„Én a kokárdát a szívemben hordom!” – Megkérdeztük, hogy olvasóink kitűzik-e





A közelgő március 15-e kapcsán örök és visszatérő téma a kokárda, illetve annak kitűzése, vagy ki nem tűzése. De akadnak parázs viták annak kapcsán is, hogy mi a helyes színsorrend és lehet, hogy ezt még a márciusi ifjak is rosszul tudták?



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.03.14.
nemzeti ünnep március 15 kokárda

A kokárda nem más, mint a nemzeti színű szalagrózsába hajtogatott kör alakú, rózsadíszt formázó kitűző, amit később pántlikával díszítettek, így alakult ki a mai pántlikás kokárda.

Fotó: Shutterstock
A kokárda a nemzeti színű szalagrózsába hajtogatott kör alakú, rózsadíszt formázó kitűző, amit később pántlikával díszítettek

A kokárda magyarországi elterjedése szorosan köthető Petőfi Sándorhoz, aki a naplójában is megörökítette az első magyar kokárdák megszületését:

Míg én az egyik asztalnál a Nemzeti dalt írtam, feleségem a másik asztalnál nemzeti fejkötőt varrt magának.

Petőfi szalagrózsájának nem volt pántlikája, kívülről befelé haladva piros fehér, zöld színsorrendű, amit történelmi ereklyeként a mai napig a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó, de már az 1848-as kokárdák többsége is fordított volt. Kevésbé elterjedt forma a szalagkokárdahal, mely középen hajlított szalaghurok, melynél a pántlikák színsorrendje a hajlítás okán ellenkezőbe fordul.

A heraldika, azaz a címertan szabályai szerint

  • ha van pántlikája a kokárdának, akkor kívül piros, belül zöld a szalagrózsa
  • ha nincs pántlikája, akkor a sorrend megfordul.

A Metropol olvasóitól azt kérdeztük a Facebookon, hogy kitűzik-e a kokárdát a nemzeti ünnepen. Olvasóink túlnyomó többsége kitűzi a nemzeti színeket. Így tesz majd Zsuzsanna is:

Természetesen viselni fogok kokárdát március 15-én, mert számomra ez a tiszteletadás egy formája, minden évben.

Kevesebben vannak, akik bevallották, hogy nem tűznek kokárdát március 15-én, de Károly meg is indokolta döntését:

Ez csak külsőség, én a kokárdát a szívemben hordom!

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás