Ezt jelenti a népi hagyomány szerint jégtörő Szent Mátyás napja: de miért csúszik most egy napot?





Ha vasárnap esik, a néphagyomány szerint a jég elveri majd az idei termést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.25.
Módosítva: 2024.02.25.
jégtörő ünnep Szent Mátyás apostol hagyomány

A népi hagyomány szerint az időjárás és a jövő szempontjából egyaránt fontos Mátyás névnapja mely a hagyományos naptárakban február 24-én van. Ez alól kivételt képeznek a szökőévek, amikor Mátyás névnapja február 25-én van, akárcsak 2024-ben, mivel 24-ére bejön a szökőnap. Ekkor a Mátyás és az azt követő februári névnapok mind egy nappal eltolódnak, melyet Mátyás ugrásának is nevezünk.

jeges-jarda-05-aj
A népi hiedelem szerint sok mindenre lehet következtetni február 24-e időjárásából (Fotó: ÁJ / Észak-Magyarország)

Sok népi hiedelem és szokás fűződik Mátyás nevéhez és ünnepnapjához. Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. 

A Betlehemből származó Mátyás tudós ember volt, és az Úr tanítványai közé tartozott. Júdás árulása és halála után tizenegyen maradtak az apostolok. Jézus mennybemenetelét követően, pünkösd előtt az ő helyére választották Mátyást a tanítványok szűkebb köréből.

Mátyás apostol vértanúságot szenvedett Krisztusért: a hagyomány szerint nyakazóbárd oltotta ki életét. Ezért ábrázolták később bárddal vagy szekercével, s választották az ácsok és mészárosok, valamint a halászok védőszentjüknek.

Mátyás apostol ereklyéinek egy részét Szent Ilona császárnő Rómába, másik részét Trierbe vitette. Róma a XI. századtól ünnepelte Mátyás napját február 24-én. E jeles nap az 1493-as esztergomi zsinat óta ünnep.

Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett Szent Mátyás apostol jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”

A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.

További érdekesség, hogy a szent és a név magyarországi népszerűségét Mátyás király is nagyban növelte. A szentek nevei mindig is kedveltek voltak, hiszen a kisgyermekek nem kaphattak pogány nevet. Azt a keresztény nevet kapták, amelyik szentnek születésük napján épp az ünnepe volt. Hunyadi Mátyás e napra virradóra született, és az akkori szokás szerint ezért kapta a Mátyás nevet.





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás