RETRO RÁDIÓ

Így parkoljunk olcsóbban

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor már csak a nap végén érkező üzenet jelzi számunkra, hogy több órányi parkolást fizettünk feleslegesen. Szerencsére azok számára is van megoldás, akik hajlamosak elfelejteni a parkolás leállítását.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.30.
autó időtartam mobilparkolás parkolójegy

A Fanny magazin összeszedte a legfontosabb tudnivalókat:

1.

Ablakon kidobott pénz

A parkolásunk díját kiegyenlíthetjük a mobilparkolással, akár határozott, akár határozatlan időre. Az utóbbi esetben azonban fontos tudni, hogy csak a parkolás időtartamának lejártát megelőzően fél-negyed órával küld figyelmeztetést. Így bár nem feledkezünk meg a parkolás hosszabbításáról, könnyen előfordulhat, hogy a parkolóhely elhagyását követően elfelejtjük leállítani, ami több ezer forintos extra költséggel járhat.

 

2.

Idő percben mérve

A mobilszolgáltatóknál indíthatunk úgynevezett határozott időtartamú mobilparkolást, ami annyiban különbözik a határozatlan típusútól, hogy előre megadhatjuk a parkolni kívánt időtartamot. Természetesen hamarabb is leállíthatjuk a STOP szó elküldésével, így csak annyi időért kell fizetnünk, amennyit ténylegesen parkoltunk.

 

3.

Csipogó hang jelzi

Ha a nagy sietségben elfelejtjük megadni a parkolás időtartamát, a telefonunkon utólag is beállíthatjuk az emlékeztetőt. Az ébresztőóra vagy emlékeztető funkcióban lehetőségünk van tetszőleges időpontot beállítani, vagy akár 5-10 percenként egyszerű jelzést is kérhetünk telefonunkon.

 

4.

Folyamatos nyomkövetés

Ha nem tudjuk pontosan, mennyi ideig leszünk a parkolóban, akkor olyan automatikus értesítést is beállíthatunk a telefonunkon, amely a

mobilunk helyzetének alapján küld figyelmeztetést. Androidos készüléken ezt az Értesítések alkalmazásban tehetjük meg, azzal, hogy beállítjuk a helyszínt, ahol megálltunk. Amikor elhagyjuk a parkolót, a telefon automatikusan értesítést küld nekünk.

 

5.

Spóroljunk a költségeken

A telefonunkra olyan alkalmazást is telepíthetünk, amelyben előre beállíthatjuk a parkolási időt és az értesítések hosszát. Ha lejárt a határidő, az alkalmazás emlékeztetést küld, így nem fordulhat elő, hogy a futó parkolás leállítása nélkül indulnánk tovább. Ráadásul a mobilfizetési alkalmazások általában jóval kevesebb tranzakciós díjat számolnak fel, mint a mobilszolgáltatók, és még az sms vagy hívás díját sem kell fizetnünk.

 

6.

Zsebünkben az apró

Megspórolhatjuk a tranzakciós díjat, ha a hagyományos módon, jegyautomatából vásároljuk meg a parkolójegyet. Mivel nem percalapú az elszámolás, érdemes pontosan megbecsülnünk, meddig tervezzük a parkolást, mert ha korábban távozunk, a már automatába bedobott pénzt nem kapjuk vissza.

 

Fotó: Mate Krisztian / Metropol

1.

Így kerüljük el a bírságot!

Komoly bírságra számíthatunk, ha téves helyre fizetjük a parkolási díjat, vagy ha mobiltelefonos fizetésnél elírjuk a rendszámot. Sok buktatója van a fizetős övezetekben való mobilparkolásnak, de kellő körültekintéssel elkerülhető a baj.

 

2.

Túllépjük az időt

Mindig olvassuk el az adott zónában a tájékoztató táblákat vagy az automatákat, hogy megtudjuk, mennyi ideig parkolhatunk az adott területen. Több helyen három órában maximálták a parkolási időt, ami azt jelenti, hogy az időtartam lejárta után a parkolót el kell hagyni, és ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg.

 

3.

Jelzik a táblák

Akkor is legyünk körültekintőek, ha már jól ismert helyen parkolunk. A kerületeken belül ugyanis folyamatosan változhatnak a fizetős pakolásba bevont területek. Mindig figyeljük a „Várakozási övezet zóna” jelzőtáblát, amely hatálya a „Várakozási övezet zóna vége” jelzőtábláig terjed. Tehát azokon a területeken, amelyek ezen táblák között helyezkednek el, mindig fizetnünk kell a parkolásért

 

4.

Felismeri a zónát?

A parkolás után mindig nézzük meg, melyik zónában parkolunk, és ehhez megfelelően vásároljuk meg a parkolójegyet. Gyakran előfordul, hogy az alkalmazás tévesen azonosít egy zónát a tartózkodási hely alapján, így a fizetés valójában nem a megfelelő övezetre vonatkozik.

 

5.

Elírjuk a rendszámot

Figyeljünk arra, hogy az üzenetben helyesen adjuk meg a gépjármű rendszámát. Eltérő lehet a szabályozás abban, hogy karakterelírás esetén mikor, vagy egyáltalán törölhető-e méltányosságból a pótdíj. Ha az elírt rendszámból adódó parkolási díjat nem fogadják el, kérjük annak visszatérítését.

 

6.

Ellenőrizzük az adatokat

Mindig ellenőrizzük a visszaigazoló SMS-t, hogy elkerüljük a büntetést, amelyet a rossz parkolási zóna vagy a gépjármű rendszámának elírása miatt kaphatunk. Ha az SMS-ben valamit elírtunk, és a parkolást az indítástól számított 1 percen belül leállítjuk, nem kell kifizetni az parkolás összegét.

 

7.

Karbantartás alatt

Előfordulhat, hogy a parkolás elindítása nem sikerült a rendszer átmeneti karbantartása miatt, ezért mindig várjuk meg a parkolás elindításának sikerességét igazoló SMS-t. Ha nem kapjuk meg az igazoló üzenetet, akkor pénzbírság megfizetésére kötelezhetnek.

 

8.

Ketten egy helyen

Ne felejtsük el, hogy egy telefonszámról csak egy rendszámra indítható el, hosszabbítható meg, vagy állítható le a parkolás, így ha új rendszámra szeretnénk indítani, akkor a folyamatban lévő parkolás leállításra kerül.

 

9.

Ne bízzuk a véletlenre!

A parkolási rendszer az első SMS-sel történő sikeres parkolást követően mindig arra a rendszámra és gépjármű típusra indul el, amelyet legutoljára SMS-ben adtunk meg. Ha két autónk van, mindig érdemes az üzenetbe beírni az adott autó rendszámát, így elkerülhetjük, hogy véletlenül rossz rendszámra kérjük a parkolást.

 

10.

Vegyük le a szélvédőről

Ha a parkolójegy időközben lejárt, és a további parkolási időt mobillal szeretnénk fizetni, érdemes kivenni a lejárt jegyet az autó szélvédőjéről, hogy ezzel ne vezessük félre az ellenőrt.

 

11. (könyvajánló)

A legjobbak egy helyen

A 21. Század Kiadó – Magyarországon először – az eredeti kötetek megjelenési sorrendjében, azok tartalmát követve, három kötetben adja közre Hemingway novellisztikáját. Ebben a kötetben olvasható számos, azóta már klasszikussá vált elbeszélés, így például az „Indián tábor” és a „Háromnapos szélvész” című Nick Adams-történetek.

Ernest Hemingway: A mi időnkben

3890 Ft, 21. Század Kiadó

 

Ezeket olvastad már?
Szerelmeseket hozhat össze ma ez a csillagjegy

Szerelmeseket hozhat össze ma ez a csillagjegy

„Mindig hajnalban szoktak lenni az agyvérzések” – érdekes megelőzést ajánl a magyar orvos

„Mindig hajnalban szoktak lenni az agyvérzések” – érdekes megelőzést ajánl a magyar orvos

Te is szoktál kávézni? Vigyázz, ez a mennyiség már halálos dózis!

Te is szoktál kávézni? Vigyázz, ez a mennyiség már halálos dózis!

A Kos fejjel megy ma a falnak, de nemes célért küzdhet

A Kos fejjel megy ma a falnak, de nemes célért küzdhet

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás