logikátlan, hiszen míg a főváros és a baloldali kerületek ki akarják szorítani az autókat, közben fizetőssé tettek olyan helyeket is, ahol az ingázók ingyen le tudnák tenni a járműveiket.

Zugló idén már bővítette a fizetős zónáit, de a baloldali vezetésű Újbuda sem „tétlenkedett”, ha díjemelésről volt szó. A XI. kerületben a közelmúltban olyan utcát találtunk, amelyet nemcsak hogy felver a parlagfű, de földút szintű a régen feltöredezett beton is. A DK-s vezetésű önkormányzat nem újította fel, csak fizetőssé tette, 300 forintot kérnek óránként az elhanyagolt burkolatú Thallóczy utcában való várakozásért. A környékbeliek kiakadtak, szerintük „olyan moziban nem illik jegyet szedni, ahol valós filmvetítés nincs”.

Parkolóhelyet vadászni idegőrlő feladat Fotó: Metropol

A zónák bővítése és a parkolási díj csak egyszerű sarcolás?

Bár már január óta él az új parkolási rend Budapesten, sokak szerint nem a parkolási díjak emelése és a fizetős zónák bővítése jelentené a város parkolási problémáinak felszámolását. Az csak az önkormányzatok számára jelent bevételt. A valódi megoldást új parkolóházak kialakítása oldaná meg. Külföldi mintára a város körül kellene nagy, ingyenes parkolókat kijelölni vagy kombinálni a parkolási díjat a tömegközlekedésre jogosító bérlettel. Sokan úgy vélik, hogy a parkolási zóna kiterjesztése csupán az autósok újabb lehúzása. Józsefvárosban például megszüntették a lakókat illető ingyenes várakozási jogot, évente több tízezret kell fizetniük, miközben sorra szüntetik meg a várakozási helyeket „járdaszabadítás” néven. Teszik ezt úgy, hogy közben nem kínálnak alternatívát, például parkolóházak építésével, bérlésével…





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás