Zsuzsanna napja: kiderül, hogy mikor érkezik a tavasz!





Az elmúlt hetek időjárásával bizonyára mindenki ki van békülve, ám a tél végi időjárás még továbbra is zsákbamacska. Vagy nem? Ma érdemes odafigyelni a természet hangjaira, ugyanis jósolhatunk belőle!



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.02.19.
Módosítva: 2024.02.19.
Pacsirta tavasz népi időjóslás ének

Őseinknek még nem volt lehetősége arra, hogy egy kényelmes fotelből hallgassák meg az időjárás-előrejelzést, így kénytelenek voltak a természet jeleiből olvasni. Bár ma már a meteorológia egy igen komoly tudomány, a népi megfigyelések ma sem mentek ki a divatból.

Ha a pacsirta énekel, már közel a jó idő / Fotó: akash_ajith / Shutterstock

Zsuzsanna a tavasz hírnöke

Február 19-én, Zsuzsanna napján a legtöbben megkezdik a visszaszámlálást, hiszen március 1-je reggelén már a meteorológiai tavaszra ébred az ország, és addig már csak egy bő hét van hátra. Ilyenkor szólalnak meg az első madarak, és kezd zöldellni a fű. A népi megfigyelés úgy tartja, hogy ha a pacsirta magasan repül az égen Zsuzsanna napján, akkor közeledik a meleg. Ha a pacsirta ráadásként énekel is, akkor a jó időre bizony már nem kell sokat várni. Ha ezen a napon már nem havazik, (amire elég nagy a matematikai esély), akkor a tél végét jósolták őseink. Bár idén Zsuzsanna napja nem hozott túl sok napsütéses órát, a pacsirták szépen daloltak a kertekben, így vélhetően már igen közel van az idei tavasz.

Már nem sokat kell várni a tavaszra Fotó: A-photographyy /  Shutterstock

A Zsuzsanna a 7. leggyakoribb női név

A Zsuzsa, Zsuzsanna név liliomot jelent, mely hazánkban és az egész világon elterjedt és kedvelt női név. A név nem csak szép csengése miatt lett közkedvelt, hanem azért is, mert a Bibliában Zsuzsanna története a hűséghez kötődik. A Zsuzsanna az 1980-as évekig slágernév volt idehaza, így ma Magyarországon a nők körében a hetedik leggyakoribb név

Rá akarták venni, hogy szeretkezzen velük

A szépséges, ugyanakkor erkölcsös és istenfélő Zsuzsanna a Bibliában egy befolyásos zsidó felesége volt. A nőt ostromolták a férfiak: két vén bíró úgy döntött, ha kell, erőszakkal is ráveszik a nőt, hogy az szeretkezzen velük. A nő egy napon fürdőzni ment, és amikor egyedül maradt, a bírák megzsarolták: ha nem lesz az övék, házasságtöréssel vádolják meg. A hűséges Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, így az ókori törvények szerint házasságtörés miatt halálra ítélték. A hívő nő Istenhez fohászkodott, így az elküldte Dánielt, aki végül új vizsgálatot tartott, és külön-külön is kihallgatta a bírákat, akik akkor másképp vallottak. Így menekült meg Zsuzsanna, aki így a hűség szimbóluma lett.





 





Ezeket olvastad már?
Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Borzalmas tragédia: Meghalt a 2 éves kisfiú, aki kiesett az ugrálóvárból a szélviharban

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Nógrádi György a Metropolnak: így lehet újra béke Európában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás