Mától már ezek az utak is fizetősek, így legyen matricád, ha erre tévedsz





Fizetőssé válik néhány új útszakasz február elsejével. Mutatjuk, hogy mely csomóponttól mely csomópontig lesz szükség autópálya-matricára a mai naptól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.01.
Módosítva: 2024.02.01.
olimpia nehézfém vízgyűjtő

Egy Budapesti csomópont is érintett

A meglévők mellett az alábbi útszakaszok válnak fizetőssé 2024. február 1-től:

  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig;
  • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba–Gyula/Debrecen–Szeged csomópontig;
  • az M4-es Abony kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós nyugat/Szajol csomópontig;
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig;
  • az M0-ás M1–M0 csomóponttól az M0–11-es út csomópontig;
  • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3–M31 csomópontig;
  • az M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig;
  • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely–Fenékpuszta csomópontig.

Vagyis február 1-től további két vármegyével bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével – írja az autopalyamatrica.hu.

Folytatódik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer bővítése

Mától az összes vármegye átállt az új ügyeleti rendszerre. Így február elsejével már Pest és Fejér vármegyében is hívható az 1830-as ügyeleti telefonszám. Az új rendszer lényege, hogy délutántól másnap reggelig az, akinek háziorvosi ügyeleti, tehát nem kórházi ellátásra van szüksége, ezen a központi telefonszámon tud segítséget, tájékoztatást kérni. Azt fontos tudni, hogy Budapest nem csatlakozik február egytől az új ügyeleti rendszerhez, és hogy a 112-es hívószámot továbbra lehet, sőt kell is hívni sürgős, életveszélyes esetekben. Minden más esetben viszont az 1830-as számot kell tárcsázni immár Pest és Fejér megyében is. További részletek az új ügyeleti rendszerről itt olvashatók.

Ma van a köztársaság napja

1946-ban ezen a napon, vagyis február elsején fogadta el az akkori nemzetgyűlés, hogy Magyarország új államformája köztársaság legyen. Ekkor választják meg Tildy Zoltánt köztársasági elnöknek. Ezek emlékére 2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a köztársaság emléknapjává nyilvánította.

24 éve mérgezték meg ciánnal a Tiszát

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1–12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatában február 1-jét A Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Az első olimpikonunk is februári születésű

Hajós Alfréd úszó, labdarúgó, építész, az első magyar olimpiai bajnok 1878. február elsején született, és az 1896-os athéni olimpián szerezte Magyarország első és második olimpiai aranyérmét gyorsúszásban 100 és 1200 méteren. Emellett labdarúgásban kétszeres magyar bajnok és egyszeres válogatott is volt, az 1924-es szellemi olimpián pedig ezüstérmet nyert. A debreceni Aranybika Szálló, valamint a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda az ő műve, ez utóbbi a nevét is viseli.

Hajós Alfréd olimpikon
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Ma van a civilek napja is

Az 1994-ben alakult Civil Parlament Magyarországon, ami 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek napjának. 1998-ban tartották meg először ezt a napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek működésének szükségességére, valamint arra, hogy ha nem működnek kellő számban, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárulna.

Mától kódolatlan lesz egy népszerű csatorna

Február 1-től korlátlan sorozat- és filmélménnyel ajándékozza meg nézőit a Jocky TV, vagyis kódolatlanul nézhető a TV2 Csoport kábelcsatornájának műsora a Magyar Telekom előfizetői számára. Ráadásul a népszerű sorozatok mellett péntekenként 21.00 órától izgalmas krimifilmek is várják a borzongani vágyókat. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Ködös, szeles lesz az idő

A ködös, párás délelőtt után délután északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól szórványosan alakul ki eső, záporeső, ÉK-en pedig havas eső. Megerősödik az északnyugatira forduló szél is, és a köpönyeg.hu előrejelzése szerint 6-11 fok valószínű. A fővárosban 0–9 fok közötti hőmérsékletre és 25 km/h-s szélre kell számítani.

Történelmi stand up előadás lesz a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Az előadó Antalffy Péter történész, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa lesz, aki arról mesél majd, ki volt valójában Ré és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei, és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész, és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól, és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az eseményről további információk itt olvashatók.

 





 





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás